Sanatorium z ZUS
- Malgi
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 05 cze 2012 22:04
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 6
Re: Sanatorium z ZUS
Ja nie miałam wpływu ani na termin, ani na miejscowość. Mam to szczęście, że mieszkam w Pomorskim, więc zawsze trafiam blisko morza. Czekając na skierowanie (zaraz po komisji), pani z ZUS powiedziała, że oni już nie mają żadnych miejsc w terminie do sierpnia, kiedy skończy mi się okres pobierania zasiłku chorobowego i czekali na dodatkowy przydział dla mnie z Warszawy. Czekałam tam może z 15 minut i dostałam właśnie ten termin.nena pisze:Termin i miejsce wyjazdu został Ci narzucony, czy sama mogłaś coś zasugerować? Zależy mi na szybkim wyjeździeMalgi pisze: Ja miałam taką komisję niedawno i wystarczyło pokazać wypis ze szpitala. Bez żadnego badania ekstra. Nie masz się czego bać. Mnie od razu przyznali sanatorium - jadę za dwa miesiące.czytaj rehabilitacji
Dwa miesiące czekania w moim przypadku, to trochę długo ale cóż ... będę zmuszona brać co będą oferować
![]()
Mam małego pietra, bo takie spotkania z przedstawicielem ZUS do miłych nie należą
Pewnie wszystko zależy od Oddziału ZUS?
- Malgi
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 05 cze 2012 22:04
- Staż sanatoryjny: 6
To wszystko zależy na jaką kumpelkę trafisz? Bo wiem z doświadczenia, że różnie to bywa...Marylka pisze:Dziewczyny , dlaczego wam tak usilnie zależy na jedynce ?czy nie fajnie jest pogadać pożartować , pośmiać się z nową kumpelą![]()
![]()
Na szczęście ja zawsze trafiałam na fajne dziewczyny, ale nie wszyscy mieli takie szczęście.
- VVENUS
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 17 mar 2016 19:56
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 4
WITAM
Dostałam wezwanie do ZUS na komisję w sprawie sanatorium w ramach prewencji rentowej. wracam do tego tematu ponieważ pytałaś czym się różnią wezwania.Otóż na moim zawiadomieniu jest w lewym rogu pieczątka Wydziału Orzecznictwa Lekarskiego PREWENCJI.
To ten temat uważam za zakończony. Pozostaje tylko czekać ,żeby komisja pozytywnie rozpatrzyła nasze wnioski.
Czego Tobie i sobie życzę.
-
nena
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 28 wrz 2013 07:56
- Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
- Staż sanatoryjny: 3
Malgi, ja mam dookoła jeziora i bardzo lubię nad nimi przebywać, spacerować, odpoczywać - to jednak wolałabym zmianę klimatu i inaczej zmutowane komary i kleszczeMalgi pisze: Ja nie miałam wpływu ani na termin, ani na miejscowość. Mam to szczęście, że mieszkam w Pomorskim, więc zawsze trafiam blisko morza. Czekając na skierowanie (zaraz po komisji), pani z ZUS powiedziała, że oni już nie mają żadnych miejsc w terminie do sierpnia, kiedy skończy mi się okres pobierania zasiłku chorobowego i czekali na dodatkowy przydział dla mnie z Warszawy. Czekałam tam może z 15 minut i dostałam właśnie ten termin.
Pewnie wszystko zależy od Oddziału ZUS?
vvvvv 0987, u mnie na pieczątce jest: Wydział Orzecznictwa Lekarskiego i Prewencji więc nie można odczytać tego jakoś jednoznacznievvvvv 0987 pisze: (...) Otóż na moim zawiadomieniu jest w lewym rogu pieczątka Wydziału Orzecznictwa Lekarskiego PREWENCJI (...).
- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 7 razy
vvvv 0987 zawsze jest pieczątka Orzecznictwa i Prewencji nie wiadomo jakie by to pismo było czy o prewencje czy kontrolę zwolnienia
Ameryki nie odkryłaś
Wezwanie o kontrolę zwolnienia przychodzi poleconym i zaznaczone jest w piśmie którego zwolnienia dotyczy jest poniżej numer i seria tego ZSLA ( L4)
Piszmy i pomagajmy ale jeśli coś w temacie wiemy a nie"" gdybamy "" i piszemy aby pisać .
Pozdrawiam
- jovanka96
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 13 kwie 2016 14:47
- Oddział NFZ: Opolski
Widze, ze dyskusja dotyczy ew. wezwania w ramach weryfikacji L4 czy złozonego wniosku o sanatorium.
Ja miałam tak, ze poszłam na L4 i w tym samym czasie złozyłam wniosek o sanatorium. Dostałam telefon, ze mam sie stawić na 11-tą do ZUS-u (na drugi dzień) w sprawie wniosku o prewencje rentową. Pojechałam na rzeczoną 11-tą. Wchodząc do gabinetu lekarskiego, po podaniu nazwiska zostałam zrugana, że powinnam sie stawić na 8-mą do weryfikacji L4 (????) a dopiero na 11-ta do wniosku o prewencje rentową. Wyjasniłam dobitnie, ze nic o tym nie wiem, bo nie dostałam takiego info.....stawiłam sie tylko na godzine, te, która podała mi pani telefonicznie. Ale upiekli sobie dwie pieczenie na jednym ogniu. Poza tym sami widzicie...zero organizacji w ZUS....suma sumarum pani doktor zrobiła mi 2 w 1
zwolnienia mi nie podważyła ale tez odmówił sanatorium... po raz drugi zresztą
Pozdrawiam Was cieplutko
-
fiolet
- Aktywny Kuracjusz

- Na forum od: 04 mar 2016 21:23
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 1
Ja podczas półrocznego L-4 (przed rentą) byłam wzywana wielokrotnie (min.1x/miesiąc) i ani razu wezwanie nie przyszło mi poleconym - zawsze zwykłym i przeważnie na 1- góra 2 dni przed komisją. Tak samo zwykłym przychodzą wezwania na komisje rentowe ( jednak tu już troszkę wcześniej, z wyprzedzeniem ok. 2-tygodniowym).sztani pisze:Wezwanie o kontrolę zwolnienia przychodzi poleconym i zaznaczone jest w piśmie którego zwolnienia dotyczy jest poniżej numer i seria tego ZSLA ( L4)
-
nena
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 28 wrz 2013 07:56
- Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Tak z dnia na dzieńjovanka96 pisze: Dostałam telefon, ze mam sie stawić na 11-tą do ZUS-u (na drugi dzień) w sprawie wniosku o prewencje rentową.
A wniosek do sanatorium składaj ponownie, może tym razem będzie pozytywnie
Fiolet, z tego wynika, że ZUS praktykuje przeróżne postępowania i nie można być niczego pewnym do końcafiolet pisze:Ja podczas półrocznego L-4 (przed rentą) byłam wzywana wielokrotnie (min.1x/miesiąc) i ani razu wezwanie nie przyszło mi poleconym - zawsze zwykłym i przeważnie na 1- góra 2 dni przed komisją. Tak samo zwykłym przychodzą wezwania na komisje rentowe ( jednak tu już troszkę wcześniej, z wyprzedzeniem ok. 2-tygodniowym).sztani pisze:Wezwanie o kontrolę zwolnienia przychodzi poleconym i zaznaczone jest w piśmie którego zwolnienia dotyczy jest poniżej numer i seria tego ZSLA ( L4)