Kolejka do sanatorium, a pomoc uchodźcom z Ukrainy

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

nie tylko śląski NFZ....

Post autor: jacky6 »

Alice pisze:

… mieszkali w obiekcie na który nie ma umowy z NFZ i był to obiekt uzdrowiska.
W listopadzie na prywatne wyjazdy jest martwy sezon.
Powiedz mi jeszcze jak się ma kolejka do niekontraktowanych miejsc?
Uzdrowisko nie jest prywatną inicjatywą jak na przykład Kulczyk Trading.
Uzdrowisko ma co prawda formę S.A. czyli jest to spółka akcyjna ale właścicielem akcji czyli posiadaczem uzdrowiska jest Skarb Państwa a skarb państwa jest własnością społeczeństwa, całego społeczeństwa.

Zarząd / dyrekcja SA powołane są do gospodarzenia majątkiem spółki i działają na rzecz dobra społeczeństwa i na jego rachunek.

Powstaje zatem pytanie – z jakich względów zaistniał obiekt nie zakontraktowany - „niezagospodarowany” na rzecz NFZ, ZUS ?
Nie odpowiadał standardom stawianym przez NFZ, ZUS ?
A odpowiadał standardom „zamówionym” dla gości ?
Bo na pewno – pewne obiekty nie są prywatnymi folwarkami.
I powinny być zagospodarowane – jeśli spełniają określone warunki – na rzecz społeczeństwa.

Rozumiem, że pewna pula może być udostępniana komercyjnie ale tu musi być pełna jasność – kto za to płaci. Tak jak w przypadku wyjazdu do sanatorium tzw. osoby towarzyszącej, która opłaca pełną taksę – no, otrzymując pewien rabat ale tylko w przypadku wyjazdu jako towarzysząca.

Rozumiem, że w sezonie letnim najlepiej sprzedają się miejsca komercyjne ale według nie tylko moich obserwacji – stanowią one nikły odsetek.

Jeśli zatem w sezonie mniej atrakcyjnym nie zjawiają się komercyjni to dlaczego nie są one zakontraktowane dla NFZ, ZUS…
Może pytanie powinno nie być skierowane do uzdrowiska ale do NFZ, ZUS – dlaczego nie kontraktują tych miejsc.

Ludziska w kolejce czekają…
Nawet w listopadzie.

Dlatego trzeba jasno powiedzieć, kto jest sponsorem.
Wychodzi na to że MON, to oznacza, że idzie to z naszych podatków.
Podatków płaconych przez społeczeństwo.
A nie z prywatnej kieszeni panów - urzędników.

Więc jest to dar społeczeństwa na rzecz poszkodowanych w wyniku działań wojennych w innym kraju.
Nie jest to bynajmniej nowina nawet dla samego Lądka, jeszcze w latach bodaj pięćdziesiątych gościł on dzieci uchodźców z Grecji ogarniętej wówczas wojną domową.

I to też był dar społeczny.

Na pewno personel uzdrowiska przekazał gościom zza wschodniej granicy całe swoje serce i umiejętności. Dla nich to norma – standard.
I na pewno nie pójdzie to w zapomnienie.

:mrgreen: :ugeek:
forumowicz

Re: ŚLĄSKI - NFZ kolejka

Post autor: forumowicz »

Uff wiecej empatii rzeczywiscie :( a świat byłby piękniejszy. :) Tak się składa ,ze ktoś w mojej rodzinie i są to młodzi ludzie pracuje społecznie (po za pracą zawodową) z uchodżcami w różnych ośrodkach na terenie pewnego województwa.Trzeba widzieć tych ludzi ,rozmawiać z nimi by wiedzieć co przeżyli i co przeżywaja będąc daleko od rodzin. :( Dla nich kupienie u nas ciuszka za 2 zł to nie lada wyczyn,natomiast kiedy przybywają w ośrodkach ,nie są pewni czy pozostaną jako uchodżcy ,czy się ich odeśle.I wiecie co,przychodzi czas gdy po okresie w miarę spokojnego pobytu i ciszy od bomb i możdzierzy słyszą ,że muszą niestety wyjechać.Szkoda ,że ich wtedy widzi tylko garstka wolontariuszy ,a nie społeczeństwa świata. :evil: Wraca koszmar ,wraca załamanie ,eh szkoda słów.
Myślę ,że gdyby świat przeznaczył tylko 1 dolara od osoby na pomoc ,nie było by tylu dramatów ,ale rządy zabierają nam z naszych podatków na zbrojenia i czy ma ktoś wpływ na to? Czy może powiedzieć proszę mi nie potrącać bo nie popieram wojen? Brzydzę się nimi? A czy Zna ktoś z nas te kwoty potrąceń? ile miejsc za te pieniądze można by stworzyć w sanatoriach,nowych miejsc itd itd.
A niebawem wszyscy wszystkim będą słać życzenia miłości do blizniego.Tylko czy oby na pewno miłości i współczucia i zrozumienia? :? :oops:
Awatar użytkownika
Princi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 17 cze 2014 16:28
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 8 razy

Post autor: Princi »

forumowicz

Post autor: forumowicz »

Princi aż tak to nie :oops: :oops: :oops: Znam temat uchodżców ,po prostu........ odsyłam tam ciuszki zamiast wrzucać do kontenerów z napisami PCK .Wole dać do ręki ,wiem że są wtedy dobrze wykorzystane.
Smutny jest świat, łatwo się ocenia z perspektywy wzglednego spokoju ,przecież teraz taki mamy.A wystarczy pomyśleć ,że musielibyśmy tak jak teraz jesteśmy ubrani siedząc w fotelu z kawą w ręce ....nagle uciekać. :( :oops:
Awatar użytkownika
administrator
Administrator
Na forum od: 28 lis 2008 22:27
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: administrator »

