Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
szpilka
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 17 lis 2016 12:44
Oddział NFZ: Śląski

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: szpilka »

Samosia pisze:
szpilka pisze: Ja miałam jechać do Szczawnicy w grudniu ( sama wybrałam Szczawnicę - dali mi mapę i kazali wybrać ) ale napisałam prośbę o przesunięcie terminu i dostałam nowe skierowanie ale już nie wybierałam tylko ZUS mnie tam wysłał ( za karę dostałam AK ) ;)
Więc ZUS potrafi czasem zrobić coś dobrego :)
W AK to większość była na zesłaniu po przekładaniu terminu ;)
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2017 21:58
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 15 razy

Post autor: Samosia »

Samosia pisze:No i stało się.....wniosek złożony teraz córka czekamy na wiadomość czy i kiedy ma się stawić na komisji ....Pytanie do osób z okolic Tarnowskich Gór...gdzie ewentualnie odbędzie się owa komisja,jeśli zostanie przydzielone sanatorium to na jakie miejscowość córka może liczyć,na jak długo wysyłają i pytanie ode mnie czy mogę się prywatnie do córki do kooptować :?: :?: :?:
C.D.N....Dziś córka dostała wezwanie na komisję do Zabrze 11.05.2017 na godz.11.00...zobaczymy co będzie dalej :roll:
gosiulek2002
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 21 lip 2010 12:52
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: gosiulek2002 »

Samosia pisze:
Samosia pisze:No i stało się.....wniosek złożony teraz córka czekamy na wiadomość czy i kiedy ma się stawić na komisji ....Pytanie do osób z okolic Tarnowskich Gór...gdzie ewentualnie odbędzie się owa komisja,jeśli zostanie przydzielone sanatorium to na jakie miejscowość córka może liczyć,na jak długo wysyłają i pytanie ode mnie czy mogę się prywatnie do córki do kooptować :?: :?: :?:
C.D.N....Dziś córka dostała wezwanie na komisję do Zabrze 11.05.2017 na godz.11.00...zobaczymy co będzie dalej :roll:
Zeby tylko nie natrafiła na tego lekarza i jego humor co ja w zeszłym roku.Też ZUS Zabrze
zuza-zuza
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2017 13:08
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: zuza-zuza »

Takie nieco inne pytanie - dostałam skierowanie do sanatorium w ramach prewencji rentowej zus.
Mieszkam w górach, pani w ZUSie, która mi wypisywała skierowanie powiedziała, że ma w ofercie tylko ośrodki na południu Polski - w górach.
Tak się zastanawiam z jakich oddziałów można dostać skierowanie nad morze?
I kolejna kwestia, czy można wniosek wysłać do oddziału innego niż swój regionalny?
Awatar użytkownika
kuty
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 wrz 2012 18:03
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: kuty »

zuza-zuza pisze:Takie nieco inne pytanie - dostałam skierowanie do sanatorium w ramach prewencji rentowej zus.
Mieszkam w górach, pani w ZUSie, która mi wypisywała skierowanie powiedziała, że ma w ofercie tylko ośrodki na południu Polski - w górach.
Tak się zastanawiam z jakich oddziałów można dostać skierowanie nad morze?
I kolejna kwestia, czy można wniosek wysłać do oddziału innego niż swój regionalny?
Bo nasz kochany ZUS wysyła swoich "klientów" nie dalej niż około 300 km od domu. Wyjątki gdy pacjent wymaga zmiany klimatu. ( np. pulmonologia ). Mnie z Gdyni wysyła do Połczyna !!!. :D :D :D
Na drugie pytanie nie potrafię odpowiedzieć.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

No to ja odpowiem : nie, nie mozna. To znaczy złożyć mozesz wniosek gdzie chcesz ale i tak bedzie odesłany do oddziału właściwego dla twojego zamieszkania.
zuza-zuza
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

kuty pisze: Bo nasz kochany ZUS wysyła swoich "klientów" nie dalej niż około 300 km od domu.
Akurat tego nie mogę potwierdzić :idea:
Mnie proponowano miejsca w całym pasie południowym - najdalsze było ok 500km od domu 8-)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Szczególne wskazania zdrowotne?
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

zuza-zuza pisze:(...)Tak się zastanawiam z jakich oddziałów można dostać skierowanie nad morze?
Tak jak wyżej napisał Ci Kuty nad morze można dostać skierowanie z oddziałów nadmorskich. :lol:
Limit kilometrów :?: Chociaż w niektórych przypadkach zdarza się inaczej. Np. wyjazd z Podlasia do
Jeleniej Góry czyli około 700 km. Ale to pewnie przesłanki medyczne, ewentualnie podpisane umowy.
Druga kwestia raczej nie wchodzi w ogóle w rachubę. Mnóstwo przesłanek, szczególnie logistycznych,
przemawia za tym, że jest to po prostu niemożliwe. :roll:
Żeby mieć jednak 100 % pewności, wykonaj telefon do swojego oddziału ZUS - u i będzie wiadomo.
zuza-zuza
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Dzia_dek pisze: Żeby mieć jednak 100 % pewności, wykonaj telefon do swojego oddziału ZUS - u i będzie wiadomo.
Mam skierowanie do Iwonicza, pojadę do Iwonicza.
Jednak gdybym miała całkowicie wolny wybór, to wybrałabym gdzieś "nad morze". Jednak nic na siłę :) Tak tylko zapytałam.
ODPOWIEDZ