Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Witam! Atinko z takim wyjaśnieniem pani z NFZ spotkałam się pierwszy raz. Trzy razy wyjeżdżałam do sanatorium gdzie pierwszy raz miałam wniosek wypisany przez szpital, pozostałe dwa wypisywał mi lekarz reumatolog do wniosku zawsze dołączałam wypis bieżący ze szpitala i termin oczekiwania miałam krótszy, poza tym ten rodzaj rehabilitacji trwający 28 dni w sanatorium uzdrowiskowym ma ustaloną przez NFZ inną krótszą niż 18 m-cy kolejkę oczekiwania. W poniedziałek ponownie zadzwonię i zapytam jak to właściwie wygląda.
Pozdrawiam, życzę wszystkim starającym się o zwroty oby ich jak najwięcej było.
To może tutaj zapytam: czy jeśli lekarz w szpitalu po operacji wypisał skierowanie i jest napisane sanatorium uzdrowiskowe, to czy to jest traktowane jako poszpitalne czy nie? Może ktoś wie...
SlawaAnna pisze:To może tutaj zapytam: czy jeśli lekarz w szpitalu po operacji wypisał skierowanie i jest napisane sanatorium uzdrowiskowe, to czy to jest traktowane jako poszpitalne czy nie? Może ktoś wie...
Sanatorium to sanatorium a leczenie poszpitalne czy rehabilitacja poszpitalna to coś zupełnie innego
Na skierowaniu jest napisane "uzdrowiskowa rehabilitacja w sanatorium uzdrowiskowym". Ja mam kolejkę do sanatorium, czekam rok, jeszcze mam przed sobą rok. Myślałam, że po operacji kręgosłupa dostanę w szpitalu skierowanie, które skróci to oczekiwanie.
By skrócić termin oczekiwania powinno widnieć: szpital uzdrowiskowy. Lekarz na skierowaniu nie zaznaczył rehabilitacji w szpitalu uzdrowiskowym? Poszpitalnego leczenia w uzdrowisku też nie miałaś?
Dziękuję, trochę tak myślałam. Ale nie wiem, czy to jest kwestia pomyłki czy woli lekarza i mogłabym jeszcze zapytać, czy nie można by tego zmienić, czy takie są procedury? Jak myślisz Bo oni namawiają na szybką rehabilitację, a jak to wykonać przy takich terminach? Chodzi mi o to, czy lekarz, jakby chciał to mógłby wypisać szpital uzdrowiskowy?
Czytałam, że szpital uzdrowiskowy przysługuje ludziom, którzy wymagają całodobowej opieki a ja za kilka miesięcy będę w miarę sprawna... Jak mi się nie należy, to trudno, ale jeśli mogłabym dostać takie skierowanie, to byłoby super...
Oczywiście,że lekarz może tak zrobić...po prostu zaznaczyć na wniosku,który wypisuje:szpital uzdrowiskowy.Skierowanie na które czekasz w kolejce otrzymałaś z NFZ?