KRUS

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
agatasss
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 sty 2013 15:00

Re: KRUS

Post autor: agatasss »

Max bylam w Niwie 24,01-13.02 turnus byl zgrany :) ponoc wczesniejszy byl dretwy :shock:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Bunia pisze:Darek piszesz Kołobrzeg Niwa , popatrz na sanatorium , KRUS w Świnoujściu , Szklarskiej Porębie , W Iwoniczu , wszystkie sztandarowe 8-)
Reforma KRUS to zupełnie inny temat :roll:
Pozdrawiam Bunia.
Zgadzam się niestety Sanatoria jak i ubezpieczenia emerytalne z KRUS sa pewnego rodzaju enklawa to samo tyczy się słuzb mundurowych ,
Dodatkowego smaczku dodaje fakt ,że nie wszyscy "farmerzy " jak to było w zapisie sa w KRUSIE jak i krus otworzył swe podboje nie tylko dla farmerów.
Znam wielu "buisnesmenów" ktorzy swe ubezpieczenie placa tylko wKRUSIE bo kupili sobie działke pow pewnego areału .
Wielokrotnie miałem stycznosc w Niwie w Kołobrzegu z kuracjuszami i prawdziwych farmerow było ..bardzo mało.
Ale to juz taka specyfika.
Fakt ośrodokow KRUS w Polsce jest do wyboru ...kilka i czas jest naprawde krotszy w oczekiwaniu jednkaże zastanawia Mnie Twój Wybór NFZ lub KRUS wydaje mi sie ,że mozna byc ubezpieczony tylko w JEDNYM SYSTEMIE EMERYTALNO_RENTOWYM ...
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

...czy będąc ubezpieczonym w krus-ie czyli jest się rolnikiem ,ma się czas wyjechać w okresie wiosenno-letnio-jesiennym ? z tego co wiem to najwięcej pracy jest mając hektary .........a nie jestem laikiem jeśli chodzi o te kwestie - pochodzę ze wsi :) i jeszcze jest możliwość wyboru terminu i miejsca , nie wspominając już o wielkości składek i odpłatnościach , ale to sa grosze ....które my płacimy :) :) :) to tak dla poprawienia humorku na nockę ;)
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Droga Margot

Ojciec mojego ukochanego wnuka JEST ROLNIKIEM !!!
Choć on nawet niewie co to jest ..brona , przetak ,etc otrzymał od Mojego Ojca kilka hektarow ziemi ,Ojciec kupil za BEZCEN !! dzis syn zawiaduje prawie 15 h.( oddanych wdzierżawę ,ale JEST włascicielem !!)
I placi składki na ..KRUS od Hektara tylko ,ze on placi kwartalnie a ja miesięcznie ja niechce wprowadzac tutaj tzw napinki ,ale mlody człowiek poprostu sobie DRWI z tego państwa .. On pracuje na swoj rozrachunek w innej branży placąc mniej niż minimalna ..placa a dodatkowo ma Bonusy o ,których nie wszyscy Farmerzy mówia głosno bo....
Zdaję sobie sprawę ,że Sanatoria winny byc dla ratowania pod leczenia , niech w okresie jesienno zimowym Ludzie schorowani wyjeżdżaja ,niech w okresie letnim sa na turnusach uczniowe i.
Ale niestety w tym systemie jak i poprzednim będzie to trudne do zrealizowania
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci

Drogi Darku nie chciałam pisać o szczegółach , ale znam temat ....pochodzę ze wsi i wiem jak było lat temu ....40 a jak jest teraz i mam ,,pseudo rolników " w rodzinie , którzy śmieją się z nas płacących miesięcznie po prawie 1000pln ...........nawet już nic więcej nie napiszę ....bo mnie wykropkują ...................., ale dzięki temu ,, cudownemu " systemowi po namowie znajomych wyjeżdżam do Krynicy z Zus-u - przynajmniej tyle , a miałam jechać prywatnie , co i tak uczynię we wrześniu , ale to jest inny temat
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 gru 2011 20:19
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 20
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Bunia »

Tym zgorzkniałym co nie mają hektarów i nie płacą KRUS , mogę doradzić, ludzie kupcie sobie ziemię i też się śmiejcie :lol:
wszak śmiech to zdrowie i najlepszy kosmetyk ;)
margot czy ty się zastanowiłaś co napisałaś :?: Jak rolnik zachoruje wiosną i jest potrzeba leczenia to ma czekać do zimy bo zimą jest mniej pracy :?: Prawdziwi rolnicy co mają produkcję rolną ,i ogrodnicy widzą kiedy mają mniej pracy, i dla tego KRUS proponuje wyjazd w dogodnym terminie na leczenie sanatoryjne , i jednym będzie pasować zima , drugim lato z wyjątkiem wypadków . Są małe gospodarstwa rolne gdzie sytuacja finansowa jest bardzo trudna i zapłacić składkę jest ciężko. Również tym co mają swoje małe biznesy i płacą ZUS jest ciężko .Pytam się w jakim celu nas czyli z KRUS tak potraktowaliście my nie mamy prawa się leczyć , pracujemy bardzo ciężko , i napiszę ci margot że wolała bym być zdrowa i nie jeżdzić do sanatorium.
I na koniec ubespieczeni w KRUS mają opiekę NFZ , leczenie sanatoryine mamy z KRUS i NFZ. Ubespieczeni w ZUS , sanatorium ZUS i NFZ , i oczywiście wyjazdy prywatne ,tórych życzę wszystkim.
Pozdrawiam bardzo serdecznie Bunia
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci

Odpowiem Ci Buniu krótko - miałam koleżankę w pokoju z Krus-u , wrzesień 2010 wybrała ten termin , ponieważ wakacje spędza każdego roku u męża w Hiszpanii ( ok 3 miesięcy ) mąż tam pracuje ( i jest również rolnikiem ) .......to jest bardzo złe dla nas wszystkich .............i gwarantuję Ci wiem co pisałam ...znam pracę na wsi ...tylko prawdziwą pracę z potem i łzami .......POZDRAWIAM
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci

Buniu a czy NFZ pyta nas czy możemy nam odpowiada jakiś tam termin czy nie - mamy problemy w pracy z tego powodu , jest tzw. planowanie urlopów , nikogo nie obchodzi jak zapłacimy rachunki i utrzymamy rodzinę ..........na wsi teraz to kupuje się w sklepie jajka , mąkę, kasze i inne produkty ...a kiedyś robiło się samemu ....choćby masło i ser , w mieście nie mamy takich możliwości - pamiętam te czasy - sama robiłam ....PODSUMOWANIE - na wsi w tej chwili nic się nie opłaca , a dlaczego ? - , a dlatego , że się nie chce ........i zdania nie zmienię
POZDRAWIAM WSZYSTKICH którzy mają nawet inne poglądy :)
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci

Buniu Bardzo Szanuję i podziwiam ludzi na wsi i współczuję im ciężkiej pracy , ale tym prawdziwym ,, Ludziom Pracy Na Roli " , a nie np. taksówkarzom ....płacącym Krus - tego nie zaakceptuję .
woda
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 30 sie 2012 20:44

Post autor: woda »

byłem w Iwoniczu pięknie , ośrodek remontowany ale było fajnie
zabiegi na miejscu basen,disko też ,pozdrawiam
ODPOWIEDZ