Wyjazd ze zwrotów

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
SlawaAnna
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 04 paź 2015 11:55
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 3

Re: Wyjazd ze zwrotów

Post autor: SlawaAnna »

Tak, NFZ, to pierwsze skierowanie jest od lekarza rodzinnego, drugie ze szpitala. Czyli, jak piszesz, warto zapytać czy byłaby możliwość zmiany wpisu? Ten lekarz ktory to wypisywał wydawał mi się dość mało obeznany z takimi sprawami. Będę w środę na zdjęciu szwów, to, zgodnie z tym co piszesz, warto zapytać czy nie dałoby się tego wymienić?
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2016 08:03
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: Betina71 »

SlawaAnna pisze:Tak, NFZ, skierowanie od lekarza rodzinnego. Czyli, jak piszesz, warto zapytać czy byłaby możliwość zmiany wpisu? Ten lekarz ktory to wypisywał wydawał mi się dość mało obeznany z takimi sprawami. Będę w środę na zdjęciu szwów, to, zgodnie z tym co piszesz, warto zapytać czy nie dałoby się tego wymienić?
Twój lekarz rodzinny już nie zmieni swojego wpisu bo wniosek poszedł już jakiś czas temu do NFZ. Ja bym go poprosiła o wypisanie nowego wniosku ale tym razem z zaznaczeniem szpitala uzdrowiskowego. Jeśli nie będzie chciał to może warto się udać do oddziału NFZ i tam popytać,może napisać pismo o przekwalifikowanie sanatorium na szpital.
SlawaAnna
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Betina, nie wiem czy dobrze się zrozumiałyśmy: nie myślałam, żeby lekarz rodzinny zmieniał wniosek, tylko chciałam dosłać do NFZ wniosek ze szpitala, bo należy o ile wiem, dostarczać zaświadczenia o zmianie sytuacji. I chyba czytałam na forum (ale może się mylę), że jeśli podczas oczekiwania na sanatorium przejdzie się operację, i otrzyma się wniosek o leczenie lub rehabilitację poszpitalną, to NFZ może zmienić rodzaj przydziału. Dlatego chciałam wyslać im po operacji wypis i skierowanie od lekarza ze szpitala.
Czy źle kombinowałam?

Wniosek ze szpitala chyba można by jeszcze zmienić bo nie został jeszcze wysłany do NFZ. Oczywiście, o ile lekarz zechce no i o ile to coś da...
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Myślę,że jeśli doślesz do NFZ wniosek ze szpitala poparty wypisem to lekarz balneolog przy rozpatrywaniu twego wniosku zakwalifikuje Cię do szpitala uzdrowiskowego na leczenie poszpitalne a to znacznie skróci czas oczekiwania na wyjazd.
SlawaAnna
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Betina, przeogromnie dziękuję za radę!!! Ośmielę się poprosić w szpitalu o ponowne wypisanie tego skierowania, tak żeby było uzdrowiskowa rehabiliacja w szpitalu uzdrowiskowym, jak wypiszą to super, jak nie, to wyślę z wypisem to co mi dali i będę liczyć na zmianę terminu. Bardzo, bardzo, bardzo mi pomogłaś!!! :kwiat: :kwiat: :kwiat:
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

SlawaAnna pisze:Betina, przeogromnie dziękuję za radę!!! Ośmielę się poprosić w szpitalu o ponowne wypisanie tego skierowania, tak żeby było uzdrowiskowa rehabiliacja w szpitalu uzdrowiskowym, jak wypiszą to super, jak nie, to wyślę z wypisem to co mi dali i będę liczyć na zmianę terminu. Bardzo, bardzo, bardzo mi pomogłaś!!! :kwiat: :kwiat: :kwiat:
Bardzo proszę,starałam się pomóc w miarę mojej wiedzy w temacie ;) a teraz będę trzymała kciuki by rozwiązanie Twojego problemu,sprawy poszło pomyślnie i byś mogła się szybko rehabilitować.Daj znać co i jak załatwiłaś.
Pozdrawiam ciepło z Katowic. :kwiat:
SlawaAnna
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

:) Na pewno napiszę!!! Pozdrowienia spod Warszawy, 3 minuty piechotą od Puszczy Kampinoskiej:)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Sława Anna sytuacja wygląda następująco.
Jeżeli chcesz skorzystać z leczenia szpitalnego musisz mieć wypisany nowy wniosek na którym będzie w skierowaniu zaznaczone leczenie szpitalne.Wtedy wniosek ,który jest w NFZ zostanie anulowany a ten rozpatrywany w swoim trybie.Możesz też wysłać wypis ze szpitala,ale ten nie zmieni klasyfikacji wniosku,tylko spowoduje,że dostaniesz zabiegi adekwatne do stanu zdrowia.Później po powrocie z leczenia w szpitalu uzdrowiskowym możesz złożyć kolejny wniosek wypisany przez specjalistę na uzdrowiskową rehabilitację szpitalną.W ten sposób będziesz miała dwa wyjazdy po zabiegu.
SlawaAnna
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Witaj, Felice, tak dokładnie myślałam jak pisałaś w pierwszej części. Teraz chyba wszystko zależy od lekarza, ale mam nadzieję, że go przekonam.
Felice pisze:Później po powrocie z leczenia w szpitalu uzdrowiskowym możesz złożyć kolejny wniosek wypisany przez specjalistę na uzdrowiskową rehabilitację szpitalną.W ten sposób będziesz miała dwa wyjazdy po zabiegu.
Nie wiem czy dobrze rozumiem... Czyli taki sam wniosek jeszcze raz? Na uzdrowiskową rehabilitację w szpitalu uzdrowiskowym? Od razu po powrocie? To powinno być też od neurochirurga ze szpitala?
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

SławaAnna ja drugi wniosek ten o rehabilitację złożyłam 4 miesiące po powrocie ze szpitala uzdrowiskowego.Ważne,żeby czas od operacji nie przekroczył roku.Nie wiedziałam,że tak mogę,to w NFZ mi podpowiedziano i skorzystałam.
ODPOWIEDZ