Coś smacznego i dobrego czyli...

Kulinarny kącik kuracjuszy. Jeśli gotowanie to Twoja pasja i chcesz się tym podzielić, pisz w tym dziale. Mile widziana posiłki, diety mogące pomóc w różnych schorzeniach.
Regulamin forum
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum viewtopic.php?t=10 oraz netykieta.
forumowicz

Re: Coś smacznego i dobrego czyli...

Post autor: forumowicz »

Sledziki z koprem i jabłkami ,oraz innymi dodatkami:
Duże twarde płaty sledziowe
Jabłka
Pomidory
Jajo
Cebula,olej ,cytryna,koper,śliwki suszone,mandarynki,lub pomarańcza/kawałki/,cebula czerwona też .
Pokroić sledziki w ukośne kawałki /podmoczone ok 1 godz/
W salaterce układac warstwami,cebulka,sledziki,jabłka pomidory ,jaja itd ,każdą warstwę posypac obficie koprem skropić cytryna i oliwą
Schłodzic dobrze przed podaniem.
Załącznik jak zwykle ten sam :lol: oczywiscie dobrze zmrożony ;)
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

Basiu karkóweczka BYŁA :) baaaaaardzo dobra - miałaś rację i polecam innym , niewiele pracy a ile przyjemności :lol: :lol: :lol:
POZDRAWIAM
forumowicz

Margot, miło mi, że danie smakowało i specjalnie dla Ciebie sałateczka pod wódeczkę :))
20dkg sera feta, 20 dkg sera mozarella w kulkach, szklanka czarnych oliwek, szklanka zielonych oliwek, 6 ogórów konserwowych, kilka suszonych pomidorów (są nawet w zalewie, pycha), słoiczek czosnku w ziołach, 10 dkg płatków migdałów uprażyć na suchej patelni, szklanka pieczarek marynowanych, łyżeczka bazylii, łyżeczka oregano, oliwa z oliwy,
sos vinegret: 2 ząbki czosnku, 100 ml oliwy z oliwek, trochę soli do smaku, łyżeczka musztardy Dijon, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka miodu, pieprz.
Napisz Kochana jak smakowało. Proporcje ew. do modyfikacji. Smacznego :D :D :D
forumowicz

Margot, sorki, jestem dziś za szybka :)) Nie napisałam co dalej, hahaha.... Feta w kostkę, domyśliłaś się? dodać mozarellę, pokrojone pomidory, czosnek bez zalewy, pieczarki pokrojone w kostkę, całość posypujemy uprażonymi migdałami oraz posypujemy ziołami. Robimy sos. Kosztujemy i .... zjadamy albo wyrzucamy. To już wszystko ;) ;)
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci

Basiu dzięki bardzo - znając siebie to długo przepis nie będzie czekał , dzisiaj np. znalazłam przepis ,,Udka faszerowane jabłkiem i suszoną śliwką " i właśnie już zrobiłam na jutrzejszy obiad :) :) :)
POZDRAWIAM
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci

...jeszcze bardzo ciekawe są śledziki Kruszynki .........ale napiszę po degustacji :lol: :lol: :lol:
forumowicz

Margot o przepis na udka ja poproszę ale tak od a do z jak ""odkościć""udka? :lol: :roll:
forumowicz

Kruszynko, pod warunkiem że uda będą zbite ... hahaha
dzi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2012 15:56
Podziękowano: 1 raz

Post autor: dzi »

Na przygotowanie smakołyków, bardziej wyszukanych potraw mamy więcej czasu wieczorem.
Ale jemy dopiero rano ? Bo w/g zasad zdrowego odżywiania to śniadanie królewskie, obiad książęcy, a kolacja...
najlepiej wcale :).
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci

KUBECZKI SMAKU

Skladniki na ciasto,
mąka, 500g
margaryna/masło, 200g
szczyta soli,
jajka, 2
kilka łyżek śmietany kwaśnej,
składniki na farsz,
4 jajka,
2 twarożki śmietankowe typu Turek,
sól, pieprz,
3 ogórki konserwowe,
2 cebule,
250g pieczarek,
250g wędliny z kurczaka,
3 łyżki majonezu,
2 łyżki ketchupu,
oregano, dowolne przyprawy,

1. Z podanych składników zagnieść ciasto (śmietana jest potrzeba jeśli masa nie chce się kleić) i włożyć do lodówki na czas przygotowywania farszu
2. Pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć z posiekaną cebulą. Szynkę pokroić i połączyć w misce z podsmażonymi składnikami, dodać pokrojone ogórki, majonez i ketchup, doprawić wedle uznania
3. Przygotować sos jajeczno- twarożkowy- zmiksować twarożek, jajka, sól i pieprz
4. Przygotować foremki do muffinek lub zwykłych babeczek . Wykleić foremki ciastem tak zeby było dużo miejsca na farsz i sos.
5. Przełożyć farsz do wyklejonych ciastem foremek, polać sosem jajecznym - można posypać żółtym serem ( ja posypuję oscypkiem)
6. Piec w temeraturze 190 stopni przez około 30 min. Podawać z majonezem, dipami, sałatkami itp. Najlepiej smakuje na ciepło, ale jeśli się przygotuje kubeczki wcześniej to można je potem podgrzać w mikrofalówce lub piekarniku .
Zablokowany