Czas od złożenia wniosku do wyjazdu- piszcie!!!!

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Re: Czas od złożenia wniosku do wyjazdu- piszcie!!!!

Post autor: violet58 »

Ciekawe na jakiej podstawie :?: :?: :?:
Trudno, złoży się po roku, a po kolejnych 6 miesiącach będziemy korzystać ze zwrotów.
Na razie częstotliwość nie uległa zmianie, choć nie wiadomo na jak długo :(
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: biedroneczka »

Violet, też byłam zaskoczona, że tak to potraktowali :o . I podobno w uzasadnieniu odrzucenia skierowania była informacja, że wg przepisów wniosek można złożyć dopiero po roku od powrotu. Oczywiście przewertowałam przepisy ale oprócz znanej informacji, że raz na 18 miesięcy można wyjechać , żadnej zmiany w przepisach nie znalazłam. Może komuś z Was uda się znaleźć taką informację :)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Biedroneczko nie ma takiej info :!: :!: przepis sie nie zmienił :!: Składam w Lubelskim w poniedziałek ,lekarz chętnie wypisał.Mamy madry Oddział i lekarzy ;) :lol:
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Spokojnie....
W poniedziałek wyślę zapytanie e-mailem do NFZ, zobaczymy co odpowiedzą. Jeśli rzeczywiście uzyskam taką odpowiedź, to poproszę o podanie szczegółowego przepisu na podstawie którego taka decyzja została podjęta. Chociaż ja i tak preferuje wyjazdy ze zwrotów, nie zdaje się wtedy na widzimisię NFZ, tylko ja wybieram dokąd i kiedy pojadę..
A że krótki czas do wyjazdu.... Trudno, coś za coś
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Violet masz racje trzeba być trochę niepokornym ;) kiedy z pewnych względów złożyłam kiedyś wniosek ok 6 m-cy od powrotu ,a zadzwoniłam równo rok czekając,paniusia w NFZ sprawdziła i odrzekła.."tak może pani juz jechać" bo było to już 18 miesięcy od ostatniego wyjazdu . :)
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

kruszynka pisze:Biedroneczko nie ma takiej info :!: :!: przepis sie nie zmienił :!: Składam w Lubelskim w poniedziałek ,lekarz chętnie wypisał.Mamy madry Oddział i lekarzy ;) :lol:
Kruszynko, lekarz w tym przypadku też wypisał wniosek bez wątpliwości i sam wysłal do NFZ-u :) . Zrasztą rozmawiałyśmy o tym, że u nas lekarze nie robią trudności w tej sprawie. To NFZ zwrócił ten wniosek z taką adnotacją. Dlatego nasze zaskoczenie na jakiej właściwie podstawie tak postąpiono :( .
violet58 pisze:Spokojnie....
W poniedziałek wyślę zapytanie e-mailem do NFZ, zobaczymy co odpowiedzą. Jeśli rzeczywiście uzyskam taką odpowiedź, to poproszę o podanie szczegółowego przepisu na podstawie którego taka decyzja została podjęta. Chociaż ja i tak preferuje wyjazdy ze zwrotów, nie zdaje się wtedy na widzimisię NFZ, tylko ja wybieram dokąd i kiedy pojadę..
A że krótki czas do wyjazdu.... Trudno, coś za coś
Violet, jeśli masz czas to zajmij się proszę tym tematem bo mnie coś tu też nie pasuje, delikatnie mówiąc :evil:
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Z lektury wpisów na forum wynikało, że rzeczywiście mamy tu "państwo w państwie" w tej kwestii. Albo lekarz nie chce wypisać wcześniej albo NFZ nie przyjmuje wniosków zaraz po powrocie z sanatorium. Jak do tej pory w łódzkim nie było takich problemów dlatego byłem trochę zdziwiony taką sytuacją, ale widzę że "równamy do najlepszych". Być może jest to jakieś niepisane zalecenie Ministerstwa Zdrowia, ale zobaczymy....
Zapytanie zostało wysłane, poczekamy na odpowiedź.
Awatar użytkownika
zuzazg
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 lip 2011 19:32
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: zuzazg »

Atina ! Ja też jestem z pomorskiego NFZ. Wniosek złożyłam 6 miesięcy od powrotu z sanatorium. Podobno nie ma to znaczenia, można złożyć wniosek nawet 1 miesiąc od powrotu- i tak nowy ,,przydział" do sanatorium dostaniesz nie wcześniej niż po 18 miesiącach od momentu powrotu z poprzedniego sanatorium.
Pozdrawiam, Zuzazg!!! :)
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

violet58 pisze:Z lektury wpisów na forum wynikało, że rzeczywiście mamy tu "państwo w państwie" w tej kwestii. Albo lekarz nie chce wypisać wcześniej albo NFZ nie przyjmuje wniosków zaraz po powrocie z sanatorium. Jak do tej pory w łódzkim nie było takich problemów dlatego byłem trochę zdziwiony taką sytuacją, ale widzę że "równamy do najlepszych". Być może jest to jakieś niepisane zalecenie Ministerstwa Zdrowia, ale zobaczymy....
Zapytanie zostało wysłane, poczekamy na odpowiedź.
Fajnie, że sie tym zająłeś :) Czekamy na wieści w tym temacie :D
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Witam

Kilka miesięcy temu opisywałem wypowiedż Jednego z dyrektorów NFZ ,otórz jest nie pisane zalecenie Ministerstwa Zdrowia ,aby kuracje do ,których sa największe dopłaty z NFZ czyli de-fakto z Naszych pieniedzy ograniczac i kolejny wyjazd może odbyc się po 18 miesiącach
Niestety są Równierz oddzialy NFZ i sa bardziej gorliwi i stąd nie przyjma wczesniej skierowań
Uśredniony czas przyjęcia NOWEGO Wniosku to po powrocie 6 miesiacy plus Sławne 18 oczekiwanie i robi się 24 miesiące
Ale kiedys zadalem PYTANIE ,które równiez zadałem do kilku Funduszy

Mianowicie jak traktowac pobyt w Szpitalu Uzdrowiskowym w ramach L-4 poszpitalnego do pobytu w tym samym Santorium jako Sanatorium w ramach urlopu
Wszak sa to 2 rózne ..Świadczenia jak i Nazwy.
Otrzymałem jak czyni to Violet e-mailem i od kazdego Funduszu otrzymałem inna odpowiedż .
Niestety NIE MA REGUŁ ,ktore były by PRZEJZYSTE dla Wszystkich
ODPOWIEDZ