Centrum Rehabilitacji ALMA Gdańsk-Sobieszewo

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Joanna D
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 17 wrz 2016 18:15
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 4

Centrum Rehabilitacji ALMA Gdańsk-Sobieszewo

Post autor: Joanna D »

Właśnie zakończyłam pobyt od 26.08.2016r do 18.09.2016r i mogę podzielić się z Wami swoimi spostrzeżeniami.
Bardzo urokliwe miejsce. Piękna plaża, las sosnowy i z dala od zgiełku ulicznego. To połączenie tworzy wyjątkowy mikroklimat.
Przyjeżdżając tu nastawiałam się na spacery, odpoczynek i dobrą rehabilitację - a dokładnie ćwiczenia. Ten pobyt spełnił moje oczekiwania.
Młoda i miła kadra rehabilitantów z dużym zaangażowaniem z nami ćwiczyła i tu szczególny ukłon do Pani Ani z gimnastyki indywidualnej. Na pożegnanie otrzymałam zestaw ćwiczeń i obiecuję je kontynuować. Polecam również kriosaunę, naprawdę działa, zahartowałam ciało i bez trudu można było kąpać się w Bałtyku. Wszyscy i wszędzie chwalimy swoje jedzenie domowe, że jest najlepsze. A ja pochwalę kuchnię ALMY, zdrowa i dietetyczna. Codziennie inny zestaw obiadowy z surówkami. Jeśli komuś było za mało, to znaczy że się "objada". Podziękowania należą się Pani Kasi, która z uśmiechem dbała o nasze posiłki. Panie z recepcji zawsze pomocne: co zwiedzić, gdzie i jak dojechać. Wieczorki taneczne, choć tylko dwa razy w tygodniu szybko zintegrowały kuracjuszy i tu dziękuje Pani ANI za wyrozumiałość i cierpliwość.
Na pewno tu wrócę.
anusia275
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 27 cze 2016 12:41

Re: Centrum Rehabilitacji ALMA Gdańsk-Sobieszewo

Post autor: anusia275 »

no cóż ja mam nieco odmienne zdanie co do rehebilitacji w Almie i wiem, ze podziela je ze mną większość kuracjuszy, która była juz w Almie. Owszem zgadzam się z tym, ze rehabilitanci zasługują na duże uznanie, Pani Ania, która rehabilitacja zarządza, wspaniali masażyści / niesamowity i bardzo skuteczny Pan Grzesiu/, bardzo miły cały personel : panie z recepcji, Panie sprzątające, kelnerki, Panie w kuchni, dobre jedzenie.... I tu pochwały niestety muszę zakończyć. To co dla nas było najważniejsze czyli rodzaje i ilość zabiegów pozostawia wiele do zyczenia. Basen czytaj Brodzik- 2 razy w tygodniu z dowozem do Gdańska, z ok 200 osob tylko 15 z tego przywileju korzystało a zajmowało to tylko ok 2,5 h, baza zabiegowa bardzo skromna, brak borowiny, parafiny, jakichkolwiek kąpieli typu solanka , siarka, kwasowąglowa itp, jeśli dostało się kriokomore to nie można już bylo skorzystać z masażu, hydromasażu, czy brodzika....za to nie żąlowano nikomu lampy solux, okładów cieplnych / tj coś w rodzaju termofora / czy prądów...czyli tego co wszyscy mamy bez problemów w swoim miejscu zamieszkania a wszystkie zabiegi / oprócz gimnastyki/ wykonuje się w pomieszczeniach bez okien i bez klimatyzacji...Jeśli chodzi o plażę i las owszem piękne ale nic więcej, pustka, odosobnienie, 2 sklepy na krzyż i poczucie wygnania. A te wieczorki na powietrzu pod drewnianym grzybem to parodia, ciemno, zimno i komary, zapewniam, ze nic ciekawego. Ogólnie duża tolerancja ze strony dyrekcji bo nikt nie sprawdza po 22.00 obecności w pokojach a wejscie do Almy otwarte całą dobę i to niektórym najbardziej sie podobało. Tylko odpowiadając sobie na pytanie po co tam się pojechało.... ja tam więcej nie pojadę na pewno. Pozdrawiam przyszłych kuracjuszy
Kkuracjuszka
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 15 paź 2016 09:20
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Kkuracjuszka »

