Mazowiecki NFZ - z jakim numerkiem przydział?

Tu umieszczamy tematy związane z kolejką i oczekiwaniem na wyjazd do sanatorium.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Re: Mazowiecki NFZ - z jakim numerkiem przydział?

Post autor: Felice »

mąż nie otrzyma urlopu, gdyż pracuje w szkole
Na stronie NFZ jest informacja,ze nie gwarantują nauczycielom skierowań w okresie wakacji.
Próbować zawsze można....możliwe że jakiś argument trafi.Ale z tego co wiem rzadko prośby o termin są uwzględniane,raczej inne szybciej.
paul_88
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 lis 2015 20:44

Post autor: paul_88 »

Ja miałam zapisany okres 26- 28 miesięcy ale wysłałam wypis ze szpitala i mogłam dostać skierowanie wcześniej ale nie mogę jechać w kwietniu bo mam wizytę u onkologia i zgodzili się żebym wyjechała później ;) A w innej sytuacji to nie wiem ja mam mniejszy nr i mi powiedziała ze wyjade koniec czerwca A nawet lipiec na poczatku
Awatar użytkownika
Zbigniew- I
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 sie 2013 12:53
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: Zbigniew- I »

Felice pisze:
mąż nie otrzyma urlopu, gdyż pracuje w szkole
Pracując w szkole byłem w sanatorium z NFZ cztery razy, zawsze w wakacje. Lekcje muszą się odbyć. Wyjeżdżając w trakcie roku szkolnego i tak bym miał zapłacone za moje lekcje (urlop zdrowotny, zwolnienie), a lekcje za mnie, w zastępstwie, musi poprowadzić kolega, któremu też trzeba zapłacić. Zawsze pisałem prośbę, że o ile to możliwe.......
tłumacząc finansami szkoły i organu prowadzącego. Dyro podpisywał i było OK. Przecież chodzi o wydatki z budżetu. Niby nie dają nauczycielom w wakacje, ale większość turnusu to ciało pedagogiczne. :lol:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

To nie moją wypowiedź przytoczyłeś...
Ja napisałam zupełnie co innego.
Ciesz się,ze miałeś farta.Ja rozumiem stanowisko NFZ,bo niby dlaczego nauczyciele mają być wybrańcami i jeździć zawsze latem? Innym odmawia się możliwość przesunięcia terminu z powodu braku urlopu,a to dokładnie to samo jest.
W tym roku trochę w tym względzie widzę,że zmienia się i bardzo bobrze.Nie może być tak,żeby ci co nie mają siły przebicia wyjeżdżali zawsze w listopadzie lub marcu.
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48
Podziękowano: 2 razy

Post autor: emik »

Felice, a ja mam serce w rozterce . i myślę, że każdy medal ma dwie strony. Znam nauczycieli, którzy dostają zwolnienie na czas sanatorium i takich, których lekarz nie chce o tym słyszeć. ktoś kiedyś napisał, że można wziąć zdrowotny - niektórzy mogą go już nie mieć albo starać się o bezpłatny, czyli trzy tygodnie bez pensji, to chyba skórka nie warta wyprawki. Zakładając, że jak nauczyciel nie ma zwolnienia i nie stać go na 3 tygodnie urlopu bezpłatnego może się zdarzyć, że nigdy nie pojedzie do sanatorium. No chyba , że NFZ zlituje się nad nim, chociaż jak piszesz rzadko się to zdarza.
Awatar użytkownika
Zbigniew- I
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Felice :kwiat:, wiem , odpowiadałaś Marii. Na nauczycieli nikt nie zwraca uwagi, nie są jakąś grupą uprzywilejowaną i to wiem z ust pań z NFZ. Ale tu chodzi o konkretną kasę z budżetu. Tych ludzi są tysiące i miliony godzin do podwójnego zapłacenia, za tą samą godzinę pracy.Tak z prowizorycznego wyliczenia, za wyjazd 10 000 nauczycieli do sanatorium i szpitali sanatoryjnych, w czasie roku szkolnego budżet jest dodatkowo obciążany kwotą około 190 milinów zł. Ilu jest nauczycieli wyjeżdżających do sanatoriów nie wiem, ale podejrzewam, że o wiele więcej. Liczby przemawiają.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

A sądzisz,że NFZ obchodzi ile Ministerstwo Oświaty zapłaci za nadgodziny? Ja myślę,że nie.
Ja osobiście nie lubię wyjeżdżać w czasie wakacji do kurortów...waśnie dlatego,że są wakacje... ;) :lol:
Awatar użytkownika
Zbigniew- I
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Felice :kwiat: , może i nie obchodzi, ale jak rząd obetnie te wydatki z NFZ, to ich obejdzie.Na to i na to idą pieniądze z centralnego rozdzielnika. Lepiej wysłać nauczycieli w wakacje i nie wywalać niepotrzebnie dodatkowego miliarda. Może będzie na premie w NFZ?
Awatar użytkownika
renatka11
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 29 lis 2013 08:51
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: renatka11 »

Kochani, dziękuję za wszystkie wypowiedzi dotyczące mojego wątku i przepraszam, że ,, rozpętałam burzę" dotyczącą nauczycieli :oops: . Nie do końca napisałam o sytuacji mojego męża. Mąż nie jest nauczycielem, tylko pracownikiem szkoły, ja natomiast od 10 lat, emerytowaną nauczycielką. Dwukrotnie wyjeżdżaliśmy do sanatorium zgodnie z terminami wyznaczonymi przez nfz: w 2011 Boże Narodzenie spędziliśmy w Polanicy, w 2014 luty marzec w Kudowie Zdroju i mąż otrzymał urlop, a wnuczek został pod opieką rodziców, którzy musieli sobie poradzić i z pracą, i z dzieckiem. Nigdy nie chcieliśmy jechać do sanatorium w wakacje, gdyż są upały i wolimy wyjazdy prywatne nad morze. Więc dlaczego teraz stworzył nam się problem z wyjazdem. Mąż, od 01 lipca odchodzi na emeryturę, więc w czerwcu musi zakończyć wszystkie sprawy służbowe, a pewnie przydział będzie na czerwiec. Zgadzam się z wypowiedziami, że nauczyciele nie powinni mieć przywileju wyjazdu w wakacje. Jeśli nauczyciel jest naprawdę chory, to wyjeżdża z ZUS i wówczas nie potrzebuje urlopu, tylko jest na zwolnieniu.
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

Następny przywilej dla nauczycieli ,wyjazdy do sanatorium w wakacje :roll: hmm ,w naszym pięknym kraju zawsze byli równi i równiejsi :cry: :cry: A ja chcę jechać w listopadzie :D :D
ODPOWIEDZ