sanatorium POLEX-RUCH W CIECHOCINKU

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
sinobrody
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2014 21:19
Staż sanatoryjny: 28

sanatorium POLEX-RUCH W CIECHOCINKU

Post autor: sinobrody »

Witam. Za niecały miesiąc mam wyjazd do sanatorium Polex-Ruch w Ciechocinku i byłbym wdzięczny za aktualne informacje
na temat tego sanatorium. Znalazłem kilka opinii, ale to są opinie z 2012 roku więc jakby nie najświeższe.
Pozdrawiam sinobrody/zbyszek
sinobrody
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Re: sanatorium POLEX-RUCH W CIECHOCINKU

Pytanie już nieaktualne. Odmówiłem, a właściwie poprosiłem NFZ
o zmianę terminu i miejscowości. Zobaczę jak to wyjdzie.
Pozdrawiam/ SINOBRODY
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Suzen »

W Ciechocinku też może być całkiem przyjemny pobyt. :)
sinobrody
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Może tak, a może nie. Jak wszędzie zresztą.
Znam Ciechocinek, byłem we "Wrzosie", ale...
Jest jedno ale. Zależy kiedy się w tym Ciechocinku jest bo to tylko miasto i nic więcej.
W tym okresie nawet grzybek nieczynny, tężnie również więc pozostają jedynie sanatoria i nic więcej.
W lecie, wiosną, wczesną jesienią to tak, ale w okresie poprzedzającym święta to nieporozumienie.
Jeżeli to już ze świętami i sylwestrem.
Poprosiłem o zmianę terminu i zobaczę jak się ustosunkuje NFZ.
Jeżeli odrzuci to się wypcham ostatecznie na ten cały bajzel NFZ-tu, który traktuje kuracjuszy jak ludzi drugiej kategorii.
Pomału mam tego dosyć. Tak traktuje nas NFZ i we większości sanatoriów tak traktują nas panie z recepcji.
Do tej pory korzystałem z przysługującego mi limitu co dwa lata, bo niby dlaczego miał bym nie korzystać?
Sporo lat przepracowałem, płaciłem niemałe składki, a dzisiaj jestem traktowany jak trędowaty.
Są fajne miejscowości, są fajne sanatoria i można sobie wybrać termin, pokój, zapłacić parę złotych i
być traktowanym jak człowiek, a nie jak zło konieczne.
Może nieco wyolbrzymiłem, ale tak to odbieram. Ktoś kto nie ma wyboru musi się godzić na takie traktowanie.
Ja mam wybór.
Awatar użytkownika
aqula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 wrz 2013 20:13
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: aqula »

W Ruchu, były fajne imprezy :)
A resztę masz rację ... Ciechocinek w tym okresie jest nieporozumieniem. Byłam dokładnie rok temu w Ciechocinku, na szczęście pogoda w miarę dopisywała, grzybek, fontanny były jeszcze włączone ... ale tak to w większości siedziałam w ośrodku...
W tym roku byłam na jeden dzień w Ciechocinku wiosną .. całkiem inne miasto, tętniące życiem ..
Gdybym czekała dwa lata i ... dostała znowu Ciechocinek w takim terminie też być zwróciła ..
Awatar użytkownika
Ida
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 sie 2010 11:08
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 13
Podziękował: 1 raz

Post autor: Ida »

Nie obraźcie się, ale trochę dziwnie brzmią Wasze posty. To co, Ciechocinek i inne mniej atrakcyjne miejscowości powinny zawiesić przyjmowanie kuracjuszy w okresie jesienno-zimowym? :D
Awatar użytkownika
roxy
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 sty 2014 23:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: roxy »

Byłam w Ciechocinku cały luty i ani jednego dnia się nie nudziłam. To normalne małe miasteczko , są kino, sklepy , cukiernie,lokale z tańcami. Co maja powiedzieć ci, którzy trafiają zimą do np. Horyńca,Osieczka itp.? Zimą w Ciechocinku jest super bo nie ma tłumów ludzi w przeciwieństwie do lata:-) A sanatoria pracują tak samo o każdej porze roku i taki sam jest poziom usług a przeciez to jest naszym celem wyjazdu do sanatorium. Latem to lepiej pojechac na urlop tam gdzie się chce a nie spędzać czas w sanatorium.
sinobrody
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Nie obraźcie się, ale trochę dziwnie brzmią Wasze posty. To co, Ciechocinek i inne mniej atrakcyjne miejscowości powinny zawiesić przyjmowanie kuracjuszy w okresie jesienno-zimowym? :D
Ja się nie obrażam na Ciechocinek, a na NFZ.
W moim NFZ-cie czeka, czekało się na skierowanie około 22 miesiące i w związku z tym tak składałem wniosek
aby otrzymać skierowanie w lecie. Jeżeli było by to nieco wcześniej to wyjazd miał bym późną wiosną. Też nieźle.
Jeżeli troszeczkę później to na początku wrześnie i to również fajny termin.
W tym roku miałem najpóźniej wyjechać we wrześniu ( czas oczekiwania 22 m-ce).
Pod koniec września dzwonię do NFZ, a pani mi mówi: " o przecież ma pan jeszcze mnóstwo czasu do wyjazdu???"
Gdy mówię, że przecież właśnie upłynął termin oczekiwania to co słyszę???
O nie proszę pana, termin został wydłużony do 25 miesięcy!!!???
Nikt nie raczył mnie powiadomić o zmianie terminu. Nie jest to zwyczajne olewanie ludzi, kuracjuszy?
Przecież każdy układa sobie plany, a później wszystko bierze w łeb.
W kwestii pobytów zimowych. Oczywiście, że sanatoria muszą funkcjonować na okrągło, ale ja nie muszę jechać w okresie który mi nie odpowiada.
Planuję aby wyjechać w okresie odpowiednim dla mnie. Nie muszę jechać w terminie który odpowiada NFZ. Kto musi to musi. Ja nie muszę.
Bietka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 kwie 2010 21:52
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 14

Post autor: Bietka »

Zgadzam się z przedmówcą. Przyzwyczajono nas do tego, że na wszystko musimy się zgadzać i nie mamy nic do powiedzenia, Robią z nami co chcą i za nasze pieniądze dyktują miejsce i czas wyjazdu, który nie zawsze nam odpowiada. Wystarczy spojrzeć jak w okresie wakacyjnym posuwa się a właściwie nie posuwa kolejka do sanatorium by potem przyspieszyć w okresie zimowo jesiennym. Teraz nawet na opinię lekarza czeka się 8 miesięcy (mazowieckie), opóźnia się też weryfikację, której brak z kolei blokuje możliwość wyjazdu ze zwrotów. Utrudnia się więc wyjazdy z NFZ tak aby się wszystkim odechciało z nich korzystać. Znam też osoby dla których rezerwuje się najlepsze kurorty w najlepszym okresie np. Kołobrzeg w okresie wakacyjnym w Arce, Niwie itd.
Nie dziwię się reakcji osób które nie godzą się na traktowanie nas delikatnie mówiąc jak zło konieczne. A propos Ciechocinka jest piękny, ale miałam szczęście być tam tylko latem (prywatnie).
Pozdrawiam
wikul
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 lut 2012 17:25

Post autor: wikul »

Suzen pisze:W Ciechocinku też może być całkiem przyjemny pobyt. :)
Może być, jeżeli komuś nie przeszkadza smog (czym oni palą w tych piecach), wczesne zachody słońca i ponure widoki. Byłem tam dwa razy w zimie i dwa razy późną jesienią. Więcej w tych porach nie dam się wyekspediować.
P.S. Jak ktoś jest młody to żadna miejscowość, żadna pora, żaden marny pokój czy jedzenie niestraszne.
Załączniki
Śródmieście Ciechocinka
Śródmieście Ciechocinka
605 (Copy).JPG (13.17 KiB) Przejrzano 4194 razy
ODPOWIEDZ