zwyczaje świąteczne

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
forumowicz

zwyczaje świąteczne

Post autor: forumowicz »

Święta zbliżają się dużymi krokami, jakieś propozycje prezentów, zwyczaje panujące w Waszych domach ?

Basia :kwiat:

Jeśli powtórzyłam temat - to sorki :)
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

zwyczaje świąteczne w formie prezentów...

Post autor: jacky6 »

to po prostu wariatkowo...
...
:mrgreen: :ugeek:
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Re: zwyczaje świąteczne

Post autor: Sloneczko »

Boże Narodzenie a szczególnie okres przed nim to czas szczególny . Czas, kiedy to sam urok zbliżających się dni świątecznych sprawia, że w mojej duszy coś zaczyna grać :D
Czas mojego wyciszenia, spokoju i wielkiej bieganiny po sklepach ;) Jest to okres, w którym cos sprawia, ze jestem ożywiona i mam siłę za dwóch...... :D Nastrój tych zbliżających sie świąt jest bardzo udzielający się wokół. Nawet moi znajomi, z którymi pracuję czy spotykam sie wieczorami są jakby INNI :) tez spokojniejsi, łagodniejsi, bardziej uprzejmi. Latanie po sklepach za produktami w celu przygotowania różnych potraw świątecznych jest dla mnie wspaniałą rozrywką i uciechą :D a pitraszenie w kuchni traktuję jak dobrą zabawę :D No i ręczne robienie moich ulubionych gwiazdeczek i innych ozdóbek na choinkę :) Uwielbiam to. Ubieranie choinki raniutko w Wigilię powoduje u mnie dużo radości i wspomnień z czasów, gdy dzieci były malutkie. Nieraz sobie z tej radości zapłaczę :o ale to są naprawdę łzy radości.W trakcie ubierania choinki mam momenty gdy czuję wielką magię wokół siebie :) Jest wspaniale. Wigilia jest szczególna i zawsze przy dzieleniu sie opłatkiem lecą mi łzy. Dlaczego?? Nie wiem.
Gwiazdka przynosi nam zgromadzonym przy stole wiele prezentów i niespodzianek. Jest to dla mnie wspaniały i bardzo pracowity okres ale uwielbiam go i chcę aby trwał tak co roku aż do końca świata i jeden dzień dłużej :lol:
Awatar użytkownika
Princi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 17 cze 2014 16:28
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 8 razy

Post autor: Princi »

wiem,że wystawiam się na krytykę ale......nie lubię świąt :roll:
Awatar użytkownika
basiat
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 kwie 2014 17:00
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: basiat »

Princi....ja chwilowo też nie przepadam.......Zgubiły się gdzieś te dobre czasy i....chyba nie wrócą :( :(
Teraz jesteśmy dwie wystawione na krytykę...
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

Została mi tylko mama i moi synowie....dla nich robię te święta i cieszę się, że spotykamy się co roku przy stole.
A to sprawia, ze Boże Narodzenie jest takie wspaniałe :D :D
Awatar użytkownika
teresa63
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 31 lip 2014 18:49
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: teresa63 »

Moze tez i ja cos dopisze- ja od kilkunastu lat nie mam prawdziwych ,,, polskich swiat - juz pogodzilam sie ze nie dane mi przezywac te zapachy :? gotujacego sie ,,, bigosu tych wszystkich pieczeni i wedzonek :( tesknota jedynie za tym co ,,,, bylo )- Probuje to w jakis sposob zorganizowac - zeby poczuc ten niepowtarzalny smak Swiat :( wszczepiam dzieciom ten niepowtarzalny klimat - pamietany jeszcze z mlodych lat :cry: - No coz takie jest zycie - scenariusz pisze sie sam :oops: :kwiat:
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: malgorzatas »

Nie jesteście sami...owszem ciesze sie na choinkę..ale tez nie przepadam...może dlatego że wszystko mamy na co dzień ..gdzie pieczenie pierniczków..zapach szynki w pokoju...wypastowanej podłogi..wszystko się robi codziennie....wszystko jest...ludzie nerwowi..lataja za jedzeniem..prezentami ..ktore potem po świętach się oddaje do sklepu..albo ma się tzw.prezent szufladkowy na inną okazję..
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: medi »

Sloneczko pisze:Boże Narodzenie a szczególnie okres przed nim to czas szczególny . Czas, kiedy to sam urok zbliżających się dni świątecznych sprawia, że w mojej duszy coś zaczyna grać :D
Czas mojego wyciszenia, spokoju i wielkiej bieganiny po sklepach ;) Jest to okres, w którym cos sprawia, ze jestem ożywiona i mam siłę za dwóch...... :D Nastrój tych zbliżających sie świąt jest bardzo udzielający się wokół. Nawet moi znajomi, z którymi pracuję czy spotykam sie wieczorami są jakby INNI :) tez spokojniejsi, łagodniejsi, bardziej uprzejmi. Latanie po sklepach za produktami w celu przygotowania różnych potraw świątecznych jest dla mnie wspaniałą rozrywką i uciechą :D a pitraszenie w kuchni traktuję jak dobrą zabawę :D No i ręczne robienie moich ulubionych gwiazdeczek i innych ozdóbek na choinkę :) Uwielbiam to. Ubieranie choinki raniutko w Wigilię powoduje u mnie dużo radości i wspomnień z czasów, gdy dzieci były malutkie. Nieraz sobie z tej radości zapłaczę :o ale to są naprawdę łzy radości.W trakcie ubierania choinki mam momenty gdy czuję wielką magię wokół siebie :) Jest wspaniale. Wigilia jest szczególna i zawsze przy dzieleniu sie opłatkiem lecą mi łzy. Dlaczego?? Nie wiem.
Gwiazdka przynosi nam zgromadzonym przy stole wiele prezentów i niespodzianek. Jest to dla mnie wspaniały i bardzo pracowity okres ale uwielbiam go i chcę aby trwał tak co roku aż do końca świata i jeden dzień dłużej :lol:
Och Słonko jak ja Ci zazdroszczę ,mnie święta kojarzą się z ....siedzeniem w gnieździe szerszeni . :roll: :oops: :evil: :evil:
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: malgorzatas »

A ja dziś już wysłałam kartki świąteczne..a co... :D :D