Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Agnes
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 maja 2011 11:27
Staż sanatoryjny: 5

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: Agnes »

Bozena2,
powiem tak. Jeśli już przeszłaś pozytywnie komisję ZUS i masz przydział to nie prześwietlaj się niepotrzebnie. Jeśli lekarz na komisji na podstawie tych badań, które miałaś przyznał Ci rehabilitację to znaczy, że te badania należy zabrać do sanatorium. Ja zawsze na komisję ZUS czyli raz w roku robię sobie inne badania. A to RTG kolana, rezonans kręgosłupa szyjnego albo jeszcze coś innego. Nigdy nie spotkałam się z taką sytuacją żeby lekarz w sanatorium powiedział, że badania mam nieważne. Moim współtowarzyszkom też się to nie przydarzyło więc chyba nie jest konieczne robić nowe badania. Takie jest moje zdanie - tylko moje ;) Powodzenia i odezwij się jak było w Krynicy :lol:
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

Już nie ma takiej potrzeby robić nowych badań , należy zabrać te , które były dla komisji
Bozena2
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 10 maja 2012 08:07

Post autor: Bozena2 »

dzięki za pomoc, teraz tylko cierpliwie czekać do maja.pozdrawiam
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Nigdy nie drążyłem Tematu Sanatorium z ZUS ponieważ.........nie do konca rozumię te zasady .
Zadam Pytanie do Osób ,które korzystały z tego przywileju ...

-Czy Osoba ,która już ma orzeczoną niepełnosprawność !! może jako świadczeniobiorca ..ZUS skorzystać z prewencji ZUS w leczeniu Uzdrowiskowym zwanym potocznie Sanatoryjnym ?

Proszę o odpowiedż osoby ,które mają Niepełnosprawność i które korzystają za pośrednictwem ZUS z tzw Sanatoriów...

Takie otrzymałem zadanie gdy niemieszkałem ,że jest Strona - Forum Nasze Sanatorium
wandzia
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 06 maja 2012 15:57
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: wandzia »

Sanatorium z ZUS-prewencja rentowa jest przydzielana osobom w wieku produkcyjnym-pracujacym,pobierajacym świadczenie rehabilitacyjne,pobierajacym czasową rentę w celu ich uzdrowienia ;) i szybkiego powrotu do pracy. :)
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 16 razy

Post autor: malgonia »

Nie trzeba być na zwolnieniu lekarskim, ani pobierac zasiłku, wystarczy że mamy problemy ze zdrowiem i lekarz wypisze skierownie, zanosimy do ZUS I CZEKAMY NA KOMISJE.
Agnes
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 maja 2011 11:27
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Agnes »

Tak jest, zgadzam się z przedmówczynią ;) Do tej pry udawało mi się wyjeżdżać z ZUS i na czas wyjazdu biorę urlop, a nie zwolnienie lekarskie. Znam osobę, która nie ma renty tylko przyznany stopień niepełnosprawności i prowadzi swoją działalność i podobnie jak ja wyjeżdża z ZUS w ramach prewencji rentowej :) A dolegliwości to każdy z nas jakieś ma, tylko trzeba je udokumentować i sprawa załatwiona :lol:
gosiulek2002
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 21 lip 2010 12:52
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: gosiulek2002 »

Kochani, mam problem. Byłam w zeszłym roku od 10 maja do 2 czerwca w sanatorium z Zusu.Za tydzień mam wizytę u lekarza specjalisty do którego chodzę co trzy miesiące.Chciałabym aby lekarz wypisał mi skierowanie do sanatorium,tylko teraz nie wiem czy ZUS mi je przyzna,czy nie jest za wcześnie na złożenie wniosku bo nie upłyną nawet rok od poprzedniego pobytu.Nastepna wizyta u lekarza najprawdopodobnie będzie w czerwcu i wtedy bym mogła dać wniosek do wypisania ale ja nie chcę wyjeżdżać do sanatorium w listopadzie bo juz raz byłam w listopadzie i nie jest to za ciekawa pora roku.Po jakim czasie od powrotu składacie ponowne wnioski o sanatorium?
Awatar użytkownika
Małgosia69
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 14 cze 2011 22:49
Oddział NFZ: Łódzki

Post autor: Małgosia69 »

Nie martw się,ja byłam w sanatorium z zus-u w sierpniu zeszłego roku i już jestem po komisji i mam przyznany turnus na czerwiec. Składaj wniosek i na pewno wszystko będzie dobrze . ;) :)
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 wrz 2012 18:17
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: agunia3 »

Gosiulek2002 ja byłam w sanatorium z Zus w ubiegłym roku, konkretnie od 27 listopada do 20 grudnia i będąc na komisji w Zus dwa tygodnie temu lekarz orzecznik kazał mi złożyć wniosek o skierowanie do sanatorium pod koniec czerwca, czyli pół roku od zakończenia jednego turnusu można składać kolejny wniosek. Z tego co mówił orzecznik wyjazd powinnam mieć koniec lata, początek jesieni no ale to się jeszcze okaże.
ODPOWIEDZ