Nie przechodżmy obojętnie......

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
Mask
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2013 10:40
Oddział NFZ: Mazowiecki

Re: Nie przechodżmy obojętnie......

Post autor: Mask »

Inhalatorium radonowe w Kowarach (ciąg dalszy).

Piszesz Andrzeju "szkoda, że nieczynne", jeszcze nic straconego.

Nie musimy włóczyć się po Europie ani latać do Ameryki, mamy taką perełkę u siebie :!: :)
Nie ma starej inhalatorni :( , ale można skorzystać z...

W 2002 roku w Centrum Wypoczynku i Odnowy Biologicznej "Jelenia Struga", w unikalnej podziemnej sztolni powyrobiskowej zabytkowej kopalni uranu i żelaza w Kowarach, otworzono całkiem nowe Inhalatorium Radonowe. Powstało ono w przeznaczonym na ten cel, jednym z bocznych, podziemnych korytarzy, specjalnie do tego celu przystosowanym. Inhalatorium w Kowarach kontynuuje leczenie inhalacjami radonowymi prowadzonymi tutaj do 1989 roku i korzysta z bogatego dorobku klinicznego Ośrodków Naukowo Badawczych, kierowanych przez profesorów Wrocławskiej Akademii Medycznej, którzy prowadzili badania naukowe w inhalatorium w Kowarach.
Kowarskie Inhalatorium jest jedynym w Polsce i piątym na świecie naturalnym podziemnym inhalatorium prowadzącym leczenie radonem zgodnie z wymogami speleoterapii. Podobne miejsca znajdują się tylko w Austrii, Niemczech, Włoszech i Stanach Zjednoczonych.
W atmosferze urokliwej sztolni, w wygodnym ułożeniu i przy pełnym zabezpieczeniu przed nadmiernym ochłodzeniem, słuchając relaksacyjnej muzyki pacjenci maja szansę oddychania chłodnym i wilgotnym powietrzem, wolnym od zanieczyszczeń i alergentów, zawierającym niewielkie ilości radonu wspomagającego leczenie szeregu chorób. Małe dawki promieniowania wywierają biododatni wpływ na organizm wyrażony aktywacją układów enzymatycznych odpowiedzialnych za wymiatanie wolnych rodników. Pod opieką lekarzy pacjenci mogą korzystać z antroterapii, czyli popularnego na świecie leczenia powietrzem sztolni i grot. Kowarskie radonowe sztolnie gwarantują nie tylko leczenie konkretnych schorzeń, ale również wzmacniają organizm i działają profilaktycznie. Do korzystania z podziemnych inhalacji radonowych kwalifikuje pacjentów lekarz, który też równocześnie określa częstotliwość zabiegów. W czasie całego pobytu w sztolni i inhalatorium zapewniona jest opieka wykwalifikowanego personelu medycznego. Leczone schorzenia: przewlekłe choroby zwyrodnieniowo-zniekształcające choroby stawów, spondylosis, spondyloarthrosis, osteochoudrosis, choroba Bechterewa, neuralgia, przewlekłe zapalenie nerwów, rehabilitacja po urazach narządów ruchu, trudno gojące się owrzodzenia, przewlekłe choroby skóry, sklerodermia, łuszczyca, nadciśnienie, choroby wieńcowe, choroby układu oddechowego, powikłania cukrzycy.
W Podziemnym Inhalatorium Radonowym występuje nisko zmineralizowana woda radoczynna. Przesącza się ona przez skały. Jej spożywanie jest dopełnieniem kuracji radonowych prowadzonych w Inhalatorium. Wodę należy spożyć przed upływem 24 godz. ze względu na krótki okres półtrwania radonu tzn. 3,8 doby.

Nie ma klimatu starej inhalatorni z XXw. ale warto Kowary zaliczyć.
Można zwiedzić sztolnię starej inhalatorni i przy okazji powdychać oraz wlać w siebie trochę radonu.
Jak będę w okolicach Kowar, na bank wezmę zabiegi radonowe.
Będę czynny :twisted: i na dodatek świecący :idea: (wiedźmy, łatwo znajdą mnie na dancingu, szkoda, że po 24 godz. zostanę tylko w połowie, czynny, po następnych 24 godz. w 1/4, po kolejnych, w 1/8, itd. strach pomyśleć, czym to się skończy :lol: ).
No i oczywiście zaliczę tunel z grafiku.
Awatar użytkownika
Irena0404
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 wrz 2012 11:41
Oddział NFZ: Małopolski

Post autor: Irena0404 »

witaj Mask :) . wlasnie przeczytałam infomację, że radonem leczy sie szereg choób, w tym równiez choroby ukladu oddechowego. jak to wygląda, jest tam jakieś sanatorium czy dochodzi się tam na takie zabiegi w ramach pobytu we wlasnym zakresie. intersuje mnie też skuteczność takiej terapii i jakie konkretne choroby dot.ukladu odechowego leczy się radonem, czy natknąleś się może na te informacje
Awatar użytkownika
administrator
Administrator
Na forum od: 28 lis 2008 22:27
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: administrator »

Kowary są fajne, można sobie połazić jak ktoś wie gdzie. Większość turystów jedzie prosto do Karpacza, a tuż obok ukrywa się ta perełka.
Awatar użytkownika
Mask
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Irenko,
niestety już od 24 lat nie ma filii sanatorium (inhalatorium radonowe podlegało pod uzdrowisko Cieplice).
Teraz jest Medical SPA.
Wrzuć w wyszukiwarkę Centrum Wypoczynku i Odnowy Biologicznej "Jelenia Struga", znajdziesz ich stronę i informacje o leczeniu radonem.
Awatar użytkownika
Irena0404
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

dziękuję Mask :kwiat: poczytam, ale ja to teraz SPA to trzeba będzie najpierw pojechać na saksy, a potem dopiero będzie można skorzystać z takiego leczenia... :lol:
Awatar użytkownika
Mask
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

administrator pisze:Kowary są fajne, można sobie połazić jak ktoś wie gdzie. Większość turystów jedzie prosto do Karpacza, a tuż obok ukrywa się ta perełka.
I bardzo dobrze.
Ja unikam tłumów. Ludzie jeżdżą w komercyjne miejsca i dzięki temu, jest pusto i przyjemnie w tych naprawdę ciekawych, wartych odwiedzenia.
Awatar użytkownika
Mask
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Irena0404 pisze:dziękuję Mask :kwiat: poczytam, ale ja to teraz SPA to trzeba będzie najpierw pojechać na saksy, a potem dopiero będzie można skorzystać z takiego leczenia... :lol:
Pobyt u nich jest drogi. Trzeba by znaleźć nocleg, albo wyskakiwać z sanatorium w Cieplicach i skorzystać z samych zabiegów radonowych.
Awatar użytkownika
Irena0404
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Mask pisze:
administrator pisze:Kowary są fajne, można sobie połazić jak ktoś wie gdzie. Większość turystów jedzie prosto do Karpacza, a tuż obok ukrywa się ta perełka.
I bardzo dobrze.
Ja unikam tłumów. Ludzie jeżdżą w komercyjne miejsca i dzięki temu, jest pusto i przyjemnie w tych naprawdę ciekawych, wartych odwiedzenia.
tylko w takich miejscach można naprawdę odpocząć... :) z dala od tłumów i tego całego "splendoru" ;) i najlepiej wogóle po sezonie :D to moja ulubiona opcja ... :) pozdrawiam bratnie dusze...i resztę też... :kwiat:
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: biedroneczka »

Kochani :kwiat: kąpiele radoczynne oraz inhalacje radonowe są w dostępne w Świeradowie Zdroju i w Lądku Zdroju.
Ja byłam w Świeradowie i doświadczyłam na własnej skórze dobrodziejstwa radonu.
Nie ma tam wprawdzie podziemnego inhalatorium ale wszystkie zabiegi związane z radonem są wykonywane w Zakładzie Radoczynnym.

tutaj znajdziecie wiecej informacji na ten temat...

http://kuracjusz24.pl/kapiele-radoczynne/

...a Świeradów jest cudowny :serce: Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Witam, a pro po radanu- basen kąpielowy radanowy i inhalatornia w san, Jerzy w Lądku Zdroju - wesoło historyjka- sala na około 30 osób ,przed ustami coś w rodzaju mikrofonu i po włączeniu maszyny płynie radan, przy pierwszej sesji na początku wielka cisza i skupienie, koleżanki siedzące koło siebie pisały do siebie na karteczkach do momentu aż siedzący obok chłopak eksplodował....śmiechem, no i się zaczęło, na każdej sesji było mnóstwo dowcipów i śmiechu- przyjemne z pożytecznym bo głębiej się oddychało- pani obsługująca maszynę stwierdziła że jeszcze nie zdarzyło się jej usłyszeć tylu dowcipów i nie było tak wesołej grupy, dodam że wszyscy opowiadali dowcipy a grupa była mieszana i w różnym wieku , można było siedząc rehabilitować się w dwójnasób :!: bardzo miłe wspomnienia :!: ;) niektórzy zmotywowani byli do inhalacji przez to że radan wpływał na potencję-oczywiście :?: ...pozytywnie :!: - nie stwierdziłem osobiście ;) :lol:
Zablokowany