kolejka do sanatorium 2013 rok

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
syrenka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 paź 2009 17:53
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękowano: 1 raz

Re: kolejka do sanatorium 2013 rok

Post autor: syrenka »

:) Dzieki za szybką odpowiedż ,,,No to muszę się uzbroić się w cierpliwość ,,,Wysłałam jeszcze wniosek do Lądka Zdrój ,,na rehabilitację ,,,do III pawilonu jestem ciekawa czy coś z tego wyjdzie ,,,tam turnus trwa 21 dni ,,,Pozdrawiam z Poznania brrrr zimnego :cry: ale ty to chyba wiesz ,,,, :)
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

Poznanianko powinni zakwalifikować ale okres oczekiwania to ok 3 lat :!: :shock: Spróbuj złożyć jeszcze w BRYSTOLU w Kudowie. Tam może być szybciej :)
Poznanianko mróz siarczysty ale słoneczko świeci :D
Awatar użytkownika
syrenka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Selene
Awatar użytkownika
syrenka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Uciekło mi ;) Jeszcze raz :) ,,Selene :) rehabilitacja poszpitalna w Lądku jest w ciągu 3 miesięcy .Na początku każdego kwartału jest kwalifikacja pacjentów na rehabilitację ..(tak mnie poinformowano) i wyjeżdżasz po około 3 miesiącach ,,, :D Mam nadzieje że jest tak do tej pory ,,było jeszcze tak w styczniu 2013 ,,koleżanka w ten sposób wyjeżdża ,,,zaczyna turnus 17 kwietnia a papiery składała na początku stycznia 2013 ;) zaznaczam że to jest pobyt po szpitalny ,,,Chyba że wiesz coś więcej na ten temat czego ja nie wiem ,,,, :cry: Ale jak nie wypali to tak bedzie dobrze ,,,przecież nie można mieć wszystkiego :) Pozdrawiam,,,, B....
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci

Sorry ja pisałam o innej opcji :) A czy w ZUS-e też będziesz składać :?:
Awatar użytkownika
syrenka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Zus to sam mnie wyśle bez składania wniosku jestem na świadczeniu rehabilitacyjnym ,,,kończy mi się w połowie czerwca :cry: ,,,i zostaje mi składanie papierów na rentę ...a co z tego wyjdzie to jest jedna duża nie wiadoma ,,,wiesz jak jest z zusem ,,,to loteria zależy na kogo sie trafi ,,,ale może cud sie stanie i bedzie dobrze :mrgreen:
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci

"Kolejki nie znikną

Jedno tylko się nie zmienia: nadal po otrzymaniu skierowania od lekarza pierwszego kontaktu i akceptacji przez lekarza NFZ trzeba swoje odstać w długiej kolejce.

- W ubiegłym roku do sanatoriów wyjechało 8,5 tys. osób - informuje .... , a wniosków wpłynęło ponad 10,5 tys. Na rok bieżący w budżecie opolskiego oddziału NFZ na refundację leczenia sanatoryjnego przeznaczono taką samą kwotę (ok. 12,5 mln zł). Można przypuszczać, że chętnych będzie znacznie więcej niż miejsc, ponieważ każdego dnia wpływa do nas ok. 100 wniosków. Sytuacji nie zmienia wiele rezygnacji z leczenia podczas ostatnich mrozów. Ludzie podawali różne powody: opieka nad kotem, awaria pieca c.o. czy po prostu zbyt przed podróżą w zimie.

Od roku NFZ obowiązuje przepis, że pacjent może skorzystać z leczenia sanatoryjnego raz na 18 miesięcy. Przy tej samej puli pieniędzy na refundacje trochę rozładuje to tłok. Nie będzie to miało jednak wpływu na skrócenie czasu oczekiwania w kolejce, której średni czas wynosi ok. 16 miesięcy.
Można podnieść komfort leczenia, dopłacając do refundacji z własnej kieszeni.

- W ramach kontraktu z NFZ pacjent może liczyć na zakwaterowanie, wyżywienie (częściowe), opiekę medyczną i trzy zabiegi - informuje ... .
Każdy kuracjusz kosztuje NFZ ok. 1,4-1,5 tys. zł. Jeśli jednak chce on podnieść komfort pobytu i np. zamówić sobie 1-osobowy pokój z łazienką, musi w sezonie za każdą dobę dopłacić 33 zł. Ponieważ turnus trwa 21 dni, dopłata wynosi ok. 700 zł."

Powyższy tekst nie jest objęty prawem autorskim.
basia4362
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 21 mar 2013 16:29

Post autor: basia4362 »

ibizka pisze:Fajnie,że nie wszyscy wyjechali :P Prośba. Jak piszecie NFZ to dodajcie jeszcze jaki. Można sobie porównywać jak szybko kolejki się przesuwają, w którym województwie warto mieszkać, z kim możemy się spotkać z forum do sanatorium. Buzka
Ja jestem z Warmii i Mazur i na skierowanie czekałam 20 miesięcy.Gdy składałam wniosek w lipcu 2011 r. byłam w kolejce z nr. 36800 .Jadę na przełomie kwietnia i maja.
Pozdrawiam Was cieplutko oczekujące na kuracje....pa.
ninak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 lis 2012 16:21
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: ninak »

Selene i Poznanianko w Kudowie w Bristolu miałam kwalifikacje w ostatni tydzień lutego i dostałam przydział na wrzesień.W piątek oddziałowa informowała że jest już dwuletnia kolejka.Ale na cito i skierowanie z oddziału szpitala nie czeka się długo.
Awatar użytkownika
syrenka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dzięki za wiadomość ,,,Prawdę mówiąc do nie dawna nie wiedziałam że jest możliwość wysłania wniosku po szpitalnego bezpośrednio do danego sanatorium ,,,,Selene wiem że są dopłaty ,,,w stosunku do wyjazdów np.prywatnie są to małe opłaty ale każdy z nas decydując sie na wyjazd bierze to pod uwagę ,,,A jeśli chodzi o czas oczekiwania ,,,powiem tak ,,,,usłyszałam kiedyś rozmowę dwóch pań ,,,jedna z nich wróciła z sanatorium w czerwcu a w lipcu poszła oddać wniosek na następne i to u nas ....i zostało przyjęte ,,więc powiedz sama gdzie tu jest sprawiedliwość ,,,normalnie musisz czekać u nas 12 miesięcy na złożenie wniosku po powrocie ,,,i swoje odczekać tak jak napisałaś ,,,,Zostawiam to bez komentarza ,,,
Zablokowany