Stróże -pomocy!!!!!

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
szczensliwyGosc
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 15 wrz 2013 21:12
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Re: Stróże -pomocy!!!!!

Post autor: szczensliwyGosc »

cyt."Reszta to drugi plan :mrgreen:
A jeżeli masz jakieś obiekcje to telefon do ZUS i im je przedstaw 8-) ciekaw jestem czy jesteś na tyle odważny ;) i czekam na ich reakcję :lol:
Powodzenia[/quote]"

Aż na TYLE byłem odważny i dzwoniłem do ZUS-u :D .miła/chyba/ pani powiedziała mi,że dla mnie w tym terminie(nie może minąc 180 dni od początku zwolnienia do końca pobytu) jest TYLKO ten ośrodek i ,że ja /co oczywiste /decyduje czy jadę .Zyczy mi miłego :shock: pobytu ,lub zwrot skierowanie-w przypadku rezygnacji.
Na moje liczne pytania odpowiadała ,jest tylko To a podmianek żadnych nie ma,bo inni czekają już w blokach startowych.
Nie dodała tylko czy do Stróży??? :lol: I koniec pertraktacji ,bieżesz co dają lub kopa w "D". Dobrze ,że nie na Madagaskar :roll:
A i dobrze,że internauci się wypowiadają na w/w temat bo po to jest takie forum,żeby dzielić się swoimi spostrzeżeniami i uwagami. Każdy ma inny ogląd sytuacji ,co pozwala na obszerniejszą diagnozę i rozwianie ,albo pogłębienie watpliwości.

Pozdro!!
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Dobrze by było żeby rady i informacje o ośrodku zamieszczały osoby które tam były i znają ośrodek z autopsji...... :roll: Polecać i zachwalać nie będąc tam i ściągając info z netu nie jest uczciwe wobec pytającego :!: :!: Jak widać szczensliwyGosc obejrzał stronki internetowe , zasięgnął "języka" w ZUS i powielanie tego nie ma sensu :roll: Łatwo pisać jak nie my będziemy kuracjuszami tego ośrodka :roll: :( :( :( W kuracji wszystko jest ważne by przyniosła oczekiwane efekty . A już stres przed wyjazdem to najmniej pożądana rzecz .
Awatar użytkownika
klaraklara
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 mar 2013 20:09

Post autor: klaraklara »

W kuracji wszystko jest ważne by przyniosła oczekiwane efekty . A już stres przed wyjazdem to najmniej pożądana rzecz .[/quote]
i właśnie o to chodzi skoro już przed wyjazdem jest stres to o jakiej tu kuracji mówimy?

a czy Pani z ZUS-u mówiła coś na temat ośrodka i warunków ? jak tak to czemu nic nie jest zrobione w tym kierunku, myślę że więcej osób powinno bezpośrednio w ZUSIE wyrazić swoją opinie , bo przecież takie ośrodki są dla nas, a nie my dla nich. Niech ktoś w końcu zacznie odwiedzać takie ośrodki bo jest ich bardzo wiele.
Awatar użytkownika
szczensliwyGosc
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Fajnie mi się z Wami gada ,ale to w niczym nie ROZŚWIETLA mroku ,który mnie ogarnia na temat wzniosłych atrakcji ,które mnie czekają na miejscu.
A może byście pojechali wszyscy ze mną ,to mam nadzieję sądząc po postach ,że miło :D byśmy spędzili czas i w TAKIM kurorcie i w takim motelu " 2*" :lol: jak ten!!
Celina53
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2015 17:01
Oddział NFZ: Lubuski
Staż sanatoryjny: 27

Post autor: Celina53 »

Z tego co mi wiadomo to ZUS i tak ma większe wymagania w stosunku do NFZ....i co do warunków bytowych jak i żywieniowych.....byłam na obu kuracjach i mogę porównać...jadaliśmy tez na jednej stołówce i różnica też była widoczna...ZUS ma jeszcze jedną ważną rzecz a mianowicie ....więcej zabiegów.... :D :P i o ile baza zabiegowa jest na odpowiednim poziomie to ja bym jechała. Zresztą z ZUS-u jadą ludzie w tak zwanym wieku produkcyjnym .....czyli kwiat młodzieży . Mnie cholipcia ZUS nie chce wysłać :cry: ....powiedzieli ze nie rokuje nadziei a dla nich to strata pieniędzy a zysk nijaki....pozdrawiam:) i życzę udanego pobytu:)
Awatar użytkownika
klaraklara
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 mar 2013 20:09

Post autor: klaraklara »

szczensliwyGosc pisze:Fajnie mi się z Wami gada ,ale to w niczym nie ROZŚWIETLA mroku ,który mnie ogarnia na temat wzniosłych atrakcji ,które mnie czekają na miejscu.
A może byście pojechali wszyscy ze mną ,to mam nadzieję sądząc po postach ,że miło :D byśmy spędzili czas i w TAKIM kurorcie i w takim motelu " 2*" :lol: jak ten!!
jak wrócisz z tych Stróż możemy wszyscy spotkać się na kolejną rekonwalescencję w uzgodnionym miejscu przez wszystkich co wy na to? i opowiesz nam jak tam było?
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

Bardzo proszę o powrót do tematu wątku :!: :)
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 wrz 2012 18:17
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: agunia3 »

No cóż...jako, że moja dwa pobyty na prewencji rentowej odbyły się w Stróżach to pozwalam sobie zabrać głos w tej arcyciekawej dyskusji ;)
Wygląda na to, że ja jestem mało wymagająca...na pewno duże znaczenie ma fakt, że nie mam porównania z innym ośrodkami sanatoryjnymi.
Pierwszy pobyt był w 2012 i miejsce wybrał Zus, drugi był w 2013 i wybrałam sama choć propozycją był Ustroń i ośrodek bez basenu a że wyjazd zimą więc wybrałam Stróże bo basen na miejscu.
Prawdą jest, że faktycznie nie ma za bardzo tam gdzie spacerować - ile można chodzić czy jeździć do Bartnika, ile razy można spacerować w okolicach rzeki....ale ja miałam pobyty w okresie zimowym więc i tak większość czasu spędzałam w ośrodku.
Zabiegi pewnie dla niektórych skromne bo nie ma żadnych borowin, kąpieli siarczkowych itp...Są tradycyjnie laser, pole, prądy, ćwiczenia, masaże wodne, masaż na łóżku wodnym, masaż na fotelu a czasem można się załapać na masaż ręczny, no i ćwiczenia w basenie.
Pokoje jak dla mnie wystarczające choć niektóre materace na łóżkach powinny być wymienione. Ekipę zawsze miałam super więc i czas wolny zawsze potrafiliśmy sobie zorganizować - czy to tylko pogaduchy przy kawie w pokojach lub na korytarzu na sofach, spacery, gra w bilard lub w ping-ponga oraz kilka wycieczek z osobami, które przyjechały swoim autem i zabierały chętnych do Krynicy, Nowego Sącza, Wysowej itp.. Wyjazd z ośrodka tylko do Krynicy i za pierwszym razem zebrała się odpowiednia ilość chętnych więc pojechałam, za drugim razem wyjazd nie doszedł do skutku bo nie był chętnych no ale zorganizowaliśmy sobie sami wycieczkę dwoma autami.
Na początek pobytu i na koniec organizowaliśmy imprezkę poza ośrodkiem bo w ośrodku nie ma na to miejsca. Podczas pierwszego pobytu ordynator przedłużył nam czas na powrót do ośrodka - wszyscy byli zorganizowani i niczym nie podpadli więc i on był wobec nas ok. Podczas drugiego pobytu kilka osób wyleciało za alkohol ale były omawiane warunki więc każdy wiedział jaki obowiązuje regulamin, te osoby dostały ostrzeżenie ale nadal musiały szaleć z alkoholem więc w końcu ich pobyt się zakończył.
Co do wieku do był rozrzut od 20 do ponad 60 lat choć większość w przedziale 30-50 ale to naprawdę nie ma znaczenie bo to już charakter się liczy nie metryka.
Znowu się rozpisałam...gdzieś tam w czeluściach forum w temacie z opiniami można znaleźć moje opinie o tym ośrodku.
Podsumowując ja nie mam nic przeciwko aby pojechać tam jeszcze raz - może z sentymentu? ;) a może po prostu nie mam na co narzekać...mimo tego, że podczas pierwszego pobytu poczułam poprawę formy a podczas drugiego już nie ale na to wpływ ma mój stan zdrowia, czasem po prostu rehabilitacja w ciągu 24 dni nie poprawi na 100% naszego zdrowia i formy, na to czasem trzeba więcej czasu a jeszcze jak się czeka na kolejną operację to też jest inaczej. Ja wiem, że ZUS myśli, że 24 dni pobytu gwarantuje nam ozdrowienie ale nie zawsze tak bywa i to niezależnie od ośrodka.
Awatar użytkownika
szczensliwyGosc
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Cześć!
"agunia3" :kwiat: Dzięki Bardzo za osobistą i merytoryczną ocenę , o taką właśnie mi chodziło.
Każdy ma inne wymagania i inny punkt widzenia ,ale jeżeli one są subiektywnie rzetelne , to po kilkunastu takich wypowiedziach można wysunąć własne wnioski.
Ale muszą to być własne spostrzeżenia , a nie dywagacje ,wariacje i insynuacje kompilowane z róznych innych obserwacji.
A czasami baśnie i waśnie :evil:
Piszcie co i jak ,jak macie co do powiedzenia ;)

Pozdrawiam. :kwiat:
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 wrz 2012 18:17
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: agunia3 »

Nie ma za co :) Poszukaj tematu z opiniami o Stróżach bo tam trochę pisałam. W razie czego pytaj - może będę mogła pomóc.
No i daj znać co i jak :)
ODPOWIEDZ