Kinesio Taping
- andrzej1955
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 27 sty 2011 16:52
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękowano: 5 razy
Re: Kinesio Taping
-
forumowicz
Według dr Kenzo, twórcy metody, żeby uzyskać pożądany efekt, należy stosować plastry w odpowiednich kolorach.
Oczywiście producenci plastrów (a jest ich coraz więcej) "zapominają" o tym ważnym szczególe.
Każdy dobry fizjoterapeuta, który ukończył medyczne szkolenie w zakresie plastrowania, rozumie to doskonale.
Natomiast wszelkie "kursy" prowadzone przez producentów komercyjnych plastrów wypada pominąć milczeniem.
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Pink dr Kenzo o tym Ci powiedział?Według dr Kenzo, twórcy metody, żeby uzyskać pożądany efekt, należy stosować plastry w odpowiednich kolorach.
Póki co to piszesz tylko o tym jako Ty.Podaj dane źródłowe potwierdzające powyższe.Chętnie poczytam.
Oglądałam wywiad z dr Kenzo Kase,gdzie mówi ,że zastosował kolory lecząc młode dziewczęta,którym biały kojarzył się z chorobą i skorzystał z prac rosyjskich uczonych zajmujących się koloroterapią,ale tak jak pisałam wcześniej jest to tylko działanie w sferze psychicznej.
Jak chcesz mogę podać źródło.Wywiadu udzielił dla "Polska biega"
- Adela
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 12 lip 2014 15:10
- Staż sanatoryjny: 9
-
forumowicz
Czy dr Kenzo mi o tym powiedział? A jak sądzisz?
Myśl co chcesz. Każdy ma swój pogląd.
Jeżeli nawet kolor miałby znaczenie tylko psychologiczne, to już jest właśnie TO.
Poza tym, jest ważne, żeby te plastry pomagały, wtedy mogą być nawet w kolorowe kropeczki
- administrator
- Administrator
- Na forum od: 28 lis 2008 22:27
- Staż sanatoryjny: 1
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 3 razy
Pozdrawiam
- Selene
- W naszej pamięci

- Na forum od: 16 maja 2010 11:51
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 12
Działanie tej terapii polega na zmniejszeniu bólu mięśni i stawów, usuwaniu obrzęków limfatycznych, wspomaganiu pracy mięśni.
W moim przypadku miały za zadanie złagodzić ból, ustabilizować rzepkę i podtrzymać więzadła. Efekt odczułam już na drugi dzień. Ból zdecydowanie złagodniał a i z chodzeniem po schodach nie mam problemu.
[ obrazek zewnętrzny ]
-
forumowicz
Więcej znajdziecie np. w książce Podstawy Fizjoterapii, Nowotnego.