Kręgosłup szyjny

Rehabilitacja narządu ruchu. Sanatoryjne leczenie chorób stawów, kręgosłupa, ograniczenia ruchowe, stany pourazowe stawów i kości.
Awatar użytkownika
Bogutka5
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 lis 2014 13:28
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 7
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 4 razy

Re: Kręgosłup szyjny

Post autor: Bogutka5 »

Kilka lat temu miałam dolegliwości z tym związane. Najpierw kilka błędnych diagnoz i nietrafione leczenie czegoś tam wreszcie diagnoza dyskopatia kregosłupa szyjnego potwierdzona rezonansem magnetycznym. Zabiegi masaże, krioterapia i jakies prady (było to kilka lat temu, niedokladnie pamietam co) z lekka poprawiły mój stan, czytaj zlikwidowały potworne bole. Ale nie przeszło calkiem, wracało przy byle okazji. Trafiłam do chirurga ortopedy, od którego dostałam skierowanie na operację. Moja pani fizjoterapeutka, do ktorej chodziłam prywatnie (niestety) jak zobaczyła skierowanie powiedziała : "niech sam się operuje" i podesłała mi fachowca od Metody McKenziego. Od tamtego czasu, a minęło juz 9 lat nie mam kłopotu z kręgosłupem. Gimnastyka, cwiczenia, które parę lat kontynuowałam juz sama dzien w dzien, parę minut dosłownie co rano, przestrzeganie pewnych zasad "korzystania" z własnej szyji :) - to pomogło.
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

Powiem wam, ze odkąd chodzę systematycznie na basen (pływanie) skończyły się moje wielkie problemy z kręgosłupem.
Skłamałabym gdybym powiedziała, ze nieraz go nie czuję ale nie jest to taki ból jak miałam w okresie gdy nie korzystałam z basenu.
Polecam pływanie, a szczególnie na grzbiecie z rękami ułożonymi za głową :D
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

Od lat jestem w tym samym klubie:) I powiem tylko tyle kręgosłup uwielbia ruch jakikolwiek... Wzmacnianie mięśni po prostu :)
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

Anusiu :kwiat: bardzo mi przykro, że ta akupunktura Ci nie pomogła :( nacierpiałaś się niepotrzebnie.... ale z drugiej strony człowiek chwyta się wszystkiego, żeby tylko w cierpieniu sobie ulżyć. Mam nadzieję, że te banieczki to właśnie strzał w dziesiątkę.
Pozdrawiam :kwiat
Mam też taką nadzieję Biedroneczko , właśnie wróciłam z kolejnego zabiegu i czuje się rewelacyjnie . Te zabiegi wykonuje mi lekarz , bała bym się chodzić do jakiś znachorów czy szarlatanów -kręgarzy którzy gdzieś tam pokątnie przyjmują i nie biorą praktycznie żadnej odpowiedzialności za jakość świadczonych usług , a przecież to nasze życie i zdrowie może tylko na tym ucierpieć. A moje zabiegi wykonywane są w normalnej przychodni i refundowane są z NFZ .
Zabieg polega na tym że najpierw lekarz wykonuje lekki masaż szyi i obręczy barkowej i potem stawie te chińskie bezogniowe bańki , to raczej duże banie :lol: :lol: i podgrzewa mi plecy dużą stojącą lampą . Po tym zabiegu trzeba ochłonąć i z pół godzinki i nie wychodzić na dwór . Jedyny mankament tego zabiegu to to że mam ciemne okrągłe plamy na szyi i plecach :lol:
Nie bardzo rozumiem działania tej bańki , na pewno ma działanie rozluźniające , powoduje lepsze ukrwienia danej okolicy , a nie będę się doczytywać jakiś mądrości , wiem jedno jest mi lepiej na pewno wykorzystam całą serię tych zabiegów, na jak długo pomoże , czas pokaże , żeby to by miał być chociaż jeden miesiąc to już będę szczęśliwa :D
Jak piszecie dziewczyny że na kręgosłup najlepszy jest ruch , i to jest prawda , ja jeszcze dodam rehabilitacja i systematyczne ćwiczenia , na pewno nie wyleczą różnych dysfunkcji naszego kręgosłupa ale przynajmniej zmniejszą dolegliwości bólowe.
Rahel dla mnie też dużym problemem są bóle nocne , od trzech lat jestem notorycznie nie wyspana , zmęczona już jestem takim stanem rzeczy walczę z bólem bez powodzenia , nie pomagają leki przeciwbólowe w formie tabletek czy kroplówek nie pomagają blokady , radzę Ci spróbuj zabiegów bańką chińską , jak oczywiście nie masz przeciwwskazań do tego rodzaju zabiegów , może Tobie chociaż na jakiś czas ulży .Te bańki stawia się różnych w nietypowych miejscach , widziałam że nawet na kolanach lekarz stawia.
Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17

Post autor: Lewek »

Aniu cieszę się, że w końcu coś, pomogło Ci choć trochę pozbyć się uporczywego bólu.

Atina tez jestem za ruchem i wzmacnianiem mięśni. ma to niebagatelny wpływ na nasz kręgosłup. Od pewnego czasu ćwiczę w miarę regularnie :roll: :roll: :roll: i dolegliwości bólowe ze strony kręgosłupa znacznie się zmniejszyły. Zatem odpowiednie ćwiczenia, pływanie i jakoś to będzie ;)
Beataa2702
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 27 mar 2014 21:22
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Beataa2702 »

Witam wszystkich cierpiących :cry:
opis zdj. kręgosłupa C
Widoczne mierne przewężenie przestrzeni międzykręgowej C-5,C-6; drobna osteofitoza przednich krawędzi C5-6. Zaznaczone zmiany zwyrodnieniowe w stawach unkowertebralnych. Zmniejszona lordoza szyjna.
i jeszcze boli jak cholera, mam zamiar się udać do neurologa, ale czy powinnam?
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17

Post autor: Lewek »

Beata, nie ma nad czym się zastanawiać. Zmiany w kręgosłupie są ewidentne, więc trzeba udać się do neurologa. Pozdrawiam i życzę zdrowia :kwiat:
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04

Post autor: anusia153 »

Beata , powinnaś iść z tym do lekarza neurologa albo do ortopedy , jak nie masz przeciwwskazań , pewnie skierują cię na rezonans . Powodzenia
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: biedroneczka »

Witajcie Klubowe Szyjki :kwiat: ... taka cisza w tym temacie :roll: .....pewnie rehabilitujecie się intensywnie i szyjki już mniej dokuczają :o
Pozdrawiam cieplutko w oczekiwaniu na wyjazd odbudowujący i podbudowujący to i owo ;)
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

Witaj Biedroneczko :kwiat: fakt...mnie kręgosłup mniej już dolega....i o dziwo dzięki basenowi ;)
Systematycznie na niego uczęszczam więc śmiem twierdzić, ze to jego zasługa :D
Pozdrawiam cie serdecznie :serce: :kwiat:
ODPOWIEDZ