Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Ciekawe na jakiej podstawie
Trudno, złoży się po roku, a po kolejnych 6 miesiącach będziemy korzystać ze zwrotów.
Na razie częstotliwość nie uległa zmianie, choć nie wiadomo na jak długo
Violet, też byłam zaskoczona, że tak to potraktowali . I podobno w uzasadnieniu odrzucenia skierowania była informacja, że wg przepisów wniosek można złożyć dopiero po roku od powrotu. Oczywiście przewertowałam przepisy ale oprócz znanej informacji, że raz na 18 miesięcy można wyjechać , żadnej zmiany w przepisach nie znalazłam. Może komuś z Was uda się znaleźć taką informację
Spokojnie....
W poniedziałek wyślę zapytanie e-mailem do NFZ, zobaczymy co odpowiedzą. Jeśli rzeczywiście uzyskam taką odpowiedź, to poproszę o podanie szczegółowego przepisu na podstawie którego taka decyzja została podjęta. Chociaż ja i tak preferuje wyjazdy ze zwrotów, nie zdaje się wtedy na widzimisię NFZ, tylko ja wybieram dokąd i kiedy pojadę..
A że krótki czas do wyjazdu.... Trudno, coś za coś
Violet masz racje trzeba być trochę niepokornym kiedy z pewnych względów złożyłam kiedyś wniosek ok 6 m-cy od powrotu ,a zadzwoniłam równo rok czekając,paniusia w NFZ sprawdziła i odrzekła.."tak może pani juz jechać" bo było to już 18 miesięcy od ostatniego wyjazdu .
kruszynka pisze:Biedroneczko nie ma takiej info przepis sie nie zmienił Składam w Lubelskim w poniedziałek ,lekarz chętnie wypisał.Mamy madry Oddział i lekarzy
Kruszynko, lekarz w tym przypadku też wypisał wniosek bez wątpliwości i sam wysłal do NFZ-u . Zrasztą rozmawiałyśmy o tym, że u nas lekarze nie robią trudności w tej sprawie. To NFZ zwrócił ten wniosek z taką adnotacją. Dlatego nasze zaskoczenie na jakiej właściwie podstawie tak postąpiono .
violet58 pisze:Spokojnie....
W poniedziałek wyślę zapytanie e-mailem do NFZ, zobaczymy co odpowiedzą. Jeśli rzeczywiście uzyskam taką odpowiedź, to poproszę o podanie szczegółowego przepisu na podstawie którego taka decyzja została podjęta. Chociaż ja i tak preferuje wyjazdy ze zwrotów, nie zdaje się wtedy na widzimisię NFZ, tylko ja wybieram dokąd i kiedy pojadę..
A że krótki czas do wyjazdu.... Trudno, coś za coś
Violet, jeśli masz czas to zajmij się proszę tym tematem bo mnie coś tu też nie pasuje, delikatnie mówiąc
Z lektury wpisów na forum wynikało, że rzeczywiście mamy tu "państwo w państwie" w tej kwestii. Albo lekarz nie chce wypisać wcześniej albo NFZ nie przyjmuje wniosków zaraz po powrocie z sanatorium. Jak do tej pory w łódzkim nie było takich problemów dlatego byłem trochę zdziwiony taką sytuacją, ale widzę że "równamy do najlepszych". Być może jest to jakieś niepisane zalecenie Ministerstwa Zdrowia, ale zobaczymy....
Zapytanie zostało wysłane, poczekamy na odpowiedź.
Atina ! Ja też jestem z pomorskiego NFZ. Wniosek złożyłam 6 miesięcy od powrotu z sanatorium. Podobno nie ma to znaczenia, można złożyć wniosek nawet 1 miesiąc od powrotu- i tak nowy ,,przydział" do sanatorium dostaniesz nie wcześniej niż po 18 miesiącach od momentu powrotu z poprzedniego sanatorium.
Pozdrawiam, Zuzazg!!!
violet58 pisze:Z lektury wpisów na forum wynikało, że rzeczywiście mamy tu "państwo w państwie" w tej kwestii. Albo lekarz nie chce wypisać wcześniej albo NFZ nie przyjmuje wniosków zaraz po powrocie z sanatorium. Jak do tej pory w łódzkim nie było takich problemów dlatego byłem trochę zdziwiony taką sytuacją, ale widzę że "równamy do najlepszych". Być może jest to jakieś niepisane zalecenie Ministerstwa Zdrowia, ale zobaczymy....
Zapytanie zostało wysłane, poczekamy na odpowiedź.
Fajnie, że sie tym zająłeś Czekamy na wieści w tym temacie
Kilka miesięcy temu opisywałem wypowiedż Jednego z dyrektorów NFZ ,otórz jest nie pisane zalecenie Ministerstwa Zdrowia ,aby kuracje do ,których sa największe dopłaty z NFZ czyli de-fakto z Naszych pieniedzy ograniczac i kolejny wyjazd może odbyc się po 18 miesiącach
Niestety są Równierz oddzialy NFZ i sa bardziej gorliwi i stąd nie przyjma wczesniej skierowań
Uśredniony czas przyjęcia NOWEGO Wniosku to po powrocie 6 miesiacy plus Sławne 18 oczekiwanie i robi się 24 miesiące
Ale kiedys zadalem PYTANIE ,które równiez zadałem do kilku Funduszy
Mianowicie jak traktowac pobyt w Szpitalu Uzdrowiskowym w ramach L-4 poszpitalnego do pobytu w tym samym Santorium jako Sanatorium w ramach urlopu
Wszak sa to 2 rózne ..Świadczenia jak i Nazwy.
Otrzymałem jak czyni to Violet e-mailem i od kazdego Funduszu otrzymałem inna odpowiedż .
Niestety NIE MA REGUŁ ,ktore były by PRZEJZYSTE dla Wszystkich