Ojczyzna - polszczyzna

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Re: Ojczyzna - polszczyzna

Post autor: margot »

Oczywiście masz rację :D
Mnie też bardzo denerwuje używanie wyrazów zapożyczonych z innych języków choć słowo ,,ok" nie kontrolujac się stosuję .
Ale czy możemy postrzegać ludzi jako nieznających języka polskiego czy brzydko pisząc nieuków , którzy np. mówią : na polu wieje lekutki wiatr ... ? Nie jest to zgodne z zasadami pisowni polskiej .
To jest tylko jeden z przykładów , a zdanie wypowiedziane przez Doktor Ekonomii na UJ .
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: biedroneczka »

... ależ mi się podoba ten "lekutki wiatr" :serce: ...
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

Mnie też , choć słysząc to pierwszy raz miałam moment zastanowienia ...o chodzi :roll: ;)
Beataa2702
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 27 mar 2014 21:22
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Beataa2702 »

... czytam, czytam wszystkie Wasze wypowiedzi i tak sobie myślę: fajnie się czyta wypowiedź napisaną poprawną polszczyzną, bez błędów ortograficznych, stylistycznych ze znakami tylko - ja jestem trochę innego zdania niż niektóre przedmówczynie; zawsze myślałam że to jest forum ludzi chorych z różnymi dysfunkcjami, pochodzimy z różnych środowisk,mamy różne wykształcenia, są osoby które około pól wieku temu zakończyły edukację i to bardzo ubogą , bo były takie warunki, takie środowisko i z tego co zrozumiałam to dana osoba nie powinna się wypowiadać na forum mimo iż wypowiedzi są sensowne, rzeczowe, pomocne z nutka humoru bo zrobi któryś z wyżej wymienionych błędów - tylko nikt nie wie co go czeka jutro, za rok czy dwa ... czy będziemy umieli się podpisać nie wspominając o napisaniu kilku zdań bezbłędnie i wydaje mi się że na niektóre sprawy powinniśmy patrzeć z przymrużeniem oka - nie we wszystkim możemy być perfekcyjni i tu kłania się tolerancja :(
Awatar użytkownika
basiat
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 kwie 2014 17:00
Oddział NFZ: Podlaski

Post autor: basiat »

Poświęcaj tyle czasu na ulepszanie siebie, żebyś nie miał go na krytykę innych. :kwiat: :kwiat:
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Witam :) Beatko-masz rację w całej rozciągłości-to forum jest otwarte i przyjazne dla wszystkich-wymieniamy się doświadczeniami,sposobami leczenia,rehabilitacji i wszystkim tym co ułatwia Nam codzienne życie po przebytych chorobach,wypadkach i z różnymi przypadłościami,znajdują się tu też tematy zupełnie luźne co też wpływa na Nasze samopoczucie a co za tym idzie...zdrowie :!: :!: co do pisowni to każdy robi to tak jak umie najlepiej i ja nie spotkałem się z naganą za złą pisownię-a raczej z rodzajem wypowiedzi które jak to w większym zbiorowisku bywają różne w zależności od dyspozycji piszącego :!: a autorka tematu-moim skromnym zdaniem nie miała nic złego na myśli i nie kierowały nią takie intencję aby deprecjonować Tych którzy popełniają błędy ortograficzne-sam je popełniam i jestem zdziwiony jak program pokazuje mi niektóre wyrazy podkreślone na czerwono :roll: Pozdrawiam Serdecznie i zachęcam do pisania na forum :) :) :)
Awatar użytkownika
basiat
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

I znów wyszło qui pro quo :(
Teresce, która załozyła temat chodziło o zachowanie naszej kochanej polszczyzny, nie zastępując jej innymi językami, bez wnikania w błędy, które zdarzaja sie nam wszystkim, bo i gramatyka polska i ortografia jest bardzo trudna....
A za chwilę temat wyślizgnął się spod kontroli i przeszliśmy właśnie na ortografię i gramatykę....
"Każdy pisać może, trochę lepiej lub trochę gorzej....."Nie ograniczajmy siebie w naszych ludzkich kontaktach, tylko dlatego, że nie wszystkim nam zawsze jednakowo wychodzi :serce: :serce:
Awatar użytkownika
Princi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 17 cze 2014 16:28
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 8 razy

Post autor: Princi »

[ obrazek zewnętrzny ]
Basiu dla Ciebie :kwiat: :kwiat:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Uwierzcie mi,ze nie trzeba być magistrem polonistyki,by poprawnie używać naszego pięknego języka.Teraz wszystkie braki w wiedzy usprawiedliwiamy dysleksją,czy też innymi dysfunkcjami.
Język się zmienia i nie unikniemy tego w żadnej formie.Kiedyś polszczyzna przejęła wiele zapożyczeń z francuskiego i wiele słów dla nas jest już "polskich",a wcale takie nie były.Teraz jest tendencja do zapożyczeń z angielskiego i niektóre słowa już są w powszechnym użyciu,wiele nazw z rozwijającej się techniki wchodzi do codzienności....
Nie unikniemy zmian,ale róbmy wszystko,by błędów nie popełniać.Czytajmy piękną literaturę,a ta nauczy nas poprawności i zdecydowanie poszerzy zasób słów....prawidłowych.
Nie tak dawno słowo "pasjonat" było zastrzeżone li tylko dla psychiatrii a teraz używamy go powszechnie dla określenia człowieka mającego pasję....i tak pewnie już zostanie.
Awatar użytkownika
basiat
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Alice :kwiat: z pewnością, każdy z nas, kto się tu już wypowiedział lub wypowie, ma chociaż część racji :D . Ale zapewniam Cię Alice, że dla niektórych ludzi, mimo, że bardzo by tego chcieli, czytanie literatury pięknej ,nie da pewności, że unikną tym samym błędów ortograficznych- bo o to przede wszystkim rozgorzała dyskusja. Na co dzień mam kontakt z młodymi, inteligentnymi, kształcącymi się ludźmi, którzy zagięliby mnie nie na jednym temacie, a popełniają karygodne błędy ortograficzne. Są oczytani, nawet bardzo, a mimo to, nie potrafią pisać bezbłędnie. I uwierz mi, jest to wina dysleksji i dysgrafii. Kiedyś się o tym nie mówiło, bo nie badano nas pod takim kątem. Tak, jak inne dziedziny życia- o czym Ty piszesz- poszły do przodu, to i psychologia i badania dotyczące trudności nauki również. I mówienie właśnie o dysleksji, czy dysgrafii, jest jak najbardziej na miejscu.
Kiedyś wszelkie błędy rodzice i nauczyciele wybijali nam z tyłka i z głowy dosłownie.........a teraz robi się to w bardziej cywilizowany sposób.
Owszem, należy się starać. Można włączyć sobie "sprawdzanie pisowni"(wówczas mamy czerwony znak, że coś napisaliśmy błędnie), w międzyczasie sprawdzić w google, jak się coś pisze, jeśli nie jesteśmy pewni......
Ale bywa i tak, że piszemy szybko, mniej zobowiązująco i wystarczy jedno szybkie kliknięcie i....poszło z błędem.
Bądźmy po prostu bardziej wyrozumiali :kwiat: :kwiat:
ODPOWIEDZ