Czerniawa Zdrój

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
kaja58
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 31 lip 2011 10:12

Re: Czerniawa Zdrój

Post autor: kaja58 »

Witajcie:) Jestem trochę starsza i po chorobie onkologicznej. To ma mi pomóc dojść do siebie. Dowiadywałam się o możliwość zmiany miejsca. Jest taka możliwość ale wiąże się to ze zmianą terminu a to z kolei nie jest możliwe z powodu spraw rodzinnych. Jak nie go kijem to go pałą jak mówi przysłowie hihi. Też jestem zmotoryzowana więc może jakoś to będzie. Serdecznie dziękuje za wszelakie wieści. ;)
pivelka
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 09 mar 2013 12:22

Post autor: pivelka »

Witajcie :)
Aril czy zabiegi Ci pomogą tego nie wiem ale było dużo ludzi po urazach rąk, barków itp. Na moim turnusie było ok 100 osób, ok. 30 % osób było w podobnym wieku do mojego, były też osoby w Twoim wieku. W tej grupie wiekowej było więcej mężczyzn.
Obawy jak to będzie zawsze będą, nie mamy gwarancji że trafimy na fajne towarzystwo. Z tego co mówiły rehabilitantki nie pamiętają tak spokojnych kuracjuszy :lol: zero zadym, pijaństwa, głośnych imprez itp. ;)
Kaja było też dużo ludzi po chorobie onkologicznej. Miały troszkę inny program rehabilitacji, na pewno więcej spotkań z psychologiem (też indywidualne) i więcej zabiegów.
Będzie dobrze, czy będziecie zadowolone tego nie wiem, wiosna przyszła, cieplutko się robi ...... pozazdrościć pobytu w Czerniawie z piękną pogodą :D
aril44
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 23 kwie 2013 11:11
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: aril44 »

Hejka :)
W sumie zostało 2 miesiące ale już powoli się szykuje hehe wygodny strój sportowy kupić , wygodne buty :) No i trzeba jechać :) Jak będzie zobaczymy to jak pojadę ... Na pewno jak wrócę to zdam relacje jak było. A mam pytanko do Ciebie pivelka , bo pytałam się w zusie o której mam się wstawić w sanatorium to kobitka mi powiedziała że nie wie o której tylko ze mam nie byc wieczorem , mniej więcej na która godzine się wstawić ? Pozdrawiam was serdecznie :)
pivelka
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Aril
Ja byłam ok 12:30 w ośrodku, moje współlokatorki były ok. 10. Nie ma konkretnej godziny, jak przyjedziesz tak jak ja to załapiesz się jeszcze na obiad o 13:30. Byli tacy co przyjechali po 18. Panie z recepcji i tak już mają listę kto z kim w pokoju więc nic nie zmienisz. Zabierz strój kąpielowy i bawełniane spodenki do kriokomory. Z rzeczy które mogą się jeszcze przydać to : kubek, talerzyki itp. nam brakowało małego radia bo w tv tylko 3 kanały polskie :)
aril44
Kuracjusz
Kuracjusz

Dziękuje za info :) Na pewno pozabieram rzeczy , tym bardziej że jestem zmotoryzowana , a pytałam się dlatego że ja mam z 35 km od domu te sanatorium :) ( jadąc oczywiście przez czechy ) i szczerze to nawet tam nigdy nie byłam hehe . Dlatego pytałam się o przyjazd , a co do pokoi z kim będę to na miejscu się dowiem :) i nie robi mi problemu żadnego . No jakies radyjko trzeba bedzie zabrac zeby chociaz muzyki posluchac i laptopa :) Stroj sportowy juz kupiony i to nie jeden :)Pivelka Duzo zdrówka zycze pozdrawiam
aril44
Kuracjusz
Kuracjusz

A i mam jeszcze jedno pytanko ? Czy mozna korzystac z basenu lub siłowni ? Czy jak lekarz nie przepisze to samemu czy mozna i jak z cena jest ? :)
pivelka
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Z basenu w ośrodku może korzystać każdy bezpłatnie po zajęciach grupowych (ja chodziłam po kolacji), bez względu na zalecenia lekarza, siłownia to trochę za dużo powiedziane :lol: są rowerki, bieżnia też bezpłatnie(atlas jest w sali przy basenie ale lepiej go nie ruszać bo się rozleci ;) ). Ubolewałam że nie możemy korzystać z siłowni i basenu w centrum spa (te budynki są ze sobą połączone) tam to luksus :roll:. Niestety nie godzą się nawet odpłatnie :(
W twoim ośrodku obok basenu jest jeszcze sauna płatna (20 zł na godzinę wiec polecam zorganizować grupę ok. 5 osób)
histereza
Na forum od: 01 maja 2013 01:53

Post autor: histereza »

Jestem na turnusie 24 dniowym prewencji ZUS (kwiecień 2013). Ośrodek pięknie położony na zboczu góry tuż pod lasem. Czyste powietrze, piękne widoki i wspaniały teren na spacery i wędrówki. Natomiast do Czech jest 7 km samochodem. Obiekt jest nowy (rozbudowany) i dobrze wyposażony. Trwają jeszcze prace upiększające wokół budynku (oczko wodne, formowanie trawników i zewnętrzny “plac do ćwiczeń”) ale nie jest to uciążliwe. WSZYSTKIE ZABIEGI POD JEDNYM DACHEM! Jest basen, kriokomora, sale gimnastyczne, restauracja. W poniedziałki wieczorki taneczne z “żywą muzyką”. Pokoje 1; 2 i 3 osobowe z łazienkami. Dojazd pod sam ośrodek – miejsc parkingowych pod dostatkiem. Do sklepów 5 min. pieszo. Opieka pielęgniarska i lekarska bez zarzutu. Panie i panowie “od zabiegów” robią to profesjonalnie i są uprzejmi. Czasami bywa tłoczno (jest nas ponad 100 osób) ale jest to spowodowane próbami wcześniejszego “załapania” się na zabieg. Po kilku dniach personel sobie z tym poradził. Jedzenie urozmaicone i w wystarczającej ilości – są nawet desery. Jest dużo ogólnodostępnych tarasów i balkonów. Jest sporo miejsca na holach i korytarzach (stoliki, fotele, wersalki). Na każdym piętrze jest czajnik elektryczny. W pokojach są telewizory (5 programów), stół i krzesła oraz szklanki. Dostaliśmy po dwa ręczniki (wymiana w połowie turnusu), a papieru toaletowego nie wydzielają i nie jest to tzw “papier ścierny”. Byłem na turnusach rehabilitacyjnych w Kudowie Zdr.; Szczawnie Zdr.; Cieplicach Śl.Zdr.; Świeradowie Zdr. To sanatorium oceniam najwyżej pod każdym względem. Dlatego jestem zdziwiony opinią kuracjuszki, która oczekując w kolejce na zabieg, wyrażała się negatywnie o tym sanatorium. Być może bywała “u wód” za granicą i nie miała do czynienia z innymi naszymi sanatoriami. Ja jestem zadowolony i uczciwie polecam innym. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kaja58
Kuracjusz
Kuracjusz

Witam i bardzo dziękuje:) To bardzo pocieszające. Humor mi się poprawił. Czy można zadzwonić i zarezerwować pokój bo chciałabym mieszkać raczej w pokoju 2-osobowym.pozdrawiam i życzę miłego wypoczynku ;)
Awatar użytkownika
kaja58
Kuracjusz
Kuracjusz

Witajcie dziewczyny:) Zaczyna mi się to wszystko podobać. Dzięki za wszystko. Pozdrawiam ;)
ODPOWIEDZ