NFZ - ZĄDZI I DZIELI ,

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
eluunia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2013 16:44

Re: NFZ - ZĄDZI I DZIELI ,

Post autor: eluunia »

A co najśmieszniejsze po oddaniu skierowania odpowiedż dostalam po tygodniu szybko działa tam lekarz :roll:
Awatar użytkownika
Leon43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 sty 2014 22:24
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Leon43 »

Moim zdaniem to jest taka ochrona przed masowym pisma mi od oczekujących ze zakład pracy nie da urlopu w tym terminie. Natomiast Da w takim a takim terminie... może się mylę
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

To co przytoczyłam wcześniej było ze strony INFOR.Na stronach NFZ nie ma już tego zapisu o braku możliwości uzyskania urlopu.Przejrzałam różne oddziały.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

To ze strony Łódzkiego
Jeśli nie możesz skorzystać z proponowanego przez Fundusz leczenia, możesz je zwrócić. Rezygnacji należy dokonać niezwłocznie, pisemnie, z podaniem powodu rezygnacji. Oddział uznaje zwrot za zasadny w szczególnych przypadkach m.in. z powodu choroby pacjenta lub wypadku losowego.
Jeśli rezygnacja zostanie uznana za zasadną, otrzymasz nowy termin leczenia w ramach możliwości oddziału, jeśli nie jest to związane ze zmianą stanu zdrowia i koniecznością dłuższego leczenia w miejscu zamieszkania.
Jeśli rezygnacja nie zostanie uznana za zasadną, skierowanie zostanie odesłane do lekarza kierującego na leczenie, o czym również zostaniesz poinformowany.
Awatar użytkownika
Leon43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 sty 2014 22:24
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Leon43 »

W zasadzie u mnie w pracy nie ma problemu aby szef mi zaświadczyl ze nie da mi urlopu w jakimś terminie jak go poproszę. To nie jest fair wobec innych oczekujących. Za ważne powody uważam tu przytoczone - stan zdrowia,choroba członka rodziny
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Ostatnio bardzo głośno zrobiło się na temat rezygnacji z wyjazdów w terminach zimowych.Nawet Dziennik Łódzki pisze o zwrocie 40 % skierowań w ich oddziale....myślę,ze to właśnie stad to wszystko się bierze.Jak byłam w styczniu w Krynicy połowa miejsc była niewykorzystanych.Muszą też kombinować jak wyrównywać straty.
Awatar użytkownika
eluunia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2013 16:44

Post autor: eluunia »

Szkoda sobie podnosić ciśnienie... wystarczająco podnieśli mi w sylwestra :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

To fragment wypowiedzi pani z łódzkiego oddziału
- Ze zwróconych skierowań najłatwiej skorzystać teraz, w okresie jesienno-zimowym. Latem o taki wyjazd będzie zdecydowanie trudniej. Już od wiosny telefonuje do nas po kilkadziesiąt osób dziennie, pytając o zwroty, a w tym okresie oddanych skierowań mamy zaledwie kilka. Warunek jest jednak jeden: od ostatniego wyjazdu do sanatorium musi upłynąć 18 miesięcy - mówi Anna Leder. - Zapraszamy po zwrócone skierowania tych pacjentów, którzy otrzymali już od nas informację o zakwalifikowaniu ich skierowania na leczenie sanatoryjne i czasie oczekiwania na leczenie.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Ale jazda :o W 2014 w wyjaśnieniach dot wyjazdów były wzmianki o urlopie jako jednym z powodów uzasadniających rezygnację, tak w 2015 juz nie pojawia się ta interpretacja.A tak miało być rzekomo lepiej i super :(

http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/ ... ,t,sa.html

:oops:
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Post autor: stokrotka »

Wszystko ładnie napisane i ta wypowiedź pani z NFZ W łodzi .Tylko że ja z moim schorzeniem -jedym z wielu .Nie mogę jechać w miesiącach tzw. zimnych.Byłam raz i wróciłam doprawiona.Cały miesiąc po powrocie leczyłam to ,czego nabawiłam się w sanatorium ,a powinnam wrócić zdrowa . Nawet lekarz sanatoryjny był zdziwiony ,dodał komentarz że powinnam jechać od kwietnia do października.Bo w moim przypadku rehabilitacja mija się z celem.Za ostre chłodne powietrze w miejscowości uzdrowiskowej gdzie nie ma przemysłu, plus zewnetrzna temperatura też odgrywa swoją rolę.
A już wogóle nie powinnam dostawać sanatoriów w tym chłodnym okresie gdzie na zabiegi trzeba dochodzić.To były słowa lekarza nie moje.
Wszystko wzięło w łeb i nic nie zyskałam pobytem sanatoryjnym ,a wręcz przeciwnie.
Stracone miejsce w długiej kolejce -wtedy 2 lata czekania.Teraz o rok dłużej.Stracony urlop wypoczynkowy a zwłaszcza zdrowie ,które miałam podreperować.
Dlatego jak mnie znów spotka takie "szczęście" zimą ,to najzwyczajniej podziękuję.
ODPOWIEDZ