kolejka do sanatorium 2013 rok
- syrenka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 29 paź 2009 17:53
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 15
- Podziękowano: 1 raz
Re: kolejka do sanatorium 2013 rok
- Selene
- W naszej pamięci

- Na forum od: 16 maja 2010 11:51
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 12
Poznanianko mróz siarczysty ale słoneczko świeci
- syrenka
- Przyjaciel forum

- Selene
- W naszej pamięci

- syrenka
- Przyjaciel forum

- Selene
- W naszej pamięci

Jedno tylko się nie zmienia: nadal po otrzymaniu skierowania od lekarza pierwszego kontaktu i akceptacji przez lekarza NFZ trzeba swoje odstać w długiej kolejce.
- W ubiegłym roku do sanatoriów wyjechało 8,5 tys. osób - informuje .... , a wniosków wpłynęło ponad 10,5 tys. Na rok bieżący w budżecie opolskiego oddziału NFZ na refundację leczenia sanatoryjnego przeznaczono taką samą kwotę (ok. 12,5 mln zł). Można przypuszczać, że chętnych będzie znacznie więcej niż miejsc, ponieważ każdego dnia wpływa do nas ok. 100 wniosków. Sytuacji nie zmienia wiele rezygnacji z leczenia podczas ostatnich mrozów. Ludzie podawali różne powody: opieka nad kotem, awaria pieca c.o. czy po prostu zbyt przed podróżą w zimie.
Od roku NFZ obowiązuje przepis, że pacjent może skorzystać z leczenia sanatoryjnego raz na 18 miesięcy. Przy tej samej puli pieniędzy na refundacje trochę rozładuje to tłok. Nie będzie to miało jednak wpływu na skrócenie czasu oczekiwania w kolejce, której średni czas wynosi ok. 16 miesięcy.
Można podnieść komfort leczenia, dopłacając do refundacji z własnej kieszeni.
- W ramach kontraktu z NFZ pacjent może liczyć na zakwaterowanie, wyżywienie (częściowe), opiekę medyczną i trzy zabiegi - informuje ... .
Każdy kuracjusz kosztuje NFZ ok. 1,4-1,5 tys. zł. Jeśli jednak chce on podnieść komfort pobytu i np. zamówić sobie 1-osobowy pokój z łazienką, musi w sezonie za każdą dobę dopłacić 33 zł. Ponieważ turnus trwa 21 dni, dopłata wynosi ok. 700 zł."
Powyższy tekst nie jest objęty prawem autorskim.
Ja jestem z Warmii i Mazur i na skierowanie czekałam 20 miesięcy.Gdy składałam wniosek w lipcu 2011 r. byłam w kolejce z nr. 36800 .Jadę na przełomie kwietnia i maja.ibizka pisze:Fajnie,że nie wszyscy wyjechaliProśba. Jak piszecie NFZ to dodajcie jeszcze jaki. Można sobie porównywać jak szybko kolejki się przesuwają, w którym województwie warto mieszkać, z kim możemy się spotkać z forum do sanatorium. Buzka
Pozdrawiam Was cieplutko oczekujące na kuracje....pa.
-
ninak
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 15 lis 2012 16:21
- Oddział NFZ: Dolnośląski
- Staż sanatoryjny: 8
- syrenka
- Przyjaciel forum