Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: sztani »

Na poszpitalne można składać do 6 miesięcy od zabiegu (operacji) .Chodzi o NFZ. :)
Awatar użytkownika
kuty
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 wrz 2012 18:03
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: kuty »

Uf...już jestem po wizycie u pani orzecznik z ZUS-u !!!
Spotkanie całkiem przyjemne.. :) ..!

Przydział to - POŁCZYN ZDRÓJ sanatorium "Gryf" od 27 maja do 19 czerwca 2017 roku.

Dostałem wybór miejsca i terminu ! :D
Było pytanie pani orzecznik, czy chcę sanatorium ambulatoryjne czy stacjonarne !
Wiadomo jakie wybrałem.
Pani od miejsca polecała mi Połczyn i Dziwnówek, lub inne w odległości 300 km. od domu.
Na moje kolana wybrałem Połczyn, mają borowinę, bo w Iwoniczu pozytywnie odczułem jej właściwości :) .
Mój termin to późna wiosna, może będzie ciepło to skorzystam z basenu zewnętrznego i możliwości
wypożyczenia roweru.
Nastawiam się jak zawsze pozytywnie. :D :D :D
Awatar użytkownika
Anka1084
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 22 gru 2016 16:46
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Anka1084 »

Tez chciałam sie dowiedziec jak to jest z rehabilitacja poszpitalną, operacje na kregoslup miałam w październiku . Dostałam owszem skierowanie do sanatorium ale od orzecznika Zus na kwiecień, szpital mnie nigdzie na rehabilitacje nie skierował . Teraz w Gdansku tam gdzie byłam operowana bede miała pierwsza wizyte kontrolną czy moge sie jeszcze ubiegać o skierowanie od nich na rehabilitacje poszpitalną ? Od zabiegu minelo prawie trzy ms a ja nadal samodzielnie nie dam rady zalozyc nawet skarpet . Jesli ktos jest zorientowany prosze o odpowiedz
Awatar użytkownika
bodana2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2012 18:05
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski

Post autor: bodana2 »

sztani pisze:Na poszpitalne można składać do 6 miesięcy od zabiegu (operacji) .Chodzi o NFZ. :)
Witam. A kto może wystawić takie skierowanie? W szpitalu lekarz nie zaproponował mi takiego skierowania.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

każdy lekarz nawet rodzinny może wystawić podstawą ;;jest wypis szpitalny którego ksero dołączasz (I inne badania ) . Podobnie załatwiasz jak normalne z NFZ i na wniosku od lekarza musi być napisane poszpitalne ( będzie wiedział lekarz ) podstawą wysłania jest zabieg operacyjny i składać jak pisałem można o takie leczenie do 6 mięsiecy od zabiegu operacyjnego do NFZ . Plusem jest nie dlugi okres oczekiwania u nas do 6 mięsiecy najdłużej .
Anka możesz poprosić ale znając jak jest w szpitalach będą zbywać brakiem czasu . Weź ze sobą gotowy druk taki na wyjazdy sanatoryjne (NFZ) wypisz w nim swoje dane a (aby było szybciej) a pozostaw tylko to co ma wypisać lekarz lub jeszcze to czego nie będziesz pewna czy masz wypisać. Skruci to drogę wypisania przez lekarza . trwa to dosłownie 5 minut
Awatar użytkownika
bodana2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

No dobrze, ale co z karencją? U nas można składać wnioski około 8-10 miesięcy od powrotu z ostatniego pobytu w sanatorium. Czy mam odczekać? Czy mówiąc poszpitalne masz na myśli szpital uzdrowiskowy czy też rehabilitację w szpitalu uzdrowiskowym? Trochę mnie zaskoczyły załączniki o których piszesz, bo nigdy niczego nie dołączałam do wniosku.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

To nie dołączałaś żadnych badań dziwne . Ja dołączyłem kopię wypisu ze szpitala plus badania po dwóch miesiącach miałem już przydział z NFZ
Najlepiej zadzwoń do swojego NFZ i zapytaj .
Poszpitalne to trochę inny pobyt choćby ze względu na czas oczekiwania na wyjazd ( do 6 miesiecy )
Badania ;;mam na myśli EKG badania krwi
Awatar użytkownika
Anka1084
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 22 gru 2016 16:46
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Anka1084 »

Dzieki Sztani za podpowiedź pod koniec stycznia bede w gdansku i wszystko sie wyjaśni czy czeka mnie jeszcze reoperacja. Jesli bedzie ok to złoże papiery do NFZ tak jak mi radzisz , bo szkoda byłoby nie skorzystać tym bardziej jak sie nalezy . Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bodana2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Nigdy nie byłam na poszpitalnym, a do sanatorium nie było nic potrzebne. Wystarczyło skierowanie .
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Dziękuje za informację :kwiat:
bodana2 w moim NFZ lub ZUS otrzymując skierowanie na wyjazd do sanatorium jest adnotacja aby załączyć
do niego ważne wyniki badania lub zdjęcia rtg. W sanatorium byłam 3 krotnie i za każdym razem lekarz sanatoryjny przeglądał je, na podstawie tych wyników ustalał tok leczenia. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