Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
forumowicz

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: forumowicz »

aniag no jak uważasz :lol: :lol: a może to z innej przyczyny :lol: :lol: pozdrawiam
Awatar użytkownika
aniag
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2014 16:51
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: aniag »

:D
Awatar użytkownika
Malgi
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 05 cze 2012 22:04
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: Malgi »

nena pisze:
Malgi pisze: Ja miałam taką komisję niedawno i wystarczyło pokazać wypis ze szpitala. Bez żadnego badania ekstra. Nie masz się czego bać. Mnie od razu przyznali sanatorium - jadę za dwa miesiące.
Termin i miejsce wyjazdu został Ci narzucony, czy sama mogłaś coś zasugerować? Zależy mi na szybkim wyjeździe :arrow: czytaj rehabilitacji :mrgreen: Dwa miesiące czekania w moim przypadku, to trochę długo ale cóż ... będę zmuszona brać co będą oferować :roll:
Mam małego pietra, bo takie spotkania z przedstawicielem ZUS do miłych nie należą :|
Ja nie miałam wpływu ani na termin, ani na miejscowość. Mam to szczęście, że mieszkam w Pomorskim, więc zawsze trafiam blisko morza. Czekając na skierowanie (zaraz po komisji), pani z ZUS powiedziała, że oni już nie mają żadnych miejsc w terminie do sierpnia, kiedy skończy mi się okres pobierania zasiłku chorobowego i czekali na dodatkowy przydział dla mnie z Warszawy. Czekałam tam może z 15 minut i dostałam właśnie ten termin.
Pewnie wszystko zależy od Oddziału ZUS?
Awatar użytkownika
Malgi
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 05 cze 2012 22:04
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: Malgi »

Marylka pisze:Dziewczyny , dlaczego wam tak usilnie zależy na jedynce ?czy nie fajnie jest pogadać pożartować , pośmiać się z nową kumpelą :kwiat: :kwiat: :kwiat:
To wszystko zależy na jaką kumpelkę trafisz? Bo wiem z doświadczenia, że różnie to bywa...
Na szczęście ja zawsze trafiałam na fajne dziewczyny, ale nie wszyscy mieli takie szczęście. :kwiat:
Awatar użytkownika
VVENUS
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 mar 2016 19:56
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: VVENUS »

[quote="nena"]Dostałam dzisiaj wezwanie do ZUS-u i ... zastanawiam się czego dotyczy...? Czy w sprawie złożonego wniosku o rehabilitację w ramach prewencji rentowej, czy będzie to kontrola zwolnienia lekarskiego, na którym to aktualnie przebywam po operacji. Może ktoś wie i podpowie czym takie wezwania się różnią :roll:[/quote
WITAM
Dostałam wezwanie do ZUS na komisję w sprawie sanatorium w ramach prewencji rentowej. wracam do tego tematu ponieważ pytałaś czym się różnią wezwania.Otóż na moim zawiadomieniu jest w lewym rogu pieczątka Wydziału Orzecznictwa Lekarskiego PREWENCJI.
To ten temat uważam za zakończony. Pozostaje tylko czekać ,żeby komisja pozytywnie rozpatrzyła nasze wnioski.
Czego Tobie i sobie życzę.
nena
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 28 wrz 2013 07:56
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski

Post autor: nena »

Malgi pisze: Ja nie miałam wpływu ani na termin, ani na miejscowość. Mam to szczęście, że mieszkam w Pomorskim, więc zawsze trafiam blisko morza. Czekając na skierowanie (zaraz po komisji), pani z ZUS powiedziała, że oni już nie mają żadnych miejsc w terminie do sierpnia, kiedy skończy mi się okres pobierania zasiłku chorobowego i czekali na dodatkowy przydział dla mnie z Warszawy. Czekałam tam może z 15 minut i dostałam właśnie ten termin.
Pewnie wszystko zależy od Oddziału ZUS?
Malgi, ja mam dookoła jeziora i bardzo lubię nad nimi przebywać, spacerować, odpoczywać - to jednak wolałabym zmianę klimatu i inaczej zmutowane komary i kleszcze ;) Ale chcieć a mieć to już nie to samo :mrgreen: Masz rację w 100%, wszystko zależy od ZUS i już we wtorek o tym się przekonam 8-)
vvvvv 0987 pisze: (...) Otóż na moim zawiadomieniu jest w lewym rogu pieczątka Wydziału Orzecznictwa Lekarskiego PREWENCJI (...).
vvvvv 0987, u mnie na pieczątce jest: Wydział Orzecznictwa Lekarskiego i Prewencji więc nie można odczytać tego jakoś jednoznacznie :roll: ale list był zwykły więc zakładam, że jest to wezwanie w sprawie rehabilitacji w ramach prewencji rentowej.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

