Lwigród Krynica-Zdrój

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
mimika
Na forum od: 01 kwie 2017 18:51
Staż sanatoryjny: 3

Re: Lwigród Krynica-Zdrój

Post autor: mimika »

Właśnie wróciłam z Krynicy. Lwigród, piękny budynek, pięknie usytuowany, ale to pewnie już wiesz z internetu.
Postaram się opisać wszystko po kolei.
Przydział pokoju. W szpitalu są tylko 2,3 i 4 osobowe, jeśli chcesz wykupić 2 osobowy na wyłączny użytek to dopłacasz ponad 700 zł czyli nie warto. Można wcześniej zadzwonić na podany nr na stronie sanatorium i poprosić o 2kę, ja tak zrobiłam i dostałam. Proś też o południową stronę bo te pozostałe mają fatalny widok np. na śmietnik, lub beton .
Jak w każdym sanatorium opłata za czajnik 20 zł i telewizor 40 zł, nie musisz korzystać z TV :) i oczywiście klimatyczna i za pokój .
Pokoje sprzątane co 2 dzień z wyjątkiem wekendów, zmiana ręczników 1 x w turnusie. NIE MA PRALKI. Widziałam pokoje 3 i 4 osobowe, niesamowita ciasnota w 3ce, 1 mała szafa na 3 osoby.
Po przyjeździe meldujesz się w recepcji, obsługa bardzo miła i pomocna przez cały turnus. Na 1 piętrze przygotowana herbata dla tych, którzy przyjadą wcześniej. Dostajesz kartę do pielęgniarek, na której jest wyznaczona godzina wizyty, czyli np. na 10,30 kilkanaście osób. Nie mierzą, nie ważą, nie mierzą ciśnienia możesz naopowiadać o sobie głupot i zostanie to wpisane do karty. To jeszcze nic. Zostaje ci wyznaczona wizyta u lekarza prowadzącego, czasem w tym samym dniu , czasem w innym, zależy z jakim schorzeniem jesteś. LEKARZ NIE BADA. Możesz poprosić o zabiegi jakie chcesz, nawet jeśłi w Twoim przypadku są szkodliwe, czyli 3 minuty u lekarza i następny.....
Jedzenie. Jedzenie w 2 turach i tak np. śniadanie o 7,30 lub 8,30, obiad 12,30 lub 13,30, kolacja 17,15 lub 18,15. Wybierasz co wygodniejsze. Pielegniarki pytają o dietę: normalna, lekkostrawna lub cukrzycowa.
Posiłki podane w wazach i na półmiskach, smaczne, ilości wystarczające i można poprosić o masło, chleb itp. Kelnerki niereformowalne ! Przez kilka dni prosiliśmy o podgrzewanie zupy bo otwierają drzwi jadalni po podaniu więc zupa była chłodna. W końcu udało się uzyskać efekt i do końca turnusu było już OK. Do 2 dania podawane są 2 surówki ale do nich tylko 1 łyżka, codziennie prosiłam o podanie łyżki bo trudno nabierać ciapkę szpinakową czy burakową widelcem. Nie chciałabym też żeby każdy swoim widelcem nabierał ze wspólnego półmiska. Herbata ekspresowa typu "minutka".
Zabiegi: fizjoterapeuci bardzo mili, uprzejmi i troskliwi. Na początku kuracjusze trochę się gubią z godzinami zabiegów bo nie są stałe. Gabinety czyste, sprzęt jednorazowy tam , gdzie to konieczne, wanny i urządzenia odkażane.
Wizyta kontrolna u lekarza, trwa ok. 3 minuty czyli zapytanie jak się Pan/Pani czuje. Mnie zdarzyło się zachorować w trakcie pobytu. Poszłam do lekarza, powiedziałam co mi jest , dostałam receptę na leki przeciwbólowe. Zero badania, oglądania, za to zwrócono mi uwagę, że doktor za minutę kończy przyjmowanie pacjentów.
Wypis. Tu zaczyna się jazda. Błędy w wypisach, w drukach L4, u mnie zła diagnoza. Zauważysz bład, musisz iść do lekarza co jest trochę trudne bo już na korytarzach następny turnus.
Podsumowując.
Pokoje 2 osobowe OK, pozostałe ciasne. Czysto. Obsługa bardzo miła i pomocna. Zabiegi i fizjoterapeuci bardzo dobrze. Lekarze pozostawiają wiele do życzenia. Pielęgniarki bardzo miłe i pomocne.
Życzę miłego pobytu i dużo zdrówka.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Felice »

możesz naopowiadać o sobie głupot i zostanie to wpisane do karty
No jestem w szoku,ze dorosła osoba to pisze.W końcu to my odpowiadamy też w jakiś sposób za swoje zdrowie i rzetelny wywiad to chyba nasz obowiązek a nie widzi mi się. :shock:
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2017 21:58
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Samosia »

mimika pisze:Właśnie wróciłam z Krynicy. Lwigród, piękny budynek, pięknie usytuowany, ale to pewnie już wiesz z internetu.
Postaram się opisać wszystko po kolei.
Przydział pokoju. W szpitalu są tylko 2,3 i 4 osobowe, jeśli chcesz wykupić 2 osobowy na wyłączny użytek to dopłacasz ponad 700 zł czyli nie warto. Można wcześniej zadzwonić na podany nr na stronie sanatorium i poprosić o 2kę, ja tak zrobiłam i dostałam. Proś też o południową stronę bo te pozostałe mają fatalny widok np. na śmietnik, lub beton .
Jak w każdym sanatorium opłata za czajnik 20 zł i telewizor 40 zł, nie musisz korzystać z TV :) i oczywiście klimatyczna i za pokój .
Pokoje sprzątane co 2 dzień z wyjątkiem wekendów, zmiana ręczników 1 x w turnusie. NIE MA PRALKI. Widziałam pokoje 3 i 4 osobowe, niesamowita ciasnota w 3ce, 1 mała szafa na 3 osoby.
Po przyjeździe meldujesz się w recepcji, obsługa bardzo miła i pomocna przez cały turnus. Na 1 piętrze przygotowana herbata dla tych, którzy przyjadą wcześniej. Dostajesz kartę do pielęgniarek, na której jest wyznaczona godzina wizyty, czyli np. na 10,30 kilkanaście osób. Nie mierzą, nie ważą, nie mierzą ciśnienia możesz naopowiadać o sobie głupot i zostanie to wpisane do karty. To jeszcze nic. Zostaje ci wyznaczona wizyta u lekarza prowadzącego, czasem w tym samym dniu , czasem w innym, zależy z jakim schorzeniem jesteś. LEKARZ NIE BADA. Możesz poprosić o zabiegi jakie chcesz, nawet jeśłi w Twoim przypadku są szkodliwe, czyli 3 minuty u lekarza i następny.....
Jedzenie. Jedzenie w 2 turach i tak np. śniadanie o 7,30 lub 8,30, obiad 12,30 lub 13,30, kolacja 17,15 lub 18,15. Wybierasz co wygodniejsze. Pielegniarki pytają o dietę: normalna, lekkostrawna lub cukrzycowa.
Posiłki podane w wazach i na półmiskach, smaczne, ilości wystarczające i można poprosić o masło, chleb itp. Kelnerki niereformowalne ! Przez kilka dni prosiliśmy o podgrzewanie zupy bo otwierają drzwi jadalni po podaniu więc zupa była chłodna. W końcu udało się uzyskać efekt i do końca turnusu było już OK. Do 2 dania podawane są 2 surówki ale do nich tylko 1 łyżka, codziennie prosiłam o podanie łyżki bo trudno nabierać ciapkę szpinakową czy burakową widelcem. Nie chciałabym też żeby każdy swoim widelcem nabierał ze wspólnego półmiska. Herbata ekspresowa typu "minutka".
Zabiegi: fizjoterapeuci bardzo mili, uprzejmi i troskliwi. Na początku kuracjusze trochę się gubią z godzinami zabiegów bo nie są stałe. Gabinety czyste, sprzęt jednorazowy tam , gdzie to konieczne, wanny i urządzenia odkażane.
Wizyta kontrolna u lekarza, trwa ok. 3 minuty czyli zapytanie jak się Pan/Pani czuje. Mnie zdarzyło się zachorować w trakcie pobytu. Poszłam do lekarza, powiedziałam co mi jest , dostałam receptę na leki przeciwbólowe. Zero badania, oglądania, za to zwrócono mi uwagę, że doktor za minutę kończy przyjmowanie pacjentów.
Wypis. Tu zaczyna się jazda. Błędy w wypisach, w drukach L4, u mnie zła diagnoza. Zauważysz bład, musisz iść do lekarza co jest trochę trudne bo już na korytarzach następny turnus.
Podsumowując.
Pokoje 2 osobowe OK, pozostałe ciasne. Czysto. Obsługa bardzo miła i pomocna. Zabiegi i fizjoterapeuci bardzo dobrze. Lekarze pozostawiają wiele do życzenia. Pielęgniarki bardzo miłe i pomocne.
Życzę miłego pobytu i dużo zdrówka.
Dzięki za informację.....czytając Twój wpis-opis stwierdzam,że od 2014r. gdy tam byłyśmy z córka roku nic się nie zmieniło :o :o :o
agniecha_76
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 12 wrz 2010 19:22
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: agniecha_76 »

Czy w Krynicy można gdzieś skorzystać z pralki?
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Felice »

Agniecha w tych ośrodkach które znam nie było ogólnodostępnych pralek.Dotychczas z pralnią spotkałam się w dwóch ośrodkach. Busko Wojskowy i Ciechocinek Wojskowy.
Awatar użytkownika
mimika

Przypomniałam sobie coś co może być pomocne. Na parterze obok małej jadalni jest tablica ogłoszeń, na której kuracjusze ogłaszają np. możliwośc zabrania w drogę powrotną. Warto śledzić.
Awatar użytkownika
mimika

W szoku to ja byłam, że własnie nikt i nic nie jest badane. Możliwość naopowiadania podałam jako przykład. Do szpitala przyjeżdża dużo kobiet po histerektomii, też nie są badane, obligatoryjnie mają przyznawane tampony borowinowe. Gdyby miały stan zapalny " tam", to ciepło tylko potęguje stan zapalny, którego nawet w wizycie kontrolnej nikt nie zbada bo u lekarza ginekologa nie ma fotela a wizyta polega na zapytaniu " jak się pani czuje". Możesz poskarżyć się na ból i uzyskasz odpowiedź, że po takiej operacji może nawet rok boleć :( Ogolnie chwalę sobie pobyt tylko własnie brak badań nijak się ma do nazwy szpital.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
zyrafa48
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 03 kwie 2014 10:12
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: zyrafa48 »

Dzień dobry,
mimika :serce: dziękuję za informacje, doskonały, wyczerpujący opis, bardzo pomocny.
Zadzwoniłam i "zarezerwowałam" dwójkę. Pisze w cudzysłowiu bo tak w zasadzie zgłosiłam zapotrzebowanie a jaki będzie efekt dowiem się na miejscu.
Pozdrawiam cieplutko
Awatar użytkownika
zawiela
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2013 08:44
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 7
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 21 razy

Post autor: zawiela »

zyrafa48 pisze:Piękny termin, będzie już zielono. Jak wrócę opiszę warunki i odpowiem na pytania.
Mnie w tym momencie najbardziej interesują zasady przydzielania pokoi. Doczytałam, że pokoje przydzielane są wcześniej, a nie w dniu przyjazdu. Czyli nie ma sensu przyjeżdżać wcześniej???
Pierwszy raz jadę do sanatorium z NFZ i wszystko jest dla mnie jedną wielka niewiadomą :? .
Pozdrawiam
Dokładnie.Zadzwoń wcześniej i zarezerwuj.Ja nie doczytałam tej informacji i jak zwykle na miejscu jakieś herezje wychodzą.Jechałam z koleżanką z podlaskiego,tam gdzie białe niedźwiedzie chodzą,przyjechałyśmy ostatnie ok.18 i babka w recepcji chciała nas rozdzielić,wcale sie nie dziwię,jak nie było dwójek.Zrobiłyśmy wielkie szklane oczy i plisss,plissss i się udało.Dostałyśmy trójeczkę.Tak więc DZWOŃ WCZESNIEJ!!!!Udanego wyjazdu. :) :serce: :kwiat:
san
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 06 lut 2017 08:37
Oddział NFZ: Śląski

Kudowa Zdroj Polonia

Post autor: san »

Witam
Wybieram się do tego sanatorium z NFZ poproszę o informacje o tym sanatorium.
Dziękuję i pozdrawiam
ODPOWIEDZ