Dom Zdrojowy 1 Cieplice (Jelenia Góra) 30.03 - 20.04.2017

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
natiic
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 27 sty 2017 15:00
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 2

Re: Dom Zdrojowy 1 Cieplice (Jelenia Góra) 30.03 - 20.04.2017

Post autor: natiic »

Ty już się tak nie nabijaj :P
Awatar użytkownika
MarkStan
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 lut 2017 13:17
Oddział NFZ: Wielkopolski

Post autor: MarkStan »

No i pozostało mi 5-6 dni w DZ w Cieplicach.Cały zasadniczy turnus od 30.03. do 20.04. prawdopodobnie spokojnie już zaaklimatyzował się w domku :D .
Wczoraj był nieco cieplejszy dzień.Wykorzystałem to na drugą wycieczkę rowerową do Przesieki.Planuję jeszcze trzecią aby dokładnie poznać rozłożenie wszystkich ciekawych dla mnie miejsc a przy tym lepiej kręcić pedałami "na powietrzu" aniżeli na stacjonarnym rowerku w sali gimnastycznej.(Warunek, posiada się nogi, pozwalające naciskać na pedały).
Ci co nie używają z różnych względów rowerów, mogą się wybrać do Przesieki z Cieplic autobusami miejskimi linie 4 i 18.
Zapewniam jednak, że to nie to samo.Chyba, że pojechać do najwyżej położonego miejsca autobusem a potem przejść wzdłuż i w szerz Przesiekę na piechotę.Ciekawa jest trasa w Dolinie Czerwienia, druga do Ośrodka wczasowego "Kaliniec i trzecia do trzeciego w Karkonoszach 10 -metrowego wodospadu.Cały urok Przesieki to liczne rzeczki górskie, szemrzące po kamieniach z wieloma progami i mini wodospadami oraz bardzo zróżnicowany co do wysokości teren.Liczne duże kamienie i skały.Spokój i wytchnienie od zatłoczonych miast.Tym co pojadą latem, polecam np.w Niedziele zrezygnować z obiadu i jeśli będzie trzeba z kolacji i zaplanować z Przesieki dłuższą trasę z plecakiem.Zacząć można np.: od trasy na Chojnik.
Mięso, surówkę z obiadu i co nieco z kolacji, może zabrać dla nas sąsiad ze stolika.Po powrocie apetyt zapewnia wchłonięcie tego jedzonka, oprócz kanapek zabranych do plecaka.Koniecznie pamiętajcie o wodzie noszonej w plecaku.To ważniejsze nawet od kanapek. :D
Czekam na wrażenia z wycieczek, które tu opiszecie.Pozdrawiam :D :kwiat:
Awatar użytkownika
MarkStan
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Zakończenie............ :D Jesteśmy już wszyscy, i ci, którzy byli na krótszym turnusie i ci na dłuższym, 28-dniowym w swoich domkach.Wszystkich serdecznie pozdrawiam i czekam na opisanie swoich wrażeń i uwag aby zakończyć zgrabnie nasze tu pisanie.
Ja przyjechałem z chorymi zatokami ale już pomalutku wychodzę z tych dolegliwości.W zakresie pogody, to chyba nikt nie był zadowolony, szczególnie ostatnimi 2-ma tygodniami rehabilitacji w Cieplicach.Dla tych, którzy pojadą po nas i będą mieć jakieś pytania, chętnie służę poradami.
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i do usłyszenia.MarkStan. :D :lol: ;) :o :shock: :x :roll: :mrgreen: :geek: :oops: :D :serce: :kwiat:
Awatar użytkownika
sapphira
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 maja 2014 07:29
Podziękowano: 1 raz

Post autor: sapphira »

MarkStan witaj, z wielkim zainteresowaniem śledziłam Twoje ciekawe posty bo bardzo interesuje mnie wszystko co dotyczy pobytu w Cieplicach. Bardzo dziękuję za relacje i serdecznie pozdrawiam. :kwiat: :kwiat: :kwiat:
Awatar użytkownika
MarkStan
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Bardzo mi miło, że mogłem komuś pomóc poprzez swoje wpisy i porady na tym forum.Napisałem :"ZAKOŃCZENIE", co nie znaczy, że nie będę tu zaglądał i ewentualnie dzielił się swoimi wiadomościami z pobytu w sanatorium DZ1 w Cieplicach. Saphira i inni, którzy chcielibyście o coś zapytać przed swoim wyjazdem do Cieplic. Piszcie i pytajcie.Dziękuję za pozdrowienia i odwzajemniam MarkStan. :D :kwiat:
Awatar użytkownika
sapphira
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

MarkStan, wyjeżdżam do Cieplic z ZUS 12 maja i nie wiem, o ktòrej godzinie zameldować się na miejscu.Mogę przyjechać o dowolnej porze ( wybieram się samochodem) ale chciałabym uniknąć tłoku i czekania na pokòj. Jeśli podzielisz się wiedzą na ten temat będę wdzięczna. Pozdrawiam ciepło :kwiat:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

sapphira pisze:MarkStan, wyjeżdżam do Cieplic z ZUS 12 maja i nie wiem, o ktòrej godzinie zameldować się na miejscu.Mogę przyjechać o dowolnej porze ( wybieram się samochodem) ale chciałabym uniknąć tłoku i czekania na pokòj. Jeśli podzielisz się wiedzą na ten temat będę wdzięczna. Pozdrawiam ciepło :kwiat:
Marek już pojechał my jeszcze tu jesteśmy ja będę do...się zobaczy warto przyjechać dzień wcześniej z zus nocleg należy Ci się od 00 . Jedynka czasami jest możliwa ja byłem w recepcji O 5 z groszami Ale nie ma reguły . Nocleg miałem w dz komercyjnie D x one wcześniej Ale decyduje koleja rano. Idzie szybko Ale trzeba być wyrozumiały tu też pracują tylko ludzie dla których dzień przyjazdu jest ciężka praca i mało zawdzięczają.. Ale wystarczy być pozytywnie nastawionym i wszystko będzie ok..
Awatar użytkownika
sapphira
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dziękuję za odpowiedź i info. Zdecyduję się chyba na przyjazd tuż po 24.00 żeby już w nocy otrzymać jakieś lokum a sprawy formalne i tak załatwia się rano. Życzę dobrej pogody i pozdrawiam. :kwiat:
Awatar użytkownika
dorotka11
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 18 lis 2016 21:14
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: dorotka11 »

sapphira pisze:Dziękuję za odpowiedź i info. Zdecyduję się chyba na przyjazd tuż po 24.00 żeby już w nocy otrzymać jakieś lokum a sprawy formalne i tak załatwia się rano. Życzę dobrej pogody i pozdrawiam. :kwiat:
Witaj Sapphira.Też tak zamierzałam jechać aby być tam po 24 w nocy ale zadzwoniłam i zapytałam czy można. Pani mi powiedziała że jeśli będą wolne pokoje to dostane a jeśli nie to będę sobie czekała do rana na holu dopóki się pokój nie zwolni
Awatar użytkownika
MarkStan
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Sappira,
Chciałbym ci pomóc ale chyba nie ma takiego mądrego, który rozszyfrowałby system przyjęć i przydzielania pokoików w DZ.Zależy to od wielu czynników.
Czy wymiana starego turnusu na Wasz nowy, będzie duża czy mała.Z tego co obserwowałem.Zmiana kuracjuszy następuje w kilku terminach, mijających się wzajemnie.I tak, są wymiany częściowe kilku a najwyżej kilkunastu pokoików i są takie wymiany, podczas których większość kuracjuszy jest wymieniana na nowych.I tak prawdopodobnie będzie 12 maja, bo wymiana dotyczyć będzie dużej partii kuracjuszy, która przyjechała do DZ razem
z natic i romekwie.Wówczas jest ogromny "magiel" i chyba warto przyjechać wcześniej aby być wcześniej załatwionym.
Jeśli chodzi o przydział pokoju takiego czy innego, to chyba przy tej dużej wymianie ONI maja z grubsza to zaplanowane wcześniej.
Jeśli jesteś mobilna i radzisz sobie z bezsenna nocą, to faktycznie możesz się wybrać na godzinę 24 z minutami.
Dobrze by było gdyby Romek lub ktoś z forum zapytał w recepcji i napisał ci, czy o tej godzinie będą już załatwiać przyjęcia :?:
Jeśli nie, to niech ci napiszą od której najwcześniej będą przyjmować.Załatwiaj parking na Ściegiennego 9A, czyli nad rzeką jeśli to będzie możliwe i to zaraz po otrzymaniu klucza i wybraniu łóżka, (czyli od czasu wprowadzenia cię do systemu komp.). Musisz w tym celu udać się do tzw.Długiego Domu (zapytaj gdzie to kogokolwiek). Tam wejdź do ostatniego wejścia (od strony rzeki). Wybieraj miejsce na parkingu blisko szlabana np.: nr3, 4 lub 5.Tam patrzy kamera lub miejsce na przeciw 3,4,5.Płacisz za pilota kaucję 50 złotych, zwrotne przy wyjeździe i 120 złotych za postój na cały turnus.Na skróty możesz przechodzić na ten parking i do Długiego Domu, korytarzem z kratą, tam gdzie jest Planowanie Zabiegów i w dół po schodach.Jadąc gdzieś na wycieczkę, planuj powrót wisując na nawigacji:"Jelenia Góra ul.Ściegiennego 9A".
Mam nadzieję, że ci pomogłem coś niecoś przy planowaniu przyjazdu do Cieplic.Pozdrawiam :D ;) :kwiat:
ODPOWIEDZ