piszecie cały czas to samo w kółko jeśli list zwykły to komisja w sprawie turnusu rehabilitacyjnego i kropka.
vvvv 0987 zawsze jest pieczątka Orzecznictwa i Prewencji nie wiadomo jakie by to pismo było czy o prewencje czy kontrolę zwolnienia
Ameryki nie odkryłaś :) a jak miała by być ta pieczątka jak nie prewencji :o
Wezwanie o kontrolę zwolnienia przychodzi poleconym i zaznaczone jest w piśmie którego zwolnienia dotyczy jest poniżej numer i seria tego ZSLA ( L4)
Piszmy i pomagajmy ale jeśli coś w temacie wiemy a nie"" gdybamy "" i piszemy aby pisać . :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jovanka96
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 13 kwie 2016 14:47
Oddział NFZ: Opolski

Post autor: jovanka96 »

Witam po długiej przerwie :D

Widze, ze dyskusja dotyczy ew. wezwania w ramach weryfikacji L4 czy złozonego wniosku o sanatorium.
Ja miałam tak, ze poszłam na L4 i w tym samym czasie złozyłam wniosek o sanatorium. Dostałam telefon, ze mam sie stawić na 11-tą do ZUS-u (na drugi dzień) w sprawie wniosku o prewencje rentową. Pojechałam na rzeczoną 11-tą. Wchodząc do gabinetu lekarskiego, po podaniu nazwiska zostałam zrugana, że powinnam sie stawić na 8-mą do weryfikacji L4 (????) a dopiero na 11-ta do wniosku o prewencje rentową. Wyjasniłam dobitnie, ze nic o tym nie wiem, bo nie dostałam takiego info.....stawiłam sie tylko na godzine, te, która podała mi pani telefonicznie. Ale upiekli sobie dwie pieczenie na jednym ogniu. Poza tym sami widzicie...zero organizacji w ZUS....suma sumarum pani doktor zrobiła mi 2 w 1 :lol: . Zastanawiam sie do dziś, dlaczego to tak miało byc- gonic chorego na 8-mą i co potem? czekac na 11-ta na drugie badanie.....u tego samego lekarza :roll:
zwolnienia mi nie podważyła ale tez odmówił sanatorium... po raz drugi zresztą :)
Pozdrawiam Was cieplutko :serce: :kwiat:
fiolet
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2016 21:23
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: fiolet »

sztani pisze:Wezwanie o kontrolę zwolnienia przychodzi poleconym i zaznaczone jest w piśmie którego zwolnienia dotyczy jest poniżej numer i seria tego ZSLA ( L4)
Ja podczas półrocznego L-4 (przed rentą) byłam wzywana wielokrotnie (min.1x/miesiąc) i ani razu wezwanie nie przyszło mi poleconym - zawsze zwykłym i przeważnie na 1- góra 2 dni przed komisją. Tak samo zwykłym przychodzą wezwania na komisje rentowe ( jednak tu już troszkę wcześniej, z wyprzedzeniem ok. 2-tygodniowym).
nena
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 28 wrz 2013 07:56
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski

Post autor: nena »

Jovanka96, dobrze, że nie przeczytałam Twojego posta przed komisją, bo byłabym się, że dwóch lekarzy orzeczników będzie mnie ścigać po korytarzach :D
jovanka96 pisze: Dostałam telefon, ze mam sie stawić na 11-tą do ZUS-u (na drugi dzień) w sprawie wniosku o prewencje rentową.
Tak z dnia na dzień :o i do tego telefonicznie ... to już chyba przesada :x
A wniosek do sanatorium składaj ponownie, może tym razem będzie pozytywnie :)
fiolet pisze:
sztani pisze:Wezwanie o kontrolę zwolnienia przychodzi poleconym i zaznaczone jest w piśmie którego zwolnienia dotyczy jest poniżej numer i seria tego ZSLA ( L4)
Ja podczas półrocznego L-4 (przed rentą) byłam wzywana wielokrotnie (min.1x/miesiąc) i ani razu wezwanie nie przyszło mi poleconym - zawsze zwykłym i przeważnie na 1- góra 2 dni przed komisją. Tak samo zwykłym przychodzą wezwania na komisje rentowe ( jednak tu już troszkę wcześniej, z wyprzedzeniem ok. 2-tygodniowym).
Fiolet, z tego wynika, że ZUS praktykuje przeróżne postępowania i nie można być niczego pewnym do końca :roll:
ODPOWIEDZ