Wyjazd ze zwrotów

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 255 razy
Podziękowano: 137 razy

Re: Wyjazd ze zwrotów

Post autor: GIENIA »

Wieniu ... masz rację :kwiat:
Ogólnopolskim wymogiem jest upływ 18 miