Czytacie książki?

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
nowy74
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 kwie 2013 16:11
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 1

Re: Czytacie książki?

Post autor: nowy74 »

Witam ;)
Mnie zainteresowała Camila Lackberg- saga kryminalna, sa to;
"Ksiezniczka z lodu, Kaznodzieja, Kamieniarz, Ofiara losu, Niemiecki bękart, Syrenka i Latarnik"
Przeczytałem 4, teraz mam zamiar zabrać się za 5 tom ;)
Chociaz z początku myślałem, ze mnie nie wciągnie, ale się pomyliłem, bardzo ciekawa- polecam ;) :kwiat:
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 wrz 2012 18:17
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: agunia3 »

Musso czytałam ''Będziesz tam?'' - masz możliwość zmienić przeszłość...robisz to? Czy miłość jest silniejsza niż konsekwencje zmian? Trochę bajeczka ale daje do myślenia.
Lackberg ''Fabrykantka aniołków'' dosyć gruba ale szybko się czyta, nawet mi się spodobała a nie byłam fanką kryminałów, choć na początku zbyt szybko i często zmiana wątków i ciut się pogubiłam.
mary jo
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 mar 2015 22:05
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: mary jo »

Ja polecam z czystym sumieniem :lol: książki Catrin Collier :)
"Carski smok"
Epicka opowieść, w której namiętny romans przeplata się z wielką historią.

W roku 1869 grupa Walijczyków pod przywództwem charyzmatycznego Johna Hughesa wyrusza na wschodni step, by spełnić marzenie cara Aleksandra II i uczynić z Rosji przemysłową potęgę. Jedni biorą udział w wyprawie, by zapewnić sobie lepszy byt i realizować ambicje, inni uciekają od ponurej rzeczywistości i tragicznych doświadczeń. Od tej chwili wiodą życie w luksusie, o jakim dotąd mogli tylko pomarzyć − mieszkają w apartamentach, jeżdżą powozami, korzystają z pomocy służby i biorą udział w wystawnych przyjęciach.
Ludzkie historie krzyżują się tu w zawrotnym tempie, to, co niemożliwe, staje się osiągalne. Żądze i ambicje popychają bohaterów niemal do kresu możliwości. Poznają ból straty, kosztują zakazanej miłości, w walce o własne spełnienie są w stanie przekroczyć każdą granicę…

"Ostatnie lato"
Prusy Wschodnie, sierpień 1939 roku. Rodzice Charlotte von Datski wydają wspaniały bal, żeby uczcić jej osiemnaste urodziny. Tego samego wieczoru hrabia Claus von Letteberg prosi dziewczynę o rękę. Niestety zaraz po ślubie okazuje się, że wymarzone małżeństwo zupełnie nie przypomina naiwnych wizji, jakie snuła w swoim pamiętniku zakochana nastolatka.

Przychodzi wrzesień, zaczyna się wojna i Charlotte musi natychmiast dorosnąć. Przyjdzie jej dokonywać dramatycznych wyborów i podejmować wyzwania przerastające możliwości młodej kobiety. A także ukrywać śmiertelnie niebezpieczną tajemnicę…

Wiele lat później Charlotte odwiedza Polskę i swoje rodzinne strony. Czytając na nowo dawne zapiski, wraca wspomnieniami do największej miłości swojego życia.

„Ostatnie lato” to wspaniała, tragiczna historia miłosna Charlotte i żołnierza Armii Czerwonej, który pracował przed wybuchem wojny w majątku jej ojca. Ich losy poznajemy dzięki dziennikowi Charlotte, który prowadziła jako młoda dziewczyna. Catrin Collier pisząc „Ostatnie lato”, wykorzystała wątki autobiograficzne. W 1995 roku pojechała wraz z matką do dawnych Prus Wschodnich, gdzie przeczytała pamiętniki matki i babki. „Ostatnie lato” powstało w oparciu o wspomnienia obu kobiet.

Dla mnie obie książki świetne :D Polecam :)
Awatar użytkownika
Celinka52
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2016 14:26
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Celinka52 »

nowy74 pisze:Witam ;)
Mnie zainteresowała Camila Lackberg- saga kryminalna, sa to;
"Ksiezniczka z lodu, Kaznodzieja, Kamieniarz, Ofiara losu, Niemiecki bękart, Syrenka i Latarnik"
Przeczytałem 4, teraz mam zamiar zabrać się za 5 tom ;)
Chociaz z początku myślałem, ze mnie nie wciągnie, ale się pomyliłem, bardzo ciekawa- polecam ;) :kwiat:
Polecam takze tejze autorki ,, Pogromcę lwów ,, właśnie wczoraj skonczyłam. Przeczytałam cala sagę, która wymieniłeś. To najlepsza po trylogii ,, Milenium ,, S. Larssona saga kriminalna. Oczywiście, jesli ktos lubi te skandynawskie,mroczne thrillery, oddające jednoczesnie klimat wspołczesnej szwedzkiej prowincji.
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

''Ostatnie lato'' niedawno czytałam - to książka, o której będziemy rozmawiać w tym miesiącu w moim Dyskusyjnym Klubie książki. Też polecam :)

Natomiast wspomniana saga Millenium mnie trochę rozczarowała...było o niej głośno, polecana i wychwalana więc chyba miałam zbyt duże wyobrażenie o tych książkach. Druga część mnie pochłonęła a pozostałe tak po prostu przeczytane.
Awatar użytkownika
Celinka52
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

agunia3 pisze:''Ostatnie lato'' niedawno czytałam - to książka, o której będziemy rozmawiać w tym miesiącu w moim Dyskusyjnym Klubie książki. Też polecam :)

Natomiast wspomniana saga Millenium mnie trochę rozczarowała...było o niej głośno, polecana i wychwalana więc chyba miałam zbyt duże wyobrażenie o tych książkach. Druga część mnie pochłonęła a pozostałe tak po prostu przeczytane.
Miłośnikom skandynawskich klimatów sensacyjno- obyczajowych polecam takze ksiazki H. Mankella i Jo Nesba.
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: serendipity »

Celinka52 pisze:Miłośnikom skandynawskich klimatów sensacyjno- obyczajowych polecam takze ksiazki H. Mankella i Jo Nesba.
To chyba już wszyscy miłośnicy skandynawskich kryminałów przeczytali ;) W kwietniu we Wro: "Norweg cierpliwe podpisywał kolejne podsuwane mu egzemplarze książki." :)
Awatar użytkownika
Celinka52
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

serendipity pisze:
Celinka52 pisze:Miłośnikom skandynawskich klimatów sensacyjno- obyczajowych polecam takze ksiazki H. Mankella i Jo Nesba.
To chyba już wszyscy miłośnicy skandynawskich kryminałów przeczytali ;) W kwietniu we Wro: "Norweg cierpliwe podpisywał kolejne podsuwane mu egzemplarze książki." :)
Oczywiście, ale początkującym zwolennikom tego rodzaju literatury, moze się info przyda. Obecnie na ,,tapecie ,, Dziewczyna z pociągu ,, Do, piero kilka kartek, mam nadzieję, że tak znakomita, jak opinie o niej, a Wy- czytaliście już?
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

''Dziewczyna z pociągu'' - moja córka kupiła tą książkę już parę miesięcy temu ale nie da mi jej przeczytać dopóki sama nie przeczyta ;) a jakoś jej się nie spieszy bo tak to zwykle bywa, że najpierw się czyta książki z biblioteki a te na półce czekają i czekają na swoją kolej... :)
Celinko oczywiście jak przeczytasz to napisz co Ty o niej sądzisz.
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 161 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

Książka z gatunku ...miłych :)
"Do zobaczenia w Barcelonie" Anna B .Kann
Fantastycznie przedstawiona Barcelona :D i genialne opisy flamenco.
Historia pełna namiętności i południowego żaru ...
ODPOWIEDZ