Alice pisze:Używanie wielkich liter jest traktowane jak krzyk...
Mnie naprawdę mało obchodzi cała otoczka,ja w tym wszystkim widzę tylko kalekich ludzi mocno doświadczonych przez los.
Poza tematem co prawda ale myślę, że od dziś będę osobiście dawał minusy za posty pisane wielkimi literami. Wiele już na ten temat pisałem.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Jacky,już dawno można było zauważyć,że jesteś mocno "rozpolitykowany"....ale to chyba nie to forum i nie to miejsce.
baron14
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 cze 2014 01:22

Post autor: baron14 »

administrator pisze:
Alice pisze:Używanie wielkich liter jest traktowane jak krzyk...
Mnie naprawdę mało obchodzi cała otoczka,ja w tym wszystkim widzę tylko kalekich ludzi mocno doświadczonych przez los.
Poza tematem co prawda ale myślę, że od dziś będę osobiście dawał minusy za posty pisane wielkimi literami. Wiele już na ten temat pisałem.
Pozdrawiam
Jestem Admin za ale pod 1 warunkiem że zaczniesz w końcu wszystkich równo traktować na NS bo do tej pory tego niema , nie raz już o tym pisałem ale bez echa niestety :( :( :(
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

Alice pisze:Jacky,już dawno można było zauważyć,że jesteś mocno "rozpolitykowany"....ale to chyba nie to forum i nie to miejsce.

Droga Alicjo,

Piszę podobnie jak Ty, listem otwartym.
Bo bardzo się cieszę, że zabrałaś głos w tak ważnej sprawie.
Oczywiście, masz nadzwyczajną rację.
A sprawa jest prosta jak drut.
Po prostu życie społeczne rozumiane bardzo szeroko od ochrony zdrowia po szerzenie oświaty i kultury poprzez sport jest tak bardzo ściśle powiązane z życiem politycznym w rozmaitych sferach, obszarach i poziomach.
Że nie da się rozdzielić.
Wszak zarządzaniem życiem społecznym kierują politycy którym powierzamy nie tylko swoje zdrowie…
Taka jest ich rola i zadania.
I z wykonania tej roli ich rozliczamy, przyznając im w rozmaitych sferach analogicznie jak my na forum N-S swoiste plusy i minusy.
Zasługują na to z całą pewnością.
Nie wolno nam jak australijskim strusiom chować głowę w piasek gdy dostrzegamy brak należytej staranności.
Bo właśnie im powierzyliśmy w wolnych wyborach losy swoje i swoich bliskich i dalekich.
Powinienem napisać słowo politycy dużymi literami ale nasz Admin bacznie i z wyraźną niechęcią ( aczkolwiek i rozumianą i akceptowaną ) spogląda na takie traktowanie alfabetu z klawiatury.
Zatem będąc i pacjentem naszej służby zdrowia i kuracjuszem w sanatorium pod egidą wszelakich sponsorów dostrzegamy i oceniamy – tych, którzy w pocie czoła tyrają i to nie raz za niegodne ich pracy – zarobki.
A będą wystawiane oceny za czas przeszły, teraźniejszy i przyszły.
Jednakże widzi się, czyta i słyszy w mediach ( i nie tylko ) odwrót od dorobku naszego społeczeństwa zaliczonego w ostatnich kilkunastu latach przejawiający się w wypowiedziach właśnie polityków a sprowadzający się do propagowania maksymy – „Wy tam Kowalski siedźcie cicho na czterech, my za Was wiemy najlepiej”.
No i tak to płynie sobie – „robotnicy do młota i łopaty, lekarze do łóżka pacjenta, nauczyciele do elementarza…” – tylko ani mru, mru…
Jak w kabarecie.
To co – gdzie się mamy krytycznie i pochwalnie wypowiedzieć jak nie na forum publicznym ?
Schować się jak przed laty do kruchty kościelnej ?
Albo zejść do podziemia ?
Pytanie nie tylko retoryczne – co zrobić z tym fantem ?
Udawać, że go nie ma ?
Być może pewnych ludzi taka krytyka zaboli, wszak dotyczy ich pupili akuratnie u steru.
Lecz jak wiadomo – fortuna kołem się toczy i dotyczy to także tych u steru.
Nie jestem zwolennikiem promowania prymitywnych wypowiedzi czytanych na łamach onetu ale szansa przyłożenia solidnym kuksańcem połączonym z tak zwaną konstruktywną polemiką powinna mieć miejsce nie tylko w barze piwnym.

Z wyrazami nadzwyczajnego szacunku…
:kwiat: :kwiat: :kwiat: :kwiat:

PS - nie zamierzam otwierać odrębnego wątku o charakterze zbytnio odbiegającym od formuły N-S, jedynie korzystam z zwykłego prawa do repliki.
To powinno wystarczyć.

:mrgreen: to przyjemne czasami żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi... . :ugeek:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Bez komentarza...nie to forum i nie ten temat.
baron14
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 cze 2014 01:22

Post autor: baron14 »

Alice jak masz takie kochające :serce: to może sfinansujesz pobyt ze 2 Ukraińskich poszkodowanych w wojnie a co miesiąc wpłacisz z 500 na głodujące dzieci świata . Osobiście nie mam zamiaru czekać jeszcze dłużej na wyjazd do sanatorium bo jakiś urzędas sobie w swej durnej główce wymyślił że uszczęśliwi Ukrainę :evil: :evil: :evil:
Zablokowany