Exelsior Iwonicz-Zdrój

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
forumowicz

Re: Exelsior Iwonicz-Zdrój

Post autor: forumowicz »

Zdecydowanie wolę sanatoria nowszego typu, z łatwym dojazdem, porządnym wejściem, bez schodów, itp.
mgmorpheus77
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 23 sty 2015 13:06
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: mgmorpheus77 »

Jak obiecalem, tak tez czynie, kilka fotek z drobnym opisem i komentarzem do nich :)

Oto Exelsior w calej okazalosci, dla mnie przypomina ten hotel z filmu i ksiązki Stephena Kinga Lśnienie :) a Wam?

[ obrazek zewnętrzny ]
[ obrazek zewnętrzny ]
[ obrazek zewnętrzny ]

Okolica wokół sanatorium

[ obrazek zewnętrzny ]
[ obrazek zewnętrzny ]
[ obrazek zewnętrzny ]
[ obrazek zewnętrzny ]
[ obrazek zewnętrzny ]
[ obrazek zewnętrzny ]
[ obrazek zewnętrzny ]
[ obrazek zewnętrzny ]
[ obrazek zewnętrzny ]
[ obrazek zewnętrzny ]
[ obrazek zewnętrzny ]
[ obrazek zewnętrzny ]
[ obrazek zewnętrzny ]

Zabiegi, akurat te ktore ja mialem :)

[ obrazek zewnętrzny ]
[ obrazek zewnętrzny ]
[ obrazek zewnętrzny ]
[ obrazek zewnętrzny ]

Balkon :) sceneria zimowa, ale jest na prawde duzy

[ obrazek zewnętrzny ]
[ obrazek zewnętrzny ]
[ obrazek zewnętrzny ]
[ obrazek zewnętrzny ]
[ obrazek zewnętrzny ]

Obiad, śniadanie, kolacja, jest w czym wybierac ;)

[ obrazek zewnętrzny ]
[ obrazek zewnętrzny ]
[ obrazek zewnętrzny ]
[ obrazek zewnętrzny ]

Wejście do groty solnej, ten zabieg mozna dodatkowo wykupic sobie, chyba ze ma sie klopoty z drogami oddechowymi i w tym celu jedzie sie do sanatorium

[ obrazek zewnętrzny ]

Rozklad jazdy BUSa, moze sie to komus przydac, bo na basen ten busik Was bedzie dowozic, jedyny zabieg nie ktory nie jest na miejscu w sanatorium

[ obrazek zewnętrzny ]

Rozkład "jazdy" posiłków :)

[ obrazek zewnętrzny ]

Pijalnia wódki i piwa ;) żartuje, oczywiscie wód mineralnych :D

[ obrazek zewnętrzny ]

Poczta w Iwoniczu, często z niej korzystałem, trzeba bylo kilka paczek wysłac :)

[ obrazek zewnętrzny ]

Klucz do niekoniecznie magicznego pokoju :)

[ obrazek zewnętrzny ]

Na koniec wejscie do kaplicy, jakby ktos byl glodny modlitwy, ale spokojnie, codziennie odbywa sie tam msza, kaplica znajdyje sie na 1pietrze

[ obrazek zewnętrzny ]

i byłbym zapomniał, odwiedziła nas TV z Rzeszowa :) pewien kuracjusz znany rzeźbiarz i malarz, akurat był na tym turnusie co ja :)

[ obrazek zewnętrzny ]

Pozdrawiam
mgmorpheus77
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Pink pisze:Zdecydowanie wolę sanatoria nowszego typu, z łatwym dojazdem, porządnym wejściem, bez schodów, itp.
Nie wiem jaki jest stan Pani/Pana niepelnosprawnosci, ale rozumiem :) ja z moim chorym kregoslupem mam zalecony ruch, nawet duzo ruchu

Pozdrawiam
bogjan
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 wrz 2012 14:24

Post autor: bogjan »

Z niecierpliwoscia czekam na decyzje NFZ w mojej sprawie, moze pozwola raz jeszcze odwiedzic to piekne miejsce :)
Z tym sanatorium to nie ma żadnych trudności. W NFZ tylko daj informację że chcesz do Exelsiora to odrazu ze zwrotów dostaniesz.Ludzi przerażają schody,wyjście do obiektu ze zdroju,z "miasta".Schody i "Krakowiak" to dwa podstawowe "zabiegi" w Iwoniczu,które poprawiają naszą sprawność.
bogjan
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

mgmorpheus77 pisze:
Sloneczko pisze:Pamiętam jak odprowadzaliśmy naszą koleżankę do Excelsiora :D
160 schodków prowadzących nas w górę :o :o od strony Białego Orła ;)
Ale co tam :D .... jest tam sporo ławeczek na których można odpocząć a dróżka prowadzi przez piękny, bukowy las
Och ty mój Iwoniczu Zdroju :serce: :serce:
Muszę to zdementować, liczyłem dwa razy, jest ich dokładnie 159 :D i są rewelacyjne dla tych co chcą zmniejszyć oponkę wokół pasa ;)
Ławeczek jest pełno potwierdzam, polecam też knajpę Zdrojowa, pyszne obiady można dokupić jakby ktoś był głodny :)
Jest też dużo tras do spacerowania, człowiek nie ma okazji się nudzić, chyba że pada deszcz :)
Jak ktoś jest spragniony tańców :) to polecam Krakowiaka (ja byłem w Adwencie i nie tańczyłem) niestety na tzw dancingi pobierana jest opłata, czasami 5zl, czasami 10zl, najwiecej widzialem kwote 20zl

Z tym sanatorium to nie ma żadnych trudności. W NFZ tylko daj informację że chcesz do Exelsiora to odrazu ze zwrotów dostaniesz.Ludzi przerażają schody,wyjście do obiektu ze zdroju,z "miasta".Schody i "Krakowiak" to dwa podstawowe "zabiegi" w Iwoniczu,które poprawiają naszą sprawność.
mgmorpheus77
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

bogjan pisze:Z niecierpliwoscia czekam na decyzje NFZ w mojej sprawie, moze pozwola raz jeszcze odwiedzic to piekne miejsce :)
Tak też uczyniłem i wpisałem, a raczej mój lekarz podał dokładne namiary na to sanatorium, trochę daleko jest ode mnie, bo 3h jazdy autobusem, ale warto :)
Potwierdzam Krakowiak jest "lepszy" od tych wszystkich zabiegów :)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

mgmorpheus77 pisze:
Pink pisze:Zdecydowanie wolę sanatoria nowszego typu, z łatwym dojazdem, porządnym wejściem, bez schodów, itp.
Nie wiem jaki jest stan Pani/Pana niepelnosprawnosci, ale rozumiem :)

Pozdrawiam
To dobrze :)
bogjan
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Może to głupia odpowiedż,ale uwaga:poruszam się o kulach od 20 lat i dla mnie nie ma żadnych przeszkód, schody,Krakowiak,basen itp..... Ruch to zdrowie.
mgmorpheus77
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Dokładnie, ruch to zdrowie, tyle, ze ja dowiedziałem się o tym po 8latach lekceważenia bólu kręgosłupa, gdy było już za późno i miałem już opadająca stopę, która teraz rehabilituje namiętnie i chce żeby powróciła do stanu sprzed 8lat :) Operacja lędźwiowego kręgosłupa przebiegła super, lek powiedział, że mam zapomnieć o niej i tego się trzymam, biegam, chodzę, mam zamiar jeździć na rowerze. Stopa nadal ma braki, ale z uporem maniaka doprowadze ją do pełni sprawności! :)
Pozdrawiam wszystkich małej wiary, nie poddawajcie się!
bista
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 13 maja 2011 21:13
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: bista »

Brawo! Podziwiam Twoje samozaparcie w sprawie poprawienia zdrowia i ogólnej kondycji fizycznej; wierzę, że Ci się uda. Dziękuję też za wszelkie informacje, które otrzymałam:) Pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