Oplata klimatyczna Ustawa

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
mariolaa
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 mar 2011 20:33

Re: Oplata klimatyczna Ustawa

Post autor: mariolaa »

Sama zaciekawiona płatnością opłaty uzdrowiskowej poczytałam tutaj na forum i zerknęłam na stronę Rzecznika Praw Pacjenta. Znalazłam tam odpowiedź Ministerstwa Zdrowia na zapytanie Rzecznika w tej sprawie, może już tu gdzieś na forum było prezentowane to stanowisko, ale zacytuję jeszcze fragment tego pisma " W związku z powyższym nie znajduję żadnej podstawy prawnej pobierana opłaty uzdrowiskowej od pacjentów przebywających w szpitalach uzdrowiskowych. Opłata uzdrowiskowa obowiązuje natomiast, zgodnie z wolą ustawodawcy, pacjentów przebywających na leczeniu uzdrowiskowym sanatoryjnym, niezależnie czy zakwaterowani są na oddziale sanatoryjnym w szpitalu uzdrowiskowym, czy w sanatorium samodzielnym. Informuję ponadto, iż osoba przebywająca w szpitalu uzdrowiskowym na leczeniu uzdrowiskowym szpitalnym, nie ponosi kosztów dopłat do zakwaterowania i wyżywienia."
Z tego zrozumiałam, że rozróżniamy dwa pobyty: leczenie uzdrowiskowe szpitalne - gdzie nie płacimy i leczenie uzdrowiskowe sanatoryjne- płacimy, nieważne w jakim budynku mieszkamy, może to być i szpitalny budynek ale ważne jest na jakim oddziale.
Także Ewuniu z Twojej wypowiedzi wynika, że zostałaś zakwalifikowana na leczenie uzdrowiskowe szpitalne i nie powinno być opłat. Czekamy jednak co dowiesz się u źródła. I jeszcze dopowiem tam gdzie są dwie osoby a tym bardziej dwóch prawników interpretacje są często rozbieżne. Dziwne to wszystko i jak nieraz zawiłe. Pozdrawiam. :kwiat: :kwiat:
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ewasz »

Otóż okazało się, że nigdzie tzn. w całej Polsce w ośrodkach sanatoryjnych na oddziałach szpitalnych i szpitalach opłat pacjent nie ponosi tak miejscowych (klimatyczna, uzdrowiskowa).
Z tego wynika, że to pismo które dostałam to tzw. szymel a wiążące jest to gdzie się dostało przydział :)
Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Adela
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 12 lip 2014 15:10
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: Adela »

Ewasz :kwiat: to pismo do Ciebie to klasyczny przykład indolencji,lenistwa (także umysłowego)i zwykłej głupoty.Jakiś urzędas bezmyślnie przekopiował fragment ustawy i tyle.Dobrze,że coraz więcej osób jest świadomych swoich praw,że są takie miejsca ,jak chociażby NS,gdzie można się wymieniać informacjami.
A że to wkurza niekiedy tych cwaniaków nabierających ludzi i łamiących z pełną premedytacją prawo - to już nie nasz ból.
Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
grazynamackowiak
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 11 maja 2014 19:33
Oddział NFZ: Wielkopolski
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: grazynamackowiak »

Witam zrobiłam wcześniej wpis że nie będę płacić opłaty klimatycznej ponownie dzwoniłam
do żródła potwierdzili że nie będę płacić za parę dni wyjazd sprawdzimy na miejscu dam wpis póżniej
ja to jest z opłatą klimatyczną przekonamy się na miejscu będzie najlepszą informacją pozdrawiam :) :kwiat:
MUCZEK62
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2013 13:02
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: MUCZEK62 »

Witam.
Jedźcie do Jelca,wszystko gratis+zwrot kosztow dojazdu wg.km.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

MUCZEK62 pisze:Witam.
Jedźcie do Jelca,wszystko gratis+zwrot kosztow dojazdu wg.km.
Drogi Kolego
Dlaczego piszesz takie dyrdymaly Temat jest poważny a Ty opisujesz prawdopodobnie przypadek wyjazdu sponsorowanego przez ZUS.

Natomiast mam pytanie do Robeo jak Ciebie potraktowano w znanym ośrodku jak długo odpierałeś Ataki
Awatar użytkownika
grazynamackowiak
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 11 maja 2014 19:33
Oddział NFZ: Wielkopolski
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: grazynamackowiak »

Wróciłam z kuracji Połczyn Zdrój rehabilitacja szpitalna wcześniej pisałam nie płaciłam opłaty
klimatycznej szpitali nie płacą tylko kuracjusze sanatoryjni za 1 dzień 4 zł pozdrawiam piszcie dalej :kwiat: :)
ODPOWIEDZ