Czytacie książki?

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Re: Czytacie książki?

Post autor: sztani »

oczywiście jest wspaniale czuję się czasami jak rodzynek . :) :) :)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Sztani,a może jeszcze powiesz,ze kiepskie książki podsyłamy... ;) Czasem chętnie sięgasz po naszą babska literaturę. 8-)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witam :)
Ostatni rok miałem wyjątkowo ubogi w przygodę z książką ,ale powoli wracam do normy .
Nie mam styczności z nowościami ,bardziej ostatnio przypomniałem sobie parę powieści Eugeniusza Paukszty - "Przejaśnia się Niebo " , " Zawsze z tej ziemi " , Lasy płoną o świcie " .Uwielbiam te książki i wracam do nich co parę lat ,dla mnie zawsze wzruszające i w bardzo prosty sposób przedstawiające losy ludzi w okresie powojennym i troszkę póżniejszym .
Obecnie zaś jestem w posiadaniu paru biografii muzycznych , o Kate Bush ,Carlosie Santanie in oczywiście biografia Tomasza Beksińskiego :serce:
Sztani :) panowie czytają ,może tylko nie zawsze potrafią przekazać to co ich zafascynowało .
Ja na przykład lubię literaturę jak to tu było powiedziane " Babską "ale także autorek tych starszych ,a chyba najbardziej Stanisławę Fleszarową -Muskat ,także za w najprostszy sposób przedstawianie czasem bardzo pogmatwanych ludzkich przeżyć :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

W sumie dzięki Fleszarowej poznałam historię powstawania Gdyni.
Dziel się Janusz z nami swoimi książkowymi wrażeniami,miło pogawędzić o wszystkim.
Awatar użytkownika
VVENUS
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 mar 2016 19:56
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: VVENUS »

Czytam z ręką na sercu :lol: dwie -trzy książki miesiecznie. Jedną obowiązkową z Dkk, a inne z różnych źródeł i rożne...
Czasem na dłużej zapadają w pamieci, a nawet sercu, innym razem nawet męczy ich czytanie. ;) Ale czytać książki to żyć drugim zyciem.
Każdy też wraca do pewnych ulubinych pisarzy i książek.
Ja mam sentyment do Rodziewiczowny, a Dewajtis to nie wiem ile razy czytałam. :D
A tak w ogóle to czasem korzystam z Waszych recenzji przy wyborze lektury.
Za co jestem wdzięczna :kwiat:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Z tych ponadczasowych to na pamięć znam "Małego Księcia" i pewnie tą pozycję zabrałabym na bezludną wyspę.Dzisiaj sięgnęłam po literaturę hiszpańską - Sandra Barneda "Ziemia kobiet" i Justina Go 'Wyścig z czasem".Relacje zdam po przeczytaniu.Aktualnie kończę Ałbeny Grabowskiej drugi tom "Alicji w krainie czasów".Tę autorkę już chyba część czytała,jednakże polecam nadal.
forumowicz

Z książek które uważam za arcydzieła ( oczywiście w moim odczuciu ) polecam " Nagrody " Ericha Segala :)

Takie króciutkie streszczenie :

" Bohaterowie książki to troje ambitnych lekarzy i naukowców walczących o najwyższe z trofeów - Nagrodę Nobla. Adam Coopersmith - błyskotliwy, oddany pacjentom lekarz-immunolog, którego odkrycia mogą przyczynić się do zwiększenia bezpieczeństwa ciąży. Sandy Raven - genialny naukowiec, geriatra, wynalazca sposobu na powstrzymanie procesu starzenia się komórek ludzkich oraz Isabel de Costa - cudowne dziecko, wyśmienity fizyk, rozdarta między ojca, któremu wszystko zawdzięcza, a młodego mężczyznę, którego kocha. Niezapomniane postacie, miłość, tragedie, zdrada, ambicje, trudne wybory - to wszystko czyni z 'Nagród' powieść, od której nie sposób się oderwać. "

Zresztą wszystkie jego powieści od najsłynniejszej " Love Story " poczynając , zasługują na wyróżnienie :kwiat:
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 wrz 2012 18:17
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: agunia3 »

Janusz a czytałeś ''Akty wiary''? Segala to mój nr 1.
forumowicz

Agunia miałem przyjemność przeczytać wszystkie jego pozycje dostępne na polskim rynku ,zaczynałem od " Absolwentów " i do dzisiaj robi na mnie wrażenie zwłaszcza wątek dotyczący eutanazji ,świetnie napisane i dające do myślenia choć oczywiście na pewno kontrowersyjne :)
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Lewek »

Paukszta, Fleszarowa, Rodziewiczówna to książki mojej młodości. Wyczytałam wszystkie. Dzisiaj skończyłam czytać Lady M - A. Grabowskiej, ciekawa, podobała mi się. Pewnie sięgnę po kolejne pozycje tej autorki. Regularnie zaglądam do tego wątku i korzystam z podpowiedzi.
ODPOWIEDZ