Szczawnica Zdrój Papiernik

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
sinobrody
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2014 21:19
Staż sanatoryjny: 28

Re: Szczawnica Zdrój Papiernik

Post autor: sinobrody »

GIENIA pisze:Sinobrody - a czy w Hutniku i Budowlanych to nie jest ta sama muzyka mechaniczna , nie grają tam naprzemiennie Ci sami didżeje ( dwoje młodych ludzi ) poniedziałki , środy i piątki w Budowlanych , a wtorki , czwartki i soboty w Hutniku :?:

może nie mam najświeższych informacji , ale rok temu tak było . Na własne oczy widziałam i uszy słyszałam :)
Może masz rację. Moje informacje są z przed 3 lat. Szczawnica jest dla mnie korzystna przede wszystkim ze względów zdrowotnych i
dlatego tam wracam co 2-3 lata. Zaliczam również inne miejsca aby nie było za nudno ( Świnoujście, Kołobrzeg, Iwonicz Zdrój, Duszniki, Polanica i inne).
Sięgając wstecz to Szczawnica jeżeli chodzi o tańce zupełnie popadła w marazm. Pisałem kiedyś o tym, ale przypomnę:
Kiedyś grano w Papierniku, Zdrojowej, Hutniku i to grały zespoły, a nie mechaniczna. Mechaniczna była w takim barze naprzeciwko dawnej sali gdzie się odbywały różne występy, a później zrobiono tam "Malinkę" i w Malince również była muzyka na żywo.

Ten bar nazywał się chyba Algida. Na dole była sala ze stolikami, a na górę wchodziło się po takich, krętych metalowych schodach i tam się tańczyło.
Dzisiaj nie ma Malinki, ten bar również stoi pusty i niszczeje, Zdrojowa to samo, Hutnik i Budowlani wygląda tak jak tu opisano.
Zupełnie tego nie rozumiem. Sanatoriów przecież nie ubyło. Widocznie kuracjusze w Szczawnicy przestali się bawić skoro to wszystko polikwidowano. :(
valentin
Na forum od: 08 cze 2016 17:35
Oddział NFZ: Opolski

Post autor: valentin »

to widze miejsca rozrywkowe sa, ja sie wybieram za dwa tygodnie a to juz wakacje wiec podejrzewam bedzie wesolo i gwarno, mam tylko takie pytanie jak to jest tam ze tak powiem ze stosunkami damsko-meskimi ? bo rozne rzeczy czlowiek czyta i slyszy, czy tam faktycznie ludzie dostaja malpiego rozumu w tych tematach ? ja akurat jestem wdowcem wiec nie mam problemu :)
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 103 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: GIENIA »

Małpiego rozumu , to wszędzie mozna dostać , wszak od nich pochodzimy :)
valentin
Na forum od: 08 cze 2016 17:35
Oddział NFZ: Opolski

Post autor: valentin »

no tak to prawda, mialem na mysli lamanie zasad moralnych, mezowie i zony sa wypuszczeni z kieratu, czy to faktycznie mozna zaobserwowac ?
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Oj można , można :D
sinobrody
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

valentin pisze:no tak to prawda, mialem na mysli lamanie zasad moralnych, mezowie i zony sa wypuszczeni z kieratu, czy to faktycznie mozna zaobserwowac ?

"valentin", ludzie mają bardzo różny stosunek do tzw. zasad moralnych. W sanatoriach kurują się ludzie na ogół dorośli,
a nawet bardzo dorośli i każdy ma prawo postępować według własny zasad moralnych, obyczajowych itd.
Nikt nikomu nie powinien narzucać własnych standardów i własnych zasad moralnych.
Co do zachowań. Często najwięcej do powiedzenia mają ci co oglądali sanatoria jedynie na folderach.
Bez przesady z tym małpim zachowaniem. Oczywiście zdarzają się romanse i później ciężkie rozstania, ale to jest margines
w stosunku do ogółu kuracjuszy. Pojedziesz to przekonasz się na własne oczy, że jest zupełnie normalnie i
ludzie zachowują się również normalnie. :lol:
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Sinobrody - oczywiście , ze nie mozna nikomu narzucać zasad moralnych . Nie jestem jakąś dewotka i nic co ludzkie , nie jest mi obce :) , wyznaję tez zasadę ..." kto jest bez grzechu , niech pierwszy rzuci kamieniem " ... ale , no właśnie , to ale .... ileż można słuchać przez ścianę ,( nie podsłuchując - sa bardzo cienkie ), znanych wszystkim dorosłym , odgłosów .... i bynajmniej nie pochodzą one z telewizji ;)noc w noc to samo :twisted:
sinobrody
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

GIENIA pisze:Sinobrody - oczywiście , ze nie mozna nikomu narzucać zasad moralnych . Nie jestem jakąś dewotka i nic co ludzkie , nie jest mi obce :) , wyznaję tez zasadę ..." kto jest bez grzechu , niech pierwszy rzuci kamieniem " ... ale , no właśnie , to ale .... ileż można słuchać przez ścianę ,( nie podsłuchując - sa bardzo cienkie ), znanych wszystkim dorosłym , odgłosów .... i bynajmniej nie pochodzą one z telewizji ;)noc w noc to samo :twisted:
No cóż, widocznie masz takiego pecha, czy takie szczęście. :lol:

Co najmniej od kilkunastu lat jestem w sanatorium, w zasadzie co roku.
Dawniej gdy się czekało kilka miesięcy to jeździłem z NFZ, a obecnie to tak pół na pół.
Raz z NFZ to w następnym roku prywatnie i jakoś nigdy nie przytraf mi się taki "koncert" z za ściany.
Widocznie nie miałem szczęścia? :roll:
To co napisałem poprzednio odnosiło się do stwierdzenia "valentin", że w sanatoriach to nic
tylko rozpusta, rozpusta i rozpusta, a to wierutna bzdura.
ilonusia321
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 22 mar 2015 15:41

Post autor: ilonusia321 »

Bardzo wszystkim dziękuję. :serce: Wszelkie dodatkowe informacje są cenne. Już wiem , że nie ma telewizora więc wezmę trochę książek mojej ulubionej autorki Chmielewskiej. Jeszcze mi brakuje informacji czy w pokoju jest radio. Bardzo lubię muzykę. A widoki i wycieczki zastąpią niedogodności mieszkaniowe. A zresztą najważniejsze w pobycie są zabiegi i towarzystwo. :kwiat: :kwiat: :kwiat: Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Chmurka07
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 sty 2015 21:43
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: Chmurka07 »

GIENIA pisze:Sinobrody - oczywiście , ze nie mozna nikomu narzucać zasad moralnych . Nie jestem jakąś dewotka i nic co ludzkie , nie jest mi obce :) , wyznaję tez zasadę ..." kto jest bez grzechu , niech pierwszy rzuci kamieniem " ... ale , no właśnie , to ale .... ileż można słuchać przez ścianę ,( nie podsłuchując - sa bardzo cienkie ), znanych wszystkim dorosłym , odgłosów .... i bynajmniej nie pochodzą one z telewizji ;)noc w noc to samo :twisted:
Gieniu a nie pomyślałaś , że są to odgłosy z pokojów małżeństw wyjeżdżających razem do sanatorium, wszak stanowią one znaczną ilość kuracjuszy ;) ;) ;)
ODPOWIEDZ