Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Witam wszystkich. Staram się o wyjazd do sanatorium z ZUS. Tzn. mam zamiar w najbliższym tygodniu. Czy ktoś jest tu z wielkopolskiego i może mnie nakierować jak to jest? Tzn. gdzie wielkopolskie wysyła (astma) i czy potrzebne są badania tak jak w przypadku NFZ? Będe starać się po raz pierwszy. Nie mam renty nie choruję, pracuję. Ale wiem że tak też można. Proszę o jakiekolwiek informacje za które będę bardzo wdzięczna.
Najwazniejsze czy masz sklasyfikowaną chorobę ,badania dokumentację medyczną dotyczącą Twojej choroby. jesli tak pobierz wniosek ze strony ZUS na prewencję rentową bo tak to się nazywa . Niech wypełni to Lekarz nawet rodzinny a ty dołączysz dokumentację (badania pobyty w szpitalu i co tam masz). i składasz w swoim miejscu zamieszkania w ZUS jeśli mieszkasz na wsi to w najbliższym oddziale ZUS (powiatowym.) i czekasz na Komisję ,na twój domowy adres przyjdzie zawiadomienie z ZUS o dacie komisji.. . jest to trochę inaczej jak w NFZ bo tu osobiście stajesz przed lekarzem orzecznikiem i on decyduje o sanatorium z ZUS. Dokumentów (ksero) nigdy za wiele i nastaw sie pozytywnie. Skladaj teraz to załapiesz się jeszcze na terminy letnie lub wczesnojesienne Tu w ZUS okres oczekiwania zdecydowanie krótszy jak w NFZ. jak masz pytania pisz powodzenia i już trzymam kciuki za Ciebie
Sztani dzięki. Napisz mi jeszcze czy to prawda że termin i miejscowość dają do wyboru. Pracuję w oświacie i nie ukrywam że zależało by mi wyjechać w okresie wakacyjnym. Czy jest taka możliwość, a może muszę mieć od dyrekcji zaświadczenie gdzie pracuję? W tym tygodniu będę widziała się z moim lekarzem specjalistą i mam zamiar zacząć działać. Byłam raz w sanatorium z NFZ i bardzo mi pomogło. Ponieważ jest długi czas oczekiwania chcę spróbować z ZUSu.
Haniu jak lekarz wypisze Tobie wniosek możesz go zanieść osobiście do ZUS-u przy ul. Dąbrowskiego lub możesz wysłać pocztą. Po ok miesiącu otrzymasz zaproszenie na komisję. Komisja odbywa się w godzinach dopołudniowych - wejście od ul. Mickiewicza. Stając na komisję zabierz ze sobą całą dokumentację medyczną, ponieważ na jej podstawie lekarz orzecznik dokonuje kwalifikacji. Jeżeli decyzja będzie pozytywna tuż po misji udajesz się na 2 piętro po skierowanie.
Jeżeli jesteś osobą czynną zawodowo to masz prawo do wyboru terminu wyjazdu (tak było w moim przypadku) i nie musisz mieć żadnego zaświadczenia od pracodawcy. Jeżeli chodzi o układ oddechowy to dużego wyboru nie ma - Połczyn Zdrój, Stegna, Wysowa. Poznański ZUS najczęściej kieruje do Połczyna. Nie mniej możesz zasugerować gdzie chcesz pojechać. Poznański ZUS pod tym względem jest dość elastyczny. Kuracja trwa 24 dni i możesz wziąć L-4 lub możesz wziąć urlop lub możesz zmiksować częściowo urlop i L-4.
Jeżeli będziesz mieć pytania to zapraszam.
Dziękuję za odpowiedź
Właśnie będę składać wniosek , powiedzie proszę , od jakiego lekarza najlepiej wziąć wniosek ,od specjalisty czy może od lekarza rodzinnego ?