Szczawnica Sanatorium Budowlani

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Re: Szczawnica Sanatorium Budowlani

Post autor: Lewek »

Ruda, wiesz jak bardzo bym chciała do Ciebie przyjechać, ale ...ostatnio jestem gościem w domu . Czas pokaże .... ;)
nenek133
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 26 mar 2013 16:31
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: nenek133 »

Witam

Dostałem skierowanie do tego sanatorium. Wcześniej byłem w Dzwonkówce więc atrakcje Szczawnicy znam. Szukam informacji o samym sanatorium. Ktoś się podzieli wrażeniami ?

Pozdrawiam
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witaj nenek... :kwiat:
Byłam w Budowlanych w listopadzie b.r. i jak wszędzie są plusy i minusy. Plusem tego ośrodka jest baza zabiegowa na dość wysokim poziomie, która zlokalizowana jest w budynku. Młode fizjoterapeutki są bardzo kompetentne i sympatyczne. Jest również ładny duży basen. Ratownicy prowadzący ćwiczenia zasługują na 6. Panie pielęgniarki bardzo miłe. Z lekarzy polecam Panią Agatę. Nie polecam masaży, bo trwają 10 minut i wykonywane przez Henia, to tylko głaskanie. Za dodatkową opłatą się stara ;) Dobre masaże wykonuje Pan Andrzej, ale prywatnie. W ośrodku czynna jest codziennie kawiarnia w której odbywają się wieczorki. Chociaż czasami znudzi się ta sama muza, ale coś, za coś ...nie potrzeba szwędać się po innych lokalach ;) Dużym plusem jest to, że po zgłoszeniu na recepji można wracać po godz. 22 jak również uzyskać przepustkę na wyjazd poza ośrodek w weekend. Pielęgniarki nie chodzą po pokojach i nie sprawdzają obecności. Pełen luzik :D Ośrodek dysponuje dużą ilością pokoi jednoosobowych. Można wcześniej wstępnie, telefonicznie zamówić sobie pokój. Poza jedynkami są dwójki i kilka trójek. Pokoje wyposażone są w telewizor, radio, czajnik, szklankę i talerzyk. Telewizor przez cały turnus kosztuje 15 zł. Parking 100 zł. Pobierana jest również opłata klimatyczna, z którą stanowczo się nie zgadzam :evil: Może w okresie letnim pół biedy, ale zimową porą płacimy za smród gorszy niż w Krakowie :evil: Sprzątanie pokoi odbywa się trzy razy w tygodniu, kosze opróżniane codziennie. Panie pokojowe miłe. Ręczniki wymieniane na żądanie bez dodatkowych opłat. Stołówka i posiłki ...plus i minus. Pod względem ilości, bardzo dużo i smacznie, do czasu, kiedy nie zaczęli przerabiać tego, co nie zjadła komercja. Po interwencji kuracjuszy mała poprawa. Jak się zapewne orientujesz ośrodek Budowlani jest jednym z lepszych w Szczawnicy. O ile będziesz miał jakieś pytania, w miarę możliwości odpowiem :) Pozdrawiam i życzę udanej kuracji :kwiat:
nenek133
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Witaj,

Dziękuje za odpowiedź, pokoje wyglądają przyzwoicie ? bo na zdjęciach ośrodka wyglądają na ładnie wyremontowane. Zastanawiam się właśnie nad jedynką. Zauważyłem na stronie ośrodka ze posiłki wydawane są w przedziale czasowym, jak to mniej więcej wygląda? Przedział wiekowy Pani turnusu pewnie wyglądał tak jak wszędzie,że sami starsi ?. Więcej pytań nie mam, ale jak coś Pani napisze jeszcze od siebie to będę wdzięczny.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: malgorzatas »

Witaj nenek :kwiat: dlaczego tak obawiasz się ludzi starszych :?: to kopalnia wiedzy...do wszystkiego ;) sam tak ładnie napisałeś nie dawno post jak byłeś jednym z młodszych ludzi w sanatorium i bardzo dobrze się czułeś...więc nie ma obaw...i tam znajdziesz pokrewną duszę..do sanatorium jeżdżą i młodzi i starsi...racją jest że więcej młodych jedzie z ZUS...Ale masz nie daleko Papiernik...i wszystko zdarzyć się może...a starsze Panie też ładnie tańczą ;) :) pozdrawiam Gosia
nenek133
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Akurat o przedział wiekowy spytałem się z ciekawość ;) A co do kopalni wiedzy to zdaje sobie z tego sprawę, jeden z kuracjuszy ostatniego mojego turnusu, pozwolił mi sprecyzować i wybrać kierunek studiów, i teraz jestem aktualnie już na 3 roku.
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Post autor: Suzen »

nenek133 pisze: A co do kopalni wiedzy to zdaje sobie z tego sprawę, jeden z kuracjuszy ostatniego mojego turnusu, pozwolił mi sprecyzować i wybrać kierunek studiów, i teraz jestem aktualnie już na 3 roku.
Nie ma to jak doświadczony i życzliwy kuracjusz.
Doradzi jaką wybrać właściwą ścieżkę życiową,naukową.
Gratuluję :)
Awatar użytkownika
Leon43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 sty 2014 22:24
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Leon43 »

Ja bym chciał dostać Szczawnicę w przydziale. W kwestii towarzystwa ... no cóż napisano tu na forum wiele. To nie hotel i nie wczasy. Czasem trzeba odrobinę tolerancji bo nie każdy jest perfekcyjny. Ważne jest pozytywne nastawienie a reszta nie jest ważna
forumowicz

Post autor: forumowicz »

nenek133 pisze:Witaj,

Dziękuje za odpowiedź, pokoje wyglądają przyzwoicie ? bo na zdjęciach ośrodka wyglądają na ładnie wyremontowane. Zastanawiam się właśnie nad jedynką. Zauważyłem na stronie ośrodka ze posiłki wydawane są w przedziale czasowym, jak to mniej więcej wygląda? Przedział wiekowy Pani turnusu pewnie wyglądał tak jak wszędzie,że sami starsi ?. Więcej pytań nie mam, ale jak coś Pani napisze jeszcze od siebie to będę wdzięczny.

Pozdrawiam
Witaj :kwiat:
Jeżeli chodzi o posiłki, to wydawane są o określonych godzinach. Śniadanie godz. 8:00; obiad godz. 13:30; kolacja godz. 18:00. Przedział czasowy, o którym przeczytałeś dotyczy komercji.
Nie wiem ile masz lat, a to, że jesteś na trzecim roku studiów nie wiele mówi, bo studiować można w każdym wieku. Ale jeżeli jesteś młodzieńcem, to proponuję jak najszybciej zamówić sobie jedynkę. Nie będziesz się martwił jakiego współlokatora Ci przydzielą. Gdyby okazało się, że już nie ma wolnych jedynek, to daj mi znać, napiszę Ci na PW co masz zrobić. Tak naprawdę, to przedział wiekowy mojego turnusu nie ma dla Ciebie żadnego znaczenia. Mogę powiedzieć tylko, że miałam wspaniałe towarzystwo, mimo wielkich obaw przed wyjazdem. ....i nie zwracaj się do mnie Pani ;) :lol:
nenek133
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Myślałem o jedynce, ale jako student mam refundowaną dwójkę, tzn za dwójkę nie płacę, a 600 złotych za jedynkę to dla mnie trochę dużo. Za te 600 złotych wolę troszkę więcej pozwiedzać. Wiadomo że jedynka to duży komfort.
Zabiegi tak jak w każdym sanatorium zazwyczaj rano ? A i tak jeszcze odbiegając, jest możliwość samemu dokupienia pewnych zabiegów ?
ODPOWIEDZ