Prewencja ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Hana51
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 sty 2015 22:17
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6

Re: Prewencja ZUS

Post autor: Hana51 »

Witam wszystkich. Staram się o wyjazd do sanatorium z ZUS. Tzn. mam zamiar w najbliższym tygodniu. Czy ktoś jest tu z wielkopolskiego i może mnie nakierować jak to jest? Tzn. gdzie wielkopolskie wysyła (astma) i czy potrzebne są badania tak jak w przypadku NFZ? Będe starać się po raz pierwszy. Nie mam renty nie choruję, pracuję. Ale wiem że tak też można. Proszę o jakiekolwiek informacje za które będę bardzo wdzięczna.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Najwazniejsze czy masz sklasyfikowaną chorobę ,badania dokumentację medyczną dotyczącą Twojej choroby. jesli tak pobierz wniosek ze strony ZUS na prewencję rentową bo tak to się nazywa . Niech wypełni to Lekarz nawet rodzinny a ty dołączysz dokumentację (badania pobyty w szpitalu i co tam masz). i składasz w swoim miejscu zamieszkania w ZUS jeśli mieszkasz na wsi to w najbliższym oddziale ZUS (powiatowym.) i czekasz na Komisję ,na twój domowy adres przyjdzie zawiadomienie z ZUS o dacie komisji.. . jest to trochę inaczej jak w NFZ bo tu osobiście stajesz przed lekarzem orzecznikiem i on decyduje o sanatorium z ZUS. Dokumentów (ksero) nigdy za wiele i nastaw sie pozytywnie. Skladaj teraz to załapiesz się jeszcze na terminy letnie lub wczesnojesienne Tu w ZUS okres oczekiwania zdecydowanie krótszy jak w NFZ. jak masz pytania pisz powodzenia i już trzymam kciuki za Ciebie
Awatar użytkownika
Hana51
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 sty 2015 22:17
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: Hana51 »

Sztani dzięki. Napisz mi jeszcze czy to prawda że termin i miejscowość dają do wyboru. Pracuję w oświacie i nie ukrywam że zależało by mi wyjechać w okresie wakacyjnym. Czy jest taka możliwość, a może muszę mieć od dyrekcji zaświadczenie gdzie pracuję? W tym tygodniu będę widziała się z moim lekarzem specjalistą i mam zamiar zacząć działać. Byłam raz w sanatorium z NFZ i bardzo mi pomogło. Ponieważ jest długi czas oczekiwania chcę spróbować z ZUSu.
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51

Post autor: Selene »

Hana51 :kwiat: serdecznie witamy na forum :)

Haniu jak lekarz wypisze Tobie wniosek możesz go zanieść osobiście do ZUS-u przy ul. Dąbrowskiego lub możesz wysłać pocztą. Po ok miesiącu otrzymasz zaproszenie na komisję. Komisja odbywa się w godzinach dopołudniowych - wejście od ul. Mickiewicza. Stając na komisję zabierz ze sobą całą dokumentację medyczną, ponieważ na jej podstawie lekarz orzecznik dokonuje kwalifikacji. Jeżeli decyzja będzie pozytywna tuż po misji udajesz się na 2 piętro po skierowanie.
Jeżeli jesteś osobą czynną zawodowo to masz prawo do wyboru terminu wyjazdu (tak było w moim przypadku) i nie musisz mieć żadnego zaświadczenia od pracodawcy. Jeżeli chodzi o układ oddechowy to dużego wyboru nie ma - Połczyn Zdrój, Stegna, Wysowa. Poznański ZUS najczęściej kieruje do Połczyna. Nie mniej możesz zasugerować gdzie chcesz pojechać. Poznański ZUS pod tym względem jest dość elastyczny. Kuracja trwa 24 dni i możesz wziąć L-4 lub możesz wziąć urlop lub możesz zmiksować częściowo urlop i L-4.
Jeżeli będziesz mieć pytania to zapraszam.

Serdecznie pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

Selen , mam pytanie , a czy do wniosku nie trzeba dołączać dokumentacji ? słyszałam że trzeba .
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

nie trzeba dołączać dokumentacji ale trzeba mieć na komisji wszystke potwierdzone dokumenty ew. ksera
Awatar użytkownika
aqula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 wrz 2013 20:13
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: aqula »

Anusia, ja wysyłałam tylko wniosek do ZUS .. dokumenty brałam ze sobą na badanie :)
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Zawsze mam pewność ,że nie zginą i jak podaję lekarzowi to wiem ,ze łypnie na nie okiem . :lol: :lol:
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

Dziękuję za odpowiedź :)
Właśnie będę składać wniosek , powiedzie proszę , od jakiego lekarza najlepiej wziąć wniosek ,od specjalisty czy może od lekarza rodzinnego ?
Awatar użytkownika
aqula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 wrz 2013 20:13
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: aqula »

Masz rację Sztani :) na moje rtg to nie mogła się napatrzeć :lol: :lol: :lol:

Anusia, poszłam z wnioskiem do rodzinnej i bez problemu mi wypisała;)
ODPOWIEDZ