Co wolno ,a czego nie wolno jeść
- Sloneczko
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 30 razy
- Podziękowano: 34 razy
Re: Co wolno ,a czego nie wolno jeść
Jagoda.
Mają witaminy,minerały i przeciwutleniacze.Związki zawarte w jagodach wzmacniają kolagen i zapobiegają wiotczeniu skóry.
Jagody polecane są też osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu, bo zawarte w nich substancje wzmacniają naczynia włosowate, czyniąc je nieprzepuszczalnymi dla cholesterolu.Dzięki glukokininom jagody pomagają regulować poziom cukru we krwi, dlatego nazywa się je roślinną insuliną.
- Nutka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 20 lut 2015 19:53
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 29 razy
- Podziękowano: 6 razy
Wyjątkowo mocny antyutleniacz. Ze względu na substancje, które zawiera, działa przeciw starzeniu się.
Zawiera 18 rodzajów aminokwasów, 21 elementów śladowych, witaminę C, witaminy z grupy B, składniki mineralne:
żelazo, wapń, cynk, selen, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz wiele innych.
Pod względem wartości odżywczych zaszeregowany jest między najbardziej wartościowe owoce naszej planety.
Wystarczy łyżeczka dziennie
- grazynamackowiak
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 11 maja 2014 19:33
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Podziękował: 31 razy
- Podziękowano: 31 razy
chorobach serca problemach żołądkowych ,wątroby wszystkie inne można by więcej wymieniać .
Każda jednostka chorobowa ma swoje prawa co jeść czego nie jest każdy mający problemy zdrowotny
wie co jeść ale czy stosujemy się do zaleceń tylko sami to wiemy .
Inni stosują dietę inni zjadają dużo słodyczy jedni jedzą tłuste potrawy inni mniej dla każdego
coś dobrego inni podjadają póżnym wieczorem i nocą różnie to jest każdy ma indywidualne podejście
co jeść a czego nie jeść ja nie mam z tym problemu
Re Jedzenie.
Leon Potocki
Wg mnie super cytat.
Mmmm nie jesz czyli nie istniejesz w towarzystwie.
Jedzmy z umiarem ,rozsądnie i delektujmy się smakiem potraw w miłym towarzystwie.
- Nutka
- Przyjaciel forum

-
forumowicz
- Jak można jeść to trzeba jeść i nie żałować sobie smaków ,by kiedyś gdy nie będzie można nie żałować ,że się czegoś nie zajadało po prostu .Ja mam taka zasadę jak w powiedzeniu ,że po kapce damy i babce ,po kapce i baka się uchlapce.
- Adela
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 12 lip 2014 15:10
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 9
Są oczywiście konieczne wyjątki
Pozdrawiam i życzę miłych atrakcji,także kulinarnych
- Nutka
- Przyjaciel forum

że spożywanie orzechów wiąże się z obniżonym ryzykiem przedwczesnej śmierci i z życiem w zdrowiu do sędziwej starości.
Jak wynika z badania, amatorzy orzechów rzadziej palą i cierpią na nadwagę, za to chętniej podejmują wysiłek fizyczny.
Dzięki prozdrowotnemu działaniu orzechów, mają prawidłowy poziom cholesterolu i nie grozi im cukrzyca. Nic dziwnego, że cieszą się długim życiem.
Orzechy zawierają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, dużą ilość białka oraz witamin i minerałów.
Znakomicie zastępują niezdrowe przekąski. Warto wybierać te, które nie są ani słodkie, ani słone oraz bez czekolady.
Smacznego