Uczulenie na składniki leków i inne

Tu można porozmawiać o swoich schorzeniach i być może uzyskać porady innych użytkowników forum nasze sanatorium.
forumowicz

Re: Uczulenie na składniki leków i inne

Post autor: forumowicz »

Warto pamiętać o antidotum na jad żmij szczególnie jak się jedzie na wypoczynek a w pobliżu są lasy i np można spotkać takie oto cudne zwierzątko :shock: :o :lol:

[ obrazek zewnętrzny ]

"' choć na widok człowieka gad najprawdopodobniej ucieknie, lepiej go nie drażnić, a podczas wycieczek do lasu założyć solidne długie buty. Przypadkowe nadepnięcie na żmiję lub sytuacja, w której poczuje się osaczona, może sprowokować jej atak. Samo ukąszenie żmii jest praktycznie bezbolesne, ale pierwsze objawy pojawiają się już po kwadransie. Wtedy na ranie widać obrzęk, ukąszony może mieć zawroty głowy, a także problemy z oddychaniem i krążeniem.
To nie są żarty. Toksyna jest bardzo niebezpieczna, zwłaszcza dla dzieci – ze względu na mniejszą wagę – oraz dla osób będących pod wpływem alkoholu – wtedy trucizna szybciej rozchodzi się po organizmie. Jak sobie radzić po ukąszeniu? – Jak najszybciej należy się zgłosić do lekarza i podać surowicę – radzą leśnicy."'
Zaczerpnięte z netu.
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

Moi sąsiedzi z działki zawsze mają przy sobie ASPIVENIN - miniaturową pompkę ssącą na ukąszenia.
Widziałam jak to działa jak sąsiada dziabnął szerszeń. Czytałam o tej pompce i raczej alergicy sobie ją chwalą.
W aptece kosztuje ponad 80zł. Ale tez można kupić przez internet , na allegro...
Zawsze trochę taniej :)
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Re: Fotouczulenie

Post autor: Suzen »

:idea: Upały nadchodzą...Należy więc stosować mocne filtry,aby uniknąć oparzeń słonecznych.
Należy unikać słońca,gdy przyjmuje się na stałe leki:
:idea: przeciwbólowe/ ibuprom ,aspirynę,naproksen/,bo mogą spowodować obrzęk i zaczerwienienie skóry.
:idea: antykoncepcyjne/z progestagenem/,dlatego ,że pod wpływem promieni UV wywołują przebarwienia.
:idea: przeciwalergiczne/prometazyna,difenhydramina/,które w w zestawieniu ze słońcem bywają przyczyną pokrzywki i świądu.
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Po ostatnim wylegiwaniu się na słoneczku na ramieniu pokazały mi się drobne krosteczki :o
Prawdopodobnie mam uczulenie na słońce :shock:
Nigdy nie miałam :?
Posmarowałam kortyzonem i zniknęły :D
Od soboty leżę w hamaku tylko w cieniu 8-)
Awatar użytkownika
Maria K
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 maja 2015 14:34
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: Maria K »

Ja od kiedy pamiętam nie mogę przebywać długo na słońcu,nawet w zimę,kilku lekarzy twierdzi że to uczulenie.Ale na wiosnę trafiłam do pewnej bardzo mądrej ;) alergolog która stwierdziła że nie ma czegoś takiego jak uczulenie na słońce,tylko na pewno mam coś innego.Kazała mi odstawić leki na uczulenie i przyjść do niej za pół roku. :shock:
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Matko kochana :o :shock:
Mario :kwiat: a cóż to może być to "coś innego" :?
Awatar użytkownika
Maria K
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

No właśnie Słoneczko nie wiem, bo więcej u niej na razie nie byłam,leków nie odstawiłam,myślę o zmianie lekarza. ;)
Awatar użytkownika
Maria K
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

A trafiłam do niej po odejściu mojej alergolog, z polecenia, jako jednej z lepszych. ;) :lol:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

"Uczulenie na słońce to choroba alergiczna, której objawy wynikają z wytworzenia alergenu z białek naszego organizmu, pod wpływem działających promieni ultrafioletowych. Przeciw temu alergenowi, układ immunologiczny produkuje przeciwciała i inne substancje, które wpływają na pojawienie się pokrzywki."
To tak pokrótce o tej przypadłości.
Mam uczulenie na słońce (między innymi ) od lat.Moja alergolog nie mówi,że nie ma czegoś takiego.Właśnie dwa dni temu znów dostałam pokrzywki po godzinnej przejażdżce łodzią...
Według medycyny uczulają promienie UVA, UVB i światło widzialne.Kremy z filtrem najczęściej zapobiegają tylko promieniom UVB.
Awatar użytkownika
Maria K
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Felice ,tak jak pisałam wcześniej ja to wiem i od paru lat biorę leki. Staram się jak najmniej przebywać na słońcu,ja oprócz wysypki jeszcze płacze ,łzy lecą mi ciurkiem.No ale trawiła mi się lekarz która tego widocznie nie wie. :(
ODPOWIEDZ