przybycie do sanatorium

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Czas rozpoczęcia pobytu w sanatorium ...

Post autor: jacky6 »

trochę się obecnie rozjechał na kilka stron...
jak ktoś słusznie przyuważył - sanatoria - przechodzą zwolna ( a może już przeszły choć nie wszystkie ) na procedury hotelowe...
podobno do zamierzchlej przeszłości należą czasy gdy wszyscy hurtem wyjeżdżali, obiekt był sprzątany i ścielony...
a wkrótce wszyscy przyjeżdżali...
teraz w tym samym obiekcie są miejsca z różnych puli a tym samym zaczynają się i kończą w rożnym czasie...
bo musi być takie zróżnocowanie z uwagi na różny czas skierowań...
jeśli zatem ktoś umiejętnie napisze partyturę pod zamówienia poszczególnych zamawiających ( czytaj kierujących ) to panie recepcjonistki i pokojowe nie mają jednodniowego wariatkowa...
znany mi przykład - klient ZUSu przyjeżdża z osobą towarzyszącą tzw. komercjuszkiem, jednego "na papierzu" zapraszają już od godziny siódmej czyli na zupkę mleczną na śniadanko a na "drugim papierzu" stoi godzina startu 14:00 i może nawet nie zdążyć na zupkę obiadową...
żarty żartami ale liczy się kasa, która wpłynęła z centrali komercyjnej a w tym przypadku - nasz klient - nasz pan ( pani ), więc nikt głodny nie będzie chodził...
jeśli jakikolwiek obiekt jeszcze się w tej kwestii nie zreformował, to może wypaść z gry podczas prawdziwej komercjalizacji systemu sanatoryjnego...
PS - korzystający z systemu szpitali uzdrowiskowych - na razie mogą sobie w swoich kolejkach czekać, ale kto wie jak długo ów spokój będzie im dany ?
:mrgreen: :ugeek:
Awatar użytkownika
Ewa56
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 22 lip 2014 08:00
Staż sanatoryjny: 4

Re: przybycie do sanatorium

Post autor: Ewa56 »

Suzen pisze:Ewa56 :) Będziesz musiała zapłacić za nocleg.Różne są opłaty,zależne od sanatorium.Spróbuj zadzwonić,zapytać się.Ja przyjechałam kiedyś dzień wcześniej ,zapłaciłam ,pokój przed remontem,towarzystwo takie sobie.Ci którzy przyjechali w dzień rozpoczęcia turnusu mieli pokoje o lepszym standardzie.Różnie to bywa.
Pozdrawiam,udanej kuracji :kwiat:
Dzięki za info. Zadzwonię... wolałabym jednak wcześniej, jadę z Opola (pkp) do Krakowa, dalej chyba pks... i już sama podróż mnie przeraża... co dalej? Dobrej nocki.Pa :) :kwiat:
Awatar użytkownika
Ewa56
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 22 lip 2014 08:00

Post autor: Ewa56 »

margot pisze:Ewa ja zawsze jeżdżę dzień wcześniej i jak do tej pory warto było ;)
Dzieki kochana, tak zrobię, czyli planuję jechać 4.09...z Opola pkp do Krakowa, dalej do Krynicy pks.Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

Ewa56 pisze:
margot pisze:Ewa ja zawsze jeżdżę dzień wcześniej i jak do tej pory warto było ;)
Dzieki kochana, tak zrobię, czyli planuję jechać 4.09...z Opola pkp do Krakowa, dalej do Krynicy pks.Pozdrawiam :kwiat:
Ewa :kwiat: teraz również wyjeżdżam dzień wcześniej ;)
Miłego Pobytu i Udanej Rehabilitacji
:D :D :D
Awatar użytkownika
ulanie
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 cze 2014 17:14
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski

Post autor: ulanie »

Super, że możecie dzień wcześniej wyjechać, bo ja nie mogę, ale będę z rana, to myślę, że też będzie ok :)
Awatar użytkownika
grazynamackowiak
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 11 maja 2014 19:33
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: grazynamackowiak »

Witam każdy z nas wie jak to jest z tym przybyciem do sanatorium jedni przyjeżdzają dzien wcześniej jak wcześniej piszą ja zawsze
jadę w nocy jestem rano w sanatorium w recepcji informują mnie gdzie gabinet pielęgniarki od niego wszystko się zaczyna pożniej
robie sobie kolejkę do lekarza między czasie zaliczam śniadanko .Rano już jestem załatwiona bez wielkiego oczekiwania
Zawsze też udało się dostać zabiegi do południa za niedługo też wyjeżdzam i również będę rano sprawdzony sposób który działa
pozdrawiam piszcie dalej każda informacja cenna :kwiat: :)
smakija1
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 maja 2014 21:17
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: smakija1 »

Byłam ostatnio z ZUSU zmiana turnusu ,
pokoje przydzielano ,akurat te które były posprzątane ,
rano nie było jedynek ,niektórzy przyjechali popołudniu i bez problemu dostali.
Przyjechałam oczywiście rano plus to ,ze wcześniej poszłam do lekarza i zabiegi miałam w miare wcześnie ,
oczywiście po obiedzie też .
Do pokoi dobierano osoby podobne wiekiem ,niekoniecznie sprawnościa i tempperamentem.
Ja sprawna dostałam panią w podobnym wieku ,ale chodzącą o kulach po opercji .wspólne balety więc odpadały .
Na stołówce do stolików nie przydzielano pokojami to można było sobie wybrać diete i poznac nowch ludzi .
Na naszym turnusie mieliśmy super grupe na basenie,
wspólnie ćwiczyliśmy w 12 osobowej mieszanej grupie i bardzo przyjażniliśmy się i bawiliśmy się poza basenem.
Wcześniej 3 razy byłam w sanatorium z męzem ,
to jakoś nie zwracałam na pewne sprawy uwagi
.Każde sanatorium pewnie rządzi się swoimi prawami.i to co w jednym jest super w drugim wcale nie musi
mary jo
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 mar 2015 22:05
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: mary jo »

A w Wysowej/zus/ turnus zaczyna się od śniadania,a kończy obiadem.Przyjechałam przed 9-cisza,spokój.Pokoje już wcześniej przydzielone.
Z grupy psychosomatycznej nie ma co marzyć o jedynce,wszystkie są dla pacjentów leczących narządy ruchu.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Do sanatorium należy przybyć w oznaczonym w skierowaniu czasie.
Awatar użytkownika
roxy
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 sty 2014 23:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: roxy »

Pink pisze:Do sanatorium należy przybyć w oznaczonym w skierowaniu czasie.
Na skierowaniu z ZUS, oprócz daty rozpoczęcia kuracji, nie ma innych wskazań czasowych przybycia do sanatorium.
ODPOWIEDZ