Lądecka kuracja jacky [email] maryla AD 2014...

Fanklub Lądka-Zdrój dla kuracjuszy (i nie tylko) zainteresowanych i zauroczonych tą okolicą. Lądek i okolice, sanatoria, co warto zobaczyć, ciekawostki.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Re: Lądecka kuracja jacky [email] maryla AD 2014...

Post autor: jacky6 »

ewasz pisze:
...szczerze mówiąc to żeby wypocząć po gimnastyce w basenie to trzeba mieć trochę więcej czasu do następnego zabiegu. Miałam tylko pół godziny i to w innych obiekcie.
A jak to wygląda zimową porą ?
Przecież te ciuchy trzeba zdjąć a potem na wilgotne rozgrzane ciało nałożyć i przemieścić się jeszcze do innego obiektu ...

Myślę, że biorą to pod uwagę planując zabiegi
Nawet w czasie remontu "wypoczywalni" Panie z "planowania" bacznie obserwowały moje poczynania...
Doszedłem do konkluzji, że nawet korygowały plan zabiegów wymyślony przez system informatyczny.
Choć pomiędzy poszczególnym zabiegami były przerwy czasowe - właśnie jako to piszesz - na poziomie ca 30 minut - to jednak była to średnia wielkość i czasami ...
No właśnie - przychodząc na jakiś zabieg do Adama otrzymywałem liścik informujący mnie, że na kolejny zabieg mogę przyjść dużo wcześniej - wtedy zyskiwałem trochę czasu na wpadnięcie do Jubilata i wypicie kawki z ślubną...
Ponadto bardzo często nie czekając niepotrzebnej mi ponad godziny "okienka" zjawiałem się wcześniej na kolejnym zabiegu - ryzykowałem niewiele - przeważnie zaliczałem go od ręki i nogi...
Wg moich obserwacji system informatyczny przewiduje spore luki czasowe dla pań zabiegowych na chwilę wypoczynku...
A i panie zabiegowe chętniej obsłużą wcześniej kuracjusza jak tylko jest wolne miejsce...
O systemie planowania można by godzinami - generalnie działa bardzo dobrze a samo życie i przychylność pań zabiegowych pozwala na łagodne poprawki ...
Ponieważ niektóre z pań zabiegowych zachęciłem do lektury mojej relacji - szczególnie te mające dostęp do sieci i swobodnego korzystania z przeglądarki netowej ( widziałem to zza ich pleców ) - więc i ja korzystam z okazji bardzo serdecznie je pozdrawiając ...

:mrgreen: to przyjemne czasami żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi... :ugeek:

Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ewasz »

Jeśli jak piszesz mają wgląd tutaj panie rehabilitantki to ja również ze swojej strony bardzo serdecznie wszystkie bez wyjątku pozdrawiam. Obsługa naprawdę bardzo miła i sympatyczna :)
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Basen Adama cz. 1...

Basen Adam
– jak czytamy na stronie internetowej Uzdrowiska Lądek – teraz zacytujęsłuży do grupowej gimnastyki leczniczej wykonywanej pod kierunkiem instruktora.
Ćwiczenia w wodzie, zwiększające zakres ruchu, stosowane są w leczeniu wielu przewlekłych chorób.
Szczególnie wskazane osłabieniu mięśni, niedowładach, stwardnieniu rozsianym, stanach po urazach narządów ruchu, ograniczeniu ruchów i bólach stawowych w chorobach zwyrodnieniowych, po zabiegach ortopedycznych, w chorobach kręgosłupa, dyskopatiach, chorobach naczyń kończyn dolnych, w otyłości.
Czas trwania zabiegu 20 min.”

Koniec cytatu – pora wejść.

[ obrazek zewnętrzny ]

Od bramy wejściowej wiodą schody.
Na pierwsze piętro.
Zauważyłem mniej sprawnych – wdrapywali się windą z bocznego wejścia.

[ obrazek zewnętrzny ]

I przez uchylone pierwsze drzwi – widzimy drugie drzwi.

[ obrazek zewnętrzny ]

Stajemy przed drugimi drzwiami i znajdujemy je zamknięte.
Basen nieczynny ?
Nie.
Po prostu pani zabiegowa w trosce o dobra materialne kuracjuszy pozostawione w kabinach ( przebieralniach ) na czas gimnastyki wodnej – zamyka drzwi na klucz od wewnątrz.

[ obrazek zewnętrzny ]

Tablica drzwiach potwierdza, że trafiliśmy pod właściwy adres.
Pani zabiegowa wyjdzie po 20 minutach i przywita nas odbierając kartę zabiegową.
Mnie się nieraz loteryjnie trafiało wolne miejsce wcześniej, więc zyskiwałem trochę luźniejszego czasu.

[ obrazek zewnętrzny ]

Drugie drzwi od wewnątrz.
I dwa rzędy kabin po dwóch stronach przebieralni.
Bodaj 10 kabin.
Jedni się ubierają i wychodzą, drudzy czekają na zwolnienie się kabin.
Na podłodze stoją miski na wodę z wykręcanych gatek i kostiumów kąpielowych.
Wskakujemy w klapki i ręcznik do garści i hajda na basen.
Jeden raz pani wybaczy zapomnienie czepka kąpielowego.
Nawet kompletnie zagłaskani po glacy panowie nie doczekają się litości – czepek mieć muszą.
Tutaj też ponawiam swoje żartobliwe świata widzenie. Na łbie mam jeszcze kilka włosków obciętych na 3 mm, brodę zaś obfitszą.
Niestety – nie spotkałem nigdzie w sprzedaży czepków na brodę ani też takowych czepków u Adama nikt nie wymagał.

[ obrazek zewnętrzny ]

A to już ostatnie trzecie drzwi – osłonięte kurtyną mającą chronić przed przeciągami.
Za nimi już tylko basen.

PS – zdarzyło się naprawdę – bodaj na przedostatniej kąpieli.
Wpadła zadyszana czyli spóźniona kuracjuszka.
Była pierwszy raz na basenie.
I od razu kierowała się do drzwi czwartych.
Myśląc, że my się tutaj za karę męczymy a ona zmierza do basenu o wymiarach pływalni olimpijskiej.
Za owym czwartymi były drzewiej inne zabiegi mokre, teraz „chwilowo” nieczynne.
Owa kuracjuszka była solidnie zdegustowana kameralną ( czytaj – symboliczną ) wielkością basenu Adamowego.
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Zauważyłam zmiany.
Pierwsza zmiana to winda. Za mojej bytności trwała budowa i 12 lipca jak wyjeżdżałam to nie była jeszcze uruchomiona.
Druga zmiana to wymienione zasłony w przebieralni.
Miło, że idzie ku lepszemu :)
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Lądecka kuracja jacky [email] maryla w Adamie ...

czyli jesteśmy kontrolerami jakości...
jak ich widzą tak ich piszą ...

:mrgreen: to przyjemne czasami żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi... :mrgreen:
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Na to wychodzi Jacky6 :lol: :lol:
Myślę, że to dobrze bo wtedy starają się by jeszcze lepiej i ładniej było :lol:
A to przekłada się na nasze kuracjuszy zadowolenie :lol:
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

stały sublokator Adama ....

[ obrazek zewnętrzny ]

nie tylko najstarsi górale ale i najstarsi kuracjusze tudzież obsługa pamiętają, że ów kocurek zadomowił się u Adama wkótce po usamodzielnieniu się od mamci...
...
dzisiaj zmęczonym 12 godzinnym dniem pracy - w tym dojazd i powrót autkiem - w tym odbiór i odwiezienie kolegi z pracy...
po prostu jestem padniętym...

:mrgreen: :ugeek:
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Lądecka kuracje u Adama...

Basen Adam – kąpiele tam każdy przeżywa po swojemu.

[ obrazek zewnętrzny ]

Wkraczamy na teren basenu.
Pośrodku widzimy zwisające dwie linki.
Nie jest to prezent dla wezyra, bynajmniej.
Spełniają co najmniej dwie funkcje.

Primo – osobom niepełnosprawnym a tych widziałem sporo – przychodzących z pomocą „kuli” – dają swobodę i pewność wejścia do basenu. Unikają strachu, że stracą pewność poruszania się w wodzie. Nawet tym mającym lęk przed wodą.

Secundo – w trakcie ćwiczeń – panie zabiegane … eee… panie zabiegowe … - szczerze – nie wiem jaki tytuł stanowiska pracy mają zapisane w angażach pracy – inicjują ćwiczenia wykorzystujące owe linki jako punkty chwytne.
Nie się co bać – ani linek ani pań zabieganych … eee… zabiegowych.

[ obrazek zewnętrzny ]

Kotary.
Bynajmniej nie stanowią zasłony przed przedstawieniem teatralnym.
Ale chronią nas przed wzrokiem innych w czasie, gdy jesteśmy zobowiązani do zaliczenia solidnego prysznica.
Wody nie musimy w tym przypadku żałować. Licznik wodny nie tyka jak w przypadku tego zainstalowanego w mieszkaniu przez spółdzielnię * / wspólnotę mieszkaniową* = * oznacza – zbyteczne skreślić.

[ obrazek zewnętrzny ]

Na fotce widzimy zawory.
I to jeszcze takie z grubej rury.
To jest nasza radość jak pani zabiegowa dochodzi i otwiera zawór napuszczając do basenu ciepłej wody – tej właśnie wypływającej z źródła Zdzisława. Co to za komfort kąpania się w źródle skąpo serwowanego do picia w pijalni Wojciech a tutaj dolewanego nam do super wielkiej wanny zwanej basenem u Adama.
Woda zaś ocieplająca nasz pobyt w basenie być może z lekka rozcieńczająca pierwiastki radoczynne niewiele osłabia ich siłę działania ale wzmacnia nasze poczucie ciepła.

[ obrazek zewnętrzny ]

Oooo – pojawił się już pierwszy kuracjusz.
Pora i nam zanurkować.
Stop – nurkować nie wolno ale …
Jak kończą się zajęcia oficjalne – ostatni zostają pierwszymi z szansą szerszego zamachnięcia się rękami i nogami w wodzie.
Tylko kilka minut szansy.
Bo zaraz pani zabiegowa wpada i nas z wody wygania.
W kolejce stoją kolejni klienci...

:mrgreen: to przyjemne czasami żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi... :ugeek:
Awatar użytkownika
gorkaa
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lip 2010 10:57
Oddział NFZ: Podkarpacki

Post autor: gorkaa »

Wróciłam z Lądka Zdroju. Zainteresowanym przesyłam aktualne zdjęcie II Pawilonu Wojskowego w Lądku Zdroju.
Załączniki
DSCN0875 (2).JPG
Awatar użytkownika
gorkaa
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lip 2010 10:57
Oddział NFZ: Podkarpacki

Post autor: gorkaa »

Remont w trakcie
Załączniki
DSCN0876 (2).JPG
ODPOWIEDZ