Dom Zdrojowy 1 Cieplice (Jelenia Góra) 30.03 - 20.04.2017

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Awatar użytkownika
beatrix+
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 27 wrz 2016 06:49
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 2

Re: Dom Zdrojowy 1 Cieplice (Jelenia Góra) 30.03 - 20.04.2017

Post autor: beatrix+ »

No nie. :) Mój turnus wraca w Tłusty Czwartek. Tfu! Wielki znaczy się.
A dyspensa będzie 19. Marca
Gdy Św. JÓZEF przyjmuje gości to się nie pości.
A poza tym dorosłe towarzystwo sanatoryjne post już nie obowiązuje. Czyli 60 plus.
Awatar użytkownika
MarkStan
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 lut 2017 13:17
Oddział NFZ: Wielkopolski

Post autor: MarkStan »

beatrix+ pisze:No nie. :) Mój turnus wraca w Tłusty Czwartek. Tfu! Wielki znaczy się.
A poza tym dorosłe towarzystwo sanatoryjne post już nie obowiązuje. Czyli 60 plus.
A dlaczego to post nie obowiązuje w odniesieniu do towarzystwa po 60-ce? :mrgreen: :x Pierwszy raz słyszę o czymś takim? :oops:
Awatar użytkownika
beatrix+
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

MarkStan pisze:
beatrix+ pisze:No nie. :) Mój turnus wraca w Tłusty Czwartek. Tfu! Wielki znaczy się.
A dlaczego to post nie obowiązuje w odniesieniu do towarzystwa po 60-ce? :mrgreen: :x Pierwszy raz słyszę o czymś takim? :oops:

Ja też nie.
Ale znalazłam ciekawy artykuł. Wynika z niego, że moja Teściopedia o odszkodowanie wystąpi za utracone boczki przez ostatnie 20 lat. ...:) :)

Kodeks Prawa Kanonicznego
Rozdział II, DNI POKUTY

Kanon 1252 - Prawem o wstrzemięźliwości są związane osoby, które ukończyły czternasty rok życia, prawem zaś o poście są związane wszystkie osoby pełnoletnie, aż do rozpoczęcia sześćdziesiątego roku życia. Duszpasterze oraz rodzice winni zatroszczyć się o to, ażeby również ci, którzy z racji młodszego wieku nie związani jeszcze prawem postu i wstrzemięźliwości, byli wprowadzeni w autentyczny duch pokuty.

Ogólne zasady mówią o wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych od 14. do 60. roku życia. W Wielki Piątek i w Środę Popielcową dodatkowo zakładają post ścisły, a więc trzy posiłki dziennie, ale tylko jeden do syta. Post ścisły obowiązuje osoby od 18. do 60. roku życia.

:) JAMEN :)
Awatar użytkownika
MarkStan
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dzięki za wyjaśnienie.Tyle lat człowiek żyje a jeszcze tylu rzeczy nie zna :o
Traktuję to prawo jako uzupełnienie swojej wiedzy i przekazanie go innym aby nie byli niedoinformowani, jak ja.Osobiście nigdy nie wyłamuję się z zasad dotyczących postu,. bez względu na jakiekolwiek dyspensy udzielane przez kościół katolicki.Uważam, że wszelkie posty zostały kiedyś ustalone po to, aby po ich obowiązywaniu, i jedzenie i zabawy, smakowały lepiej, aby organizm zregenerował się i oczyścił przed kolejnym wielkim żarełkiem.A, że źle nie wyglądam :D , to trochę mniej objadania, wychodzi mi tylko na zdrowie :lol: :lol: :!:
Awatar użytkownika
beatrix+
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

MarkStan pisze:Dzięki za wyjaśnienie.Tyle lat człowiek żyje a jeszcze tylu rzeczy nie zna :o
I głupi umiera :)

Przepis raczej martwy, bo przyzwyczajenie to druga natura człowieka. ...
Awatar użytkownika
MarkStan
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Co tu tak cicho się zrobiło ? Wygląda na to to, ze każdy mocny w g.....bie na ponad miesiąc do wyjazdu a im bliżej 30-tego następuje zahamowanie.
Na nowych klikaczy, którzy maja termin wyjazdu 30.03. już nie liczę.No chyba, że ktoś śledzi to forum i dostanie na 2 tygodnie przed 30-tym skierowanie.
Gdzie są jednak te rozgadane jeszcze 2 tygodnie temu kobitki? :lol:
Pozdrawiam je wszystkie :)
Awatar użytkownika
beatrix+
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Gęba moja moc nadal ma,a wręcz bywa pyskata :lol:

Nie wiem czemu ,wylogował mnie komputer,a hasła nie pamiętałam i musiałam nowe zalogować.:)
W świętokrzyskich kniejach dziś halny wieje,mam nadzieję,że w Cieplicach ładniej...

Pozdrawiam.:)
Awatar użytkownika
MarkStan
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Nie wiem kompletnie jakie ciuchy nam przyjdzie zabrać do Cieplic 30.03. Nastąpiła tak nagła zmiana pogody. Jeśli się to utrzyma, to trzeba się szykować pewnie na zimę i na wiosnę bo kwiecień plecie i przeplata... Chyba, że tegoroczna zima wykonała już swój plan a Święty Józef zapoczątkuje wczesne lato? I to są dylematy kuracjusza wyjeżdżającego na kurację w okresie nijakim. Co o tym myślicie ?
kama
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 wrz 2012 22:34

Post autor: kama »

Pozostaje zabrać takie ciuchy, aby ubierać się na cebulkę. Jest to zawsze jakaś alternatywa, że się nie przegrzejemy ani nie zmarzniemy.
Awatar użytkownika
beatrix+
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

MarkStan pisze:Nie wiem kompletnie jakie ciuchy nam przyjdzie zabrać do Cieplic 30.03. Nastąpiła tak nagła zmiana pogody. Jeśli się to utrzyma, to trzeba się szykować pewnie na zimę i na wiosnę bo kwiecień plecie i przeplata... Chyba, że tegoroczna zima wykonała już swój plan a Święty Józef zapoczątkuje wczesne lato? I to są dylematy kuracjusza wyjeżdżającego na kurację w okresie nijakim. Co o tym myślicie ?
A myślałam, że tylko kobiety mają rozterki przy pakowaniu...:)

Spakujesz się w saszetkę, resztę kupisz na miejscu. :)

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