Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Witam
20 pażdziernika miałam komisje w PEFRONie o orzeczenie o niepełnośprawność i dziś odebrałam decyzje pozytywną + karte parkingową na stałe
Nie prawdą jest że dają tylko maxymalnie na 5 lat bo takie były głosy ,że w/g nowych przepisów .Jesli macie jakieś pytania na ten temat odpowiem ,bo jestem na świeżo w temacje
Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia
Nie dostałaś karty parkingowej na stałe, tylko orzeczenie o niepełnosprawności na stałe z uprawnieniem do otrzymania karty parkingowej. Kartę dostaniesz na 5 lat, kiedy złożysz i opłacisz wniosek.
Ale mimo wszystko - gratulacje
Niedługo będzie trochę zamieszania. Za jakieś 2-3 miesiące Rzecznik Praw Obywatelskich złoży wniosek do Trybunału Konstytucyjnego o stwierdzenie niezgodności z Konstytucją nowelizacji z 23 października 2013, która odebrała niektórym osobom prawo do karty, choć np. mieli stopień lekki na stałe z uprawnieniem do karty. Wtedy dopiero zrobi się młyn - są już nowe orzeczenia... a generalnie Sejm będzie zmuszony do przywrócenia prawa do otrzymania karty tym, którzy mieli prawo do karty przed nowelizacją. Osoby zainteresowane wiedzą o czym piszę - będzie zabawnie
nie masz racji bo wniosek i opłate mam juz zrobioną a karte mam na stałe na orzeczeniu tak pisze i dzis rozmawiałam z p. dyrektor i mówiła ze jak na orzeczeniu tak jest to rzecz święta ,jak bym miała na 5 lat to by było napisane ze na 5 lat ,a nie na stałe .Pozdrawiam
Jeszcze raz muszę Ci napisać, że kartę parkingową dostaniesz na 5 lat i za 5 lat złożysz znów wniosek o wydanie kolejnej, opłacisz go, złożysz zdjęcie, kopię orzeczenia i dostaniesz nową prawie z automatu. Właśnie o to między innymi chodziło w nowelizacji. Akurat co do stopnia lekkiego - zgadzam się, ale z drugiej strony jest coś takiego, jak prawa słusznie nabyte - to rzecz święta i każda ustawa naruszająca to fundamentalne prawo upadnie.
Ograniczenie (bez stopnia lekkiego) może dotyczyć wyłącznie nowych orzeczeń, po nowelizacji. Nowelizacja nie może unieważniać prawomocnych decyzji.
Nie nie zgodze się ja karte dostałam na stałe tylko co 5 lat będe musiała ją wyrobic nową .
To są dwie różne rzeczy ,isć i wyrobić karte a isć ponownie na komisje
Ostatnio zmieniony 31 paź 2014 21:31 przez kociu, łącznie zmieniany 1 raz.
Kociu Robeo ma racje karta parkingowa według aktualnie obowiązujących przepisów ważna będzie 5 lat od daty wydania . Po tym okresie składasz tylko wniosek o wydanie karty , już nie stajesz ponownie na komisję, no chyba że do tego czasu coś się zmieni znowu w przepisach.