Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
forumowicz

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: forumowicz »

Kropkaem, na 99% dostaniesz pobyt sanatoryjny , i najczęściej są to tzw zwroty , ponieważ tutaj trzeba szybko wysłać człowieka , a następnie wykazać , że zrobiono wszystko aby "delikwent" wrócił do zdrowia . Co istotne, nie bedziesz mogła zrezygnować z takiego wyjazdu .

pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Małgosia69
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 14 cze 2011 22:49
Oddział NFZ: Łódzki

Post autor: Małgosia69 »

Chyba jednak nie, skoro już po powrocie z sanatorium dostałam świadczenie rehabilitacyjne. I wpis,że do pracy jestem nie zdolna, przynajmniej przez te trzy miesiące. Co będzie dalej, zobaczymy. ;)
Awatar użytkownika
Małgosia69
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 14 cze 2011 22:49

Post autor: Małgosia69 »

Mój ostatni wpis to odpowiedź na post Kropkaem. :)
Barbara- nie pocieszylaś mnie niestety. Rozumiem,że Twoja odpowiedź dotyczyła moich postów. :kwiat:
kropkaem
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 18 wrz 2015 20:34
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: kropkaem »

barbara-g1 pisze:Kropkaem, na 99% dostaniesz pobyt sanatoryjny , i najczęściej są to tzw zwroty , ponieważ tutaj trzeba szybko wysłać człowieka , a następnie wykazać , że zrobiono wszystko aby "delikwent" wrócił do zdrowia . Co istotne, nie bedziesz mogła zrezygnować z takiego wyjazdu .

pozdrawiam :kwiat:
To chyba raczej tyczy się Malgosi69, i zapewne nie chodzi tu o zwroty, tylko o "cudowne uzdrowienie" przez ZUS - a tu, ta instytucja działa szybko :-)
kropkaem
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Małgosia69 pisze:Chyba jednak nie, skoro już po powrocie z sanatorium dostałam świadczenie rehabilitacyjne. I wpis,że do pracy jestem nie zdolna, przynajmniej przez te trzy miesiące. Co będzie dalej, zobaczymy. ;)
Malgosia69, ZUS przyznał Ci niezdolność, bo czekają aby zweryfikować decyzję lekarza Kujawiaka. I jeśli ten dał "wyrok" poprawa, a Ty nie będziesz ubiegała się o przedłużenie świadczenia rehabilitacyjnego, to staniesz się wg. ZUSu zdolna do pracy. To tylko moje przypuszczenia. Czas i życie zweryfikują :)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Tak, moje słowa były do Małgosi, przepraszam :).
Przy tzw. normalnym wniosku do ZUS , termin wysłania jest do 6 m-cy , natomiast przy szybkich wyjazdach (np. kończący sie okres zasiłkowy , czy właśnie krótkie świadczenie reh.) korzystają najczęściej z tzw zwrotów i tutaj nie ma takiego "luksusu" wyboru.

zdróweczka życzę :kwiat:
kropkaem
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

barbara-g1 pisze:Tak, moje słowa były do Małgosi, przepraszam :).
Przy tzw. normalnym wniosku do ZUS , termin wysłania jest do 6 m-cy , natomiast przy szybkich wyjazdach (np. kończący sie okres zasiłkowy , czy właśnie krótkie świadczenie reh.) korzystają najczęściej z tzw zwrotów i tutaj nie ma takiego "luksusu" wyboru.

zdróweczka życzę :kwiat:
Hmmm...nie chcę polemizować, nie upieram się, bo może, co oddział, to oddział, ja, jak i kilku moich znajomych, nie "prosiliśmy" się o wyjazd, nie wnioskowaliśmy a tak czekamy na wyjazd 4-5 miesięcy. Były osoby co mogły sobie wybrać gdzi i kiedy, ale to, raptownie się zmieniło w dość krótkim czasie...
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Witam .Wcześniej pisałam że składałam wniosek na początku grudnia br. i dokładnie mi powiedziano że i sposób komisji się zmieni i od górnie dostanę termin i miejsce wyjazdu.Nowy rok za pasem .Poczekajmy na początku stycznia powinnam dostać jakąś odpowiedz.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Małgosia69 pisze:Chyba jednak nie, skoro już po powrocie z sanatorium dostałam świadczenie rehabilitacyjne. I wpis,że do pracy jestem nie zdolna, przynajmniej przez te trzy miesiące. Co będzie dalej, zobaczymy. ;)
Tak się zdarza . lekarz sanatoryjny w papierach które dostajesz (identyczne idą do ZUS)stwierdził ,że pomimo rehabilitacji stan się nie poprawił i dla tego przyznano( być może) dalsze świadczenie. Ja miałem podobnie tylko tyle ,że po pierwszym pobycie miałem operację .
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Cześć Misie, Forumisie.Zgodnie z obietnicą na bieżąco zdaję raport.W dniu dzisiejszym , czyli po12 dniach otrzymałam zwykłym listem pismo z głównej siedziby ZUS w Łodzi na ul. Zamenhofa 2 .Oczywiście treść listu to w głownej mierze przywoływane stare ustawy ,rozporządzenia .List to zaproszenie na badanie do lekarz orzecznika na ulice i tu UWAGA ŁÓDZ do nowej siedziby Wydziału Orzecznictwa Lekarskiego i Prewencji ----ulica Lipiec Reymontowskich 11(Teofilów przy wiadukcie, w pobliżu Dworca Żabieniec) .Termin badania 22 12 2015 r.To na tyle w dniu dzisiejszym.Po badaniu dalszy ciąg sprawozdania.Pozdrawiam Ela :kwiat:
ODPOWIEDZ