Wyjazd ze zwrotów

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 76 razy

Re: Wyjazd ze zwrotów

Post autor: Atina »

Tak ! musi minąć 18 m-cy od powrotu...trzymają się co do dnia :roll:
Awatar użytkownika
danny
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 25 gru 2011 20:20
Oddział NFZ: Wielkopolski

Post autor: danny »

Witam! Atinko z takim wyjaśnieniem pani z NFZ spotkałam się pierwszy raz. Trzy razy wyjeżdżałam do sanatorium gdzie pierwszy raz miałam wniosek wypisany przez szpital, pozostałe dwa wypisywał mi lekarz reumatolog do wniosku zawsze dołączałam wypis bieżący ze szpitala i termin oczekiwania miałam krótszy, poza tym ten rodzaj rehabilitacji trwający 28 dni w sanatorium uzdrowiskowym ma ustaloną przez NFZ inną krótszą niż 18 m-cy kolejkę oczekiwania. W poniedziałek ponownie zadzwonię i zapytam jak to właściwie wygląda.
Pozdrawiam, życzę wszystkim starającym się o zwroty oby ich jak najwięcej było. :kwiat:
Awatar użytkownika
Remik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 lip 2016 18:11
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Remik »

No właśnie poszpitalne to jakby inna działka rządzą się innymi sprawami masz racje :)
Awatar użytkownika
Alicja1691
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 kwie 2015 20:12
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Alicja1691 »

A może przy rehabilitacji po szpitalnej nie ma korzystania ze zwrotów?
SlawaAnna
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 04 paź 2015 11:55
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: SlawaAnna »

To może tutaj zapytam: czy jeśli lekarz w szpitalu po operacji wypisał skierowanie i jest napisane sanatorium uzdrowiskowe, to czy to jest traktowane jako poszpitalne czy nie? Może ktoś wie...
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2016 08:03
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: Betina71 »

SlawaAnna pisze:To może tutaj zapytam: czy jeśli lekarz w szpitalu po operacji wypisał skierowanie i jest napisane sanatorium uzdrowiskowe, to czy to jest traktowane jako poszpitalne czy nie? Może ktoś wie...
Sanatorium to sanatorium a leczenie poszpitalne czy rehabilitacja poszpitalna to coś zupełnie innego
SlawaAnna
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Na skierowaniu jest napisane "uzdrowiskowa rehabilitacja w sanatorium uzdrowiskowym". Ja mam kolejkę do sanatorium, czekam rok, jeszcze mam przed sobą rok. Myślałam, że po operacji kręgosłupa dostanę w szpitalu skierowanie, które skróci to oczekiwanie.
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

By skrócić termin oczekiwania powinno widnieć: szpital uzdrowiskowy. Lekarz na skierowaniu nie zaznaczył rehabilitacji w szpitalu uzdrowiskowym? Poszpitalnego leczenia w uzdrowisku też nie miałaś?
SlawaAnna
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Dziękuję, trochę tak myślałam. Ale nie wiem, czy to jest kwestia pomyłki czy woli lekarza i mogłabym jeszcze zapytać, czy nie można by tego zmienić, czy takie są procedury? Jak myślisz Bo oni namawiają na szybką rehabilitację, a jak to wykonać przy takich terminach? Chodzi mi o to, czy lekarz, jakby chciał to mógłby wypisać szpital uzdrowiskowy?
Czytałam, że szpital uzdrowiskowy przysługuje ludziom, którzy wymagają całodobowej opieki a ja za kilka miesięcy będę w miarę sprawna... Jak mi się nie należy, to trudno, ale jeśli mogłabym dostać takie skierowanie, to byłoby super...
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Oczywiście,że lekarz może tak zrobić...po prostu zaznaczyć na wniosku,który wypisuje:szpital uzdrowiskowy.Skierowanie na które czekasz w kolejce otrzymałaś z NFZ?
ODPOWIEDZ