Narodowy Fundusz Zdrowia do likwidacji. 01 stycznia 2018r

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Re: Narodowy Fundusz Zdrowia do likwidacji. 01 stycznia 2018r

Post autor: darek »

ewa11 pisze:
darek pisze:Bardzo nie lubię jak Ktoś PUBLICZNIE zarzuca mi kłamstwo.

W województwie śląskim czas oczekiwania na sanatorium to ..

Minimum ..365 dni po OSTATNIM POBYCIE - Wcześniej Raczej Fundusz wniosku nie przyjmuje ..Temat wielokrotnie poruszany -opisywany -POTWIERDZONY .
Od złożenia wniosku leżakuje - Co wielu Forumowiczów potwierdziło od 30 do 60 dni -pomimo Regulacji ,ze wniosek ma być roztrzygnięty i dana odpowiedź w ciągu 30 dni.

Czas oczekiwania na luty-marzec 2017 wg informacji z zarejestrowanym już wnioskiem i Nadanym numerem to ..32 do 34 miesięcy

Skierowanie otrzymujesz średnio - Informacja na Styczeń 2017 w 32 miesiącu plus kolejne 2 do wyjazdu

Reasumując ;

12 miesięcy -Karencja -wiele województw w Polsce już to stosuje min -Warszawa
01 miesiąc- Oczekiwanie na zarejestrowanie a Faktycznie 2 miesiące
32 miesiące - Czekania na..
01 miesiąc -Czekanie ze Skierowaniem

46 MIESIACE wg minimalnego CZASU a są czy Byli tacy ,którzy czekali na Slasku troszkę więcej

Podsumowując w Polsce średni wiek mężczyzny to 69,lat zaczyna chorować około 40-50 czyli w Swoim Życiu wyjedzie moze 3-4 razy
Bzdura, w mazowieckim można składać wniosek o sanatorium zaraz po powrcie. Byłam w styczniu 2017 i złożyłam już następny.

..Droga Pani

Pisze JAK jest gdyby było INACZEJ nie zabierałbym głosu.

Pani opisuje swój przypadek ,ze Pani była w styczniu 2017 i złozyła Pani
ok
ja na Śląsku też mogę złożyć ..jeżeli lekarz rodzinny wypisze ,ale NIE WYPISZE bo Fundusz ma "bata " na tych co wypisują zbyt ..dużo wnioskow
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Darku,
nie odebrałam wypowiedzi Ewy jako zarzut do Twojego zdania, moim zdaniem odniosła się do tej części :
"[.....]12 miesięcy -Karencja -wiele województw w Polsce już to stosuje min -Warszawa"

Faktem jest , że to jest dyskryminujące dla Twojego regionu, ale to chyba nie jest naszą winą .

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Wygląda na to że NFZ tak jak ZUS to państwo w państwie.Moi znajomi w grudniu 2016 roku wrócili z sanatorium .Są w związku od ponad 20 lat ten sam adres zamieszkania , ten sam lekarz POZ który wystawiał wniosek i obydwoje zmiany zwyrodnieniowe ---ot zużycie materiału. Jedno zostało zakwalifikowane i otrzymało numerek ok 50 tyś z dopiskiem oczekiwanie ok. 24 miesięcy a drugie -brak wskazań :shock: Zapomniałam dodać że wniosek złożony w jednej kopercie pod koniec marca z prośbą o wspólny wyjazd.
Niania
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 paź 2016 10:00
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: Niania »

No właśnie jest po prostu bezprawie i straszny bałagan.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

wiesniaczkaela pisze:(...) ten sam adres zamieszkania , ten sam lekarz POZ który wystawiał wniosek i obydwoje zmiany zwyrodnieniowe (...)
Jedno zostało zakwalifikowane (...) a drugie -brak wskazań :shock: Zapomniałam dodać że wniosek złożony w jednej kopercie
pod koniec marca z prośbą o wspólny wyjazd.
Może to początek jakiejś "gry wstępnej" NFZ mający na celu ukrócenie wspólnych wyjazdów
małżonków czy też partnerów. Swego czasu na naszym forum rozgorzała dyskusja (i to jaka)
na taki temat. Z moich obserwacji wyjazdowych wynika, że zjawisko to (wspólny wyjazd)
z roku na rok zdecydowanie narasta. W małych, kameralnych obiektach tacy kuracjusze to
czasem ponad 50% stanu. Czy to aby nie jest dziwne, że nagle tak wiele par w naszym
społeczeństwie ma ze sobą tyle wspólnego; adres, lekarz, nawet schorzenia. No i oczywiście
prośba o wspólny wyjazd. Mnie to akurat specjalnie nie przeszkadza, ale fakt jest faktem.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dziadku Twoje przypuszczenia mogą być faktem.Tylko w sytuacji ukrócenia wyjazdów z NFZ jako formy tanich wczasów wystarczy jedno wysłać do Solca a drugie do Aleksandrowa Kujawskiego ;) Tutaj chyba jednak chodzi o tą karencje .Najprawdopodobniej w jej przypadku nie dopatrzyli się że minęły dopiero trzy miesiące od powrotu.Tematu wspólnych wyjazdów nie będę rozwijać bo z powrotem gromy na mnie polecą a i znak [email] zostanie w innym celu użyty.
Niania
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 paź 2016 10:00
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: Niania »

Dzia_dek pisze:
wiesniaczkaela pisze:(...) ten sam adres zamieszkania , ten sam lekarz POZ który wystawiał wniosek i obydwoje zmiany zwyrodnieniowe (...)
Jedno zostało zakwalifikowane (...) a drugie -brak wskazań :shock: Zapomniałam dodać że wniosek złożony w jednej kopercie
pod koniec marca z prośbą o wspólny wyjazd.
Może to początek jakiejś "gry wstępnej" NFZ mający na celu ukrócenie wspólnych wyjazdów
małżonków czy też partnerów. Swego czasu na naszym forum rozgorzała dyskusja (i to jaka)
na taki temat. Z moich obserwacji wyjazdowych wynika, że zjawisko to (wspólny wyjazd)
z roku na rok zdecydowanie narasta. W małych, kameralnych obiektach tacy kuracjusze to
czasem ponad 50% stanu. Czy to aby nie jest dziwne, że nagle tak wiele par w naszym
społeczeństwie ma ze sobą tyle wspólnego; adres, lekarz, nawet schorzenia. No i oczywiście
prośba o wspólny wyjazd. Mnie to akurat specjalnie nie przeszkadza, ale fakt jest faktem.
Tu się akurat zgadzam z Twoją wypowiedzią jest ta przewaga a nieraz nawet większa niż 50%.
Jednego razu jak byłam to na cały turnus w ośrodku same małżeństwa a zaledwie na 180 osb, było tylko 20 nie małżeństwa.
Porostu ludzie co nie którzy nadal sanatoria traktują za darmowe wczasy.
A na schorzenie reumatologia to jest wysyp.
A wiadomo że i nie wszyscy naprawdę tak chorują.
Powinni lekarze kierujący bardziej przyglądać się schorzeniu .
A nie chcesz no to dobra masz a co mi tam zależy albo się uda albo nie.
Potem się dziwimy że czekamy po trzy lata w kolejce.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

wiesniaczkaela pisze:(...) Tutaj chyba jednak chodzi o tą karencje (...)
Jak widzę to karencja stała się bardzo "modna" w tej instytucji i zatacza coraz szersze kręgi.
Nawet w rejonach gdzie na wyjazd nie trzeba czekać dłużej jak 18 miesięcy, a nawet nieco mniej.
Czyżby o Was też już zaczęło działać to magiczne słowo: karencja? A jeśli tak, to jak długa?
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Moje zdanie jest takie że w obecnej sytuacji do sanatorium powinni kierować lekarze specjaliści i to w zestawie ze skierowaniem powinna iść dokumentacja medyczna.NFZ żyje w dawnych czasach .Pod tą reumatologie to haluksy leczą i spa czynią.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dziadku marny ze mnie znawca kuracji z NFZ ale mogę powiedzieć że po pierwszym pobycie w maju 2015 roku następny wniosek lekarz wysłał w grudniu 2015 r .Po 18 miesiącach od powrotu wyjechałam w lutym br. ze zwrotów.Zapewne Pan doktor jesienią ponownie wyśle skierowanie.Mój lekarz skrupulatnie pilnuje terminów wszelkich badań i leczenia :D Nawet stomatologa nie odpuści :lol:
ODPOWIEDZ