Nie jestem zadowolona z pobytu w Almie.
Ośrodek w remoncie, słychać głośne prace prowadzone przez ekipę remontową.Pokoje, jakbym wróciła do lat 80, brakuje wielu sprzętów, tv 14 cali, dostępnych 5 programów, nie działający pilot, cena 24 zł. parking 5 zł. za dobę, bez paragonu, już dawno nie spotkałam się z szarym papierem w łazience, brak wieszaka na papier.Materac ze popękanymi sprężynami, kiedy zgłosiłam to kierowniczce zaproponowała mi kołdrę na wierzch, skandal aby takie materace proponować kuracjuszom z chorobami kręgosłupa! Jedzenie smaczne, różnorodne, żadne danie nie powtórzyło się w turnusie, wielki plus dla kucharzy! Bywały jednak niespodzianki, w jadłospisie stało napisane "zupa mleczna" czyli mleko plus płatki, do wyboru, owsiane lub kukurydziane, w rzeczywistości nie podano.Włosy w potrawach! :( Część pomieszczeń, korytarzy, brud okrutny, ściany nie widziały malowania kilka lat, wykładzina prowadząca do jadalni stara, brudna, poplamiona, zbierało na wymioty. Zabiegi liche, brak borowiny, solanki, basen dla 10% kuracjuszy, 2 razy w tygodniu wyjazd do Gdańska na malutki basen zajmował 3 godziny, dla osób cierpiących na schorzenia narządów ruchu ćwiczenia w basenie powinny być podstawą. Rehabilitanci mili i profesjonalni. Wejście na ośrodek niczym ser szwajcarski, masa głębokich dziur, dla osób z dysfunkcjami ruchowymi bardzo niebezpieczne! Ogólnie biorąc Alma słabo wypadła w mojej ocenie, jest nie przygotowana jeszcze na przyjmowanie kuracjuszy, dziwię się, że ZUS podpisał umowę z tym ośrodkiem.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Witaj . to jak się to ma do do galerii przedstawionej na ich stronie?
Czyli to zwykła ściema bo wygląda komfortowo wyposażony .Kkuracjuszka w jakim okresie byłaś ?
Moim zdaniem TV nie ważne i te pięć programów jak piszesz .Ważna rehabilitacja a jak Was czytam to trochę ciarki przechodzą .będę tam od 06,11 ale coraz częściej myślę ,że niewiele tam się zrehabilituję .Niestety zrezygnować nie mogłem bo to centrala przydzieliła i tylko to było a zrezygnować nie mogłem bo kończy mi się okres zasiłkowy a do tego czasu muszę się zmieścić .jednak jadę z dobrym nastawieniem ,dodam ,że sam składałem o turnus ( po operacji barku) ale normalnie kiedy przydzielono mi Sobieszewo były już terminy na Luty - Marzec . z racji moich chorób nie mogę mieć prądów ,pola magnetycznego itp. nawet najlepsi rehabilitanci nic nie pomogą kiedy baza zabiegowa nieodpowiednia. Jakiś czas ośrodek jeszcze pod nazwą Jantar był wyłączony z oferty ZUS i pod inną nazwą powrócił jak widać nazwa tylko się zmieniła.smutne :( Pozdrawiam
Zabieram ze sobą książki nadrobię zaległości :)
Kkuracjuszka
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

sztani, w galerii umieszczono te wyremontowane pomieszczenia, owszem, hol przy recepcji wygląda ok. jest odnowiony, tak jak pomieszczenia przed gabinetami i same gabinety lekarskie,gorzej gdy wejdziesz do środka i do pokoi, ale można wytrzymać, to tylko 3 tygodnie z okładem ;) zresztą na zdjęciach wszystko wygląda lepiej :D
Pomieszczenia gdzie wykonuje się hydromasaż, wirówkę i inne wodne zabiegi nie zachęcają zapachem, czuć dziwny zapach, nieprzyjemny.
Postaraj się być jak najwcześniej, wówczas jest wybór zabiegów, ja dotarłam po południu i część zabiegów już "wyszła"
Pomimo złych warunków socjalnych odczuwam poprawę zdrowia i to dla mnie najważniejsze, jednak jeśli miałabym tu wrócić to absolutne NIE!
Zabiegi oferowane są we wszystkich sanatoriach, różnicą jest standard socjalny, jesli będziesz jeszcze kiedyś korzystał z kuracji w sanatorium to polecam Jantar w Dziwnówku i Etnę w Kołobrzegu, standard lux :)
Byłam niedawno.
Kkuracjuszka
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

A jeszcze jedno, jest spory luz dla tych którzy oprócz rehabilitacji przyjeżdżają również się rozerwać, w tym temacie Alma jest przyjazna, na wieczorkach odbywających się 2 x w tygodniu można pobalować i napić się alkoholu który jest tam sprzedawany :roll:
Katarzyna_123
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 24 wrz 2016 14:20
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: Katarzyna_123 »

No ładne rzeczy tu piszecie! Ja tez sie wybieram do Almy, 27 stycznia. I podobnie jak sztani, nie mialam innej mozliwosci tzn wyboru.
Ja jednak generalnie jestem ugodowa i tolerancyjna, zalezy mi gimnastyce indywidualnej najbardziej (mam nadzieje ze techniki manualne maja opanowane i znaja sie na mobilizacji powiezi:) reszte zabiegow mam w nosie, tzn sa mi obojetne. Zjem, co mi dadza, byle bez robakow i plesni:) i oby robale po mnie tez nie lazily:) reszte zniose:)
Ja chyba po prostu bardzo potrzebuje tego wyjazdu.... :)
Kkuracjuszka
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Katarzyna, wobec tego życzę udanej rehabilitacji :) polecam Ci zwiedzanie Trójmiasta, mnie urzekło :serce:
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Myślę ,że czas na napisanie szerszej opinii o Almie będzie po moim powrocie.A teraz krótko kilka zdań z mojego pobytu. Zacznę od Strony rehabilitacyjnej ; Gimnastyka na wysokim poziomie . Panie rehabilitantki prowadzą je (zajęcia) profesjonalnie z dużym zaangażowaniem dotyczy to ćwiczeń indywidualnych jak i pozostałych. Panie prowadzące Hydromasaż i wirówki zawsze uczynne i miłe . B. dobry masażysta P. Grzegorz potrafi wymęczyć z dobrym skutkiem ,pełen profesjonalizm .Myślę ,że pozostałe osoby masujące też reprezentują taki poziom. Basen dwa razy w tygodniu dojazd do obiektu Politechniki Gdańskiej . Mogę śmiało powiedzieć ,że cała obsługa Pań i Panów zajmujących się rehabilitacją zasługuje na pochwałę . Panie z recepcji pomocne i życzliwe . Przyjecie ,skierowanie do Pań pielęgniarek ( też ok :) ) a następnie do lekarzy przebiegło b. sprawnie . Posiłki odbywają się na dwie tury . Samo wyżywienie jak na razie bez zastrzeżeń ,wystarczające i smaczne . Mam porównanie z innymi ośrodkami . Tu duży plus . W jednej z części budynków trwa mały remont ale jak dla mnie nie zakłóca pobytu ,nie jest zbyt głośny. Pokoje standardowe łóżko ,stolik szafa, szafka pod telewizor. Czytając wcześniejsze wypowiedzi jechałem z dobrym ,pozytywnym nastawieniem i takie mam obecnie ( wiedziałem mniej więcej co mnie czeka). Pobyt umilają spacery brzegiem morza i po sosnowym lesie zaliczam przynajmniej dwa w ciągu dnia. Internet tylko w pobliżu recepcji. Ośrodek organizuje wycieczki po Szwajcarii Kaszubskiej i do Malborka.Parę metrów od ośrodka przystanek linii 112 który zawiezie nas do centrum Gdańska a stamtąd Trójmiasto stoi otworem . Najważniejsze pozytywne nastawienie a na pewno będzie nam łatwiej :)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Świetnie Sztani :kwiat:
ODPOWIEDZ