Co wolno ,a czego nie wolno jeść

Tu można porozmawiać o swoich schorzeniach i być może uzyskać porady innych użytkowników forum nasze sanatorium.
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Re: Co wolno ,a czego nie wolno jeść

Post autor: Sloneczko »

Oj ...... ostatnio tak miałam dużo świeżego powietrza, ze aż do dzisiaj mi się w głowie kręci ;) :D
Awatar użytkownika
Ramona2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 paź 2014 18:51
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: Ramona2 »

Słoneczko podobne od nadmiaru głowa nie boli ;) :lol:
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Jagoda.

Post autor: Suzen »

W 100 gramach jagód jest 40 kcal.
Mają witaminy,minerały i przeciwutleniacze.Związki zawarte w jagodach wzmacniają kolagen i zapobiegają wiotczeniu skóry.

Jagody polecane są też osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu, bo zawarte w nich substancje wzmacniają naczynia włosowate, czyniąc je nieprzepuszczalnymi dla cholesterolu.Dzięki glukokininom jagody pomagają regulować poziom cukru we krwi, dlatego nazywa się je roślinną insuliną. :idea:
Awatar użytkownika
Nutka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 20 lut 2015 19:53
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Nutka »

A ja polecam jagody goji.
Wyjątkowo mocny antyutleniacz. Ze względu na substancje, które zawiera, działa przeciw starzeniu się.
Zawiera 18 rodzajów aminokwasów, 21 elementów śladowych, witaminę C, witaminy z grupy B, składniki mineralne:
żelazo, wapń, cynk, selen, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz wiele innych.
Pod względem wartości odżywczych zaszeregowany jest między najbardziej wartościowe owoce naszej planety.
Wystarczy łyżeczka dziennie :kwiat:
Awatar użytkownika
grazynamackowiak
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 11 maja 2014 19:33
Oddział NFZ: Wielkopolski
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: grazynamackowiak »

Każdy ma jakieś problemy zdrowotne dostosujemy się do danego schorzenia inaczej cukrzycy
chorobach serca problemach żołądkowych ,wątroby wszystkie inne można by więcej wymieniać .
Każda jednostka chorobowa ma swoje prawa co jeść czego nie jest każdy mający problemy zdrowotny
wie co jeść ale czy stosujemy się do zaleceń tylko sami to wiemy .
Inni stosują dietę inni zjadają dużo słodyczy jedni jedzą tłuste potrawy inni mniej dla każdego
coś dobrego inni podjadają póżnym wieczorem i nocą różnie to jest każdy ma indywidualne podejście
co jeść a czego nie jeść ja nie mam z tym problemu :) :kwiat:
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Re Jedzenie.

Post autor: Suzen »

"Nie ufaj ludziom,którzy mało jedzą:w ogólności są to zazdrośnicy albo złośnicy.Wstrzemięźliwość jest cnotą nietowarzyską." :idea:
Leon Potocki

Wg mnie super cytat.
Mmmm nie jesz czyli nie istniejesz w towarzystwie. ;) :lol: Coś w tym jest...
Jedzmy z umiarem ,rozsądnie i delektujmy się smakiem potraw w miłym towarzystwie. :D
Awatar użytkownika
Nutka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Suzen :kwiat: to ja dziękuję za wszelkie diety.......jak mam nie istnieć..... to wolę już jeść i mieć oponkę :lol: :lol: :lol:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

• Jak można jeść to trzeba jeść i nie żałować sobie smaków ,by kiedyś gdy nie będzie można nie żałować ,że się czegoś nie zajadało po prostu .Ja mam taka zasadę jak w powiedzeniu ,że po kapce damy i babce ,po kapce i baka się uchlapce. ;) :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Adela
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 12 lip 2014 15:10
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: Adela »

W jedzeniu - jak w życiu, najlepszy jest zdrowy umiar. Z niczego nie rezygnować,z niczym nie przesadzać :D
Są oczywiście konieczne wyjątki :( choćby zdrowotne, i czasem też sobie za bardzo folgujemy,ale cieszmy się życiem :D a jedzenie to jego część :D
Pozdrawiam i życzę miłych atrakcji,także kulinarnych :kwiat:
Awatar użytkownika
Nutka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Naukowcy odkryli kolejny sekret długowieczności. W trwającym 30 lat badaniu z udziałem 120 tysięcy osób dowiedli,
że spożywanie orzechów wiąże się z obniżonym ryzykiem przedwczesnej śmierci i z życiem w zdrowiu do sędziwej starości.
Jak wynika z badania, amatorzy orzechów rzadziej palą i cierpią na nadwagę, za to chętniej podejmują wysiłek fizyczny.
Dzięki prozdrowotnemu działaniu orzechów, mają prawidłowy poziom cholesterolu i nie grozi im cukrzyca. Nic dziwnego, że cieszą się długim życiem.
Orzechy zawierają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, dużą ilość białka oraz witamin i minerałów.
Znakomicie zastępują niezdrowe przekąski. Warto wybierać te, które nie są ani słodkie, ani słone oraz bez czekolady.
Smacznego :kwiat: :kwiat:
ODPOWIEDZ