NFZ - ZĄDZI I DZIELI ,

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
eluunia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2013 16:44

Re: NFZ - ZĄDZI I DZIELI ,

Post autor: eluunia »

Felcia czyli jak złóżę nowy wniosek dostanę numer to mogę ubiegać się ze zwrotów ..czy tak to można rozumieć ..przecież u mnie minęło 20 miesięcy od ostatniego pobytu :)
Ostatnio zmieniony 03 sty 2016 18:13 przez eluunia, łącznie zmieniany 1 raz.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

eluunia pisze:Felcia czyli jak złóżę nowy wniosek dostanę numer to mogę ubiegać się ze zwrotów ..cz tak to można rozumieć ..przecież u mnie minęłło 20 miesięcy od ostatniego pobytu :)
tak, możesz starać się już o zwrot, ale nie po otrzymaniu nr., a po zaopiniowaniu wniosku przez lekarza balneologa
forumowicz

Jak się dostaje zawiadomienie o przyjęciu wniosku i zostaje nadany nr w kolejeczce to możemy dzwonic :lol:
Awatar użytkownika
eluunia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2013 16:44

Post autor: eluunia »

To miałam na myśli żielonypomidorku :) czyli za dwa miesiące mogę dostać jakiś zwrot :) a chciałam dopiero wtedy jechać :lol: :lol:
forumowicz

eluunia pisze:To miałam na myśli żielonypomidorku :) czyli za dwa miesiące mogę dostać jakiś zwrot :) a chciałam dopiero wtedy jechać :lol: :lol:
O nawet szybciej, Kołobrzeg dostałam od zadzwonienia do delegatury NFZ w ciagu ..............2 !!!!!!!!!!! dni i dojechałam z całą walizą wyprasowanych ciuszkasów ,po fryzjerze, kosmetyczkach :o :lol: :D
forumowicz

może ktoś się orientuję, jak wygląda wyjazd poszpitalny, tzn co nas kwalifikuję do takiego wyjazdu? Rozumiem że trzeba przebywać w szpitalu, ale czy ma być na nas przeprowadzany jakiś zabieg związany ze schorzeniem głównym, czy może wystarczy kilkudniowa obserwacja na jakieś inne schorzenie? Czy pobyt w szpitalnym oddziale rehabilitacyjnym przez 21 dni też się kwalifikuję do wyjazdu poszpitalnego?
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Post autor: stokrotka »

zielonypomidor pisze:może ktoś się orientuję, jak wygląda wyjazd poszpitalny, tzn co nas kwalifikuję do takiego wyjazdu? Rozumiem że trzeba przebywać w szpitalu, ale czy ma być na nas przeprowadzany jakiś zabieg związany ze schorzeniem głównym, czy może wystarczy kilkudniowa obserwacja na jakieś inne schorzenie? Czy pobyt w szpitalnym oddziale rehabilitacyjnym przez 21 dni też się kwalifikuję do wyjazdu poszpitalnego?
Oooo ! ważne zapytanie -też mnie to interesuje -ten oddział rehabilitacyjny .Ale chyba nie -bo powiedzą że rehabilitacja była :o a może się mylę?
forumowicz

- W jakim czasie od pobytu w szpitalu można skorzystać z leczenia poszpitalnego? Wniosek należy złożyć niezwłocznie. Wyjazd nastąpi w ciągu 4-5 miesięcy od wyjścia ze szpitala. Pobyt w szpitalu uzdrowiskowym ma być bowiem kontynuacją leczenia szpitalnego. Pacjent nie musi za nic płacić.
Samo przebywanie w szpitalu nie kwalifikuje pacjenta do wyjazdu na rehabilitację.Ja byłam na ortopedii tydzień i NFZ odrzucił skierowanie ,uparłam się lekarz mi wypisał :lol: i nici z tego wyszły . :lol:
Ostatnio zmieniony 03 sty 2016 18:35 przez forumowicz, łącznie zmieniany 1 raz.
forumowicz

Po rehabilitacji na kolejną? :) nie sądzę po zabiegach i leczeniu na oddziałach tak :)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Nie ma czegoś takiego jak wyjazd poszpitalny. Jest tylko szpitalne leczenie sanatoryjne,lub szpitalna rehabilitacja uzdrowiskowa.
Nie musisz leżeć w szpitalu żeby takie skierowanie dostać,o tym decyduje jednostka chorobowa i stan pacjenta.
Leżenie na obserwacji nie jest też powodem do ubiegania się,nie wszystkie zabiegi operacyjne nawet kwalifikują o tym decyduje balneolog w NFZ.Pobyt na oddziale rehabilitacyjnym absolutnie nie jest podstawą do ubiegania się,bo to już jest forma rehabilitacji.
ODPOWIEDZ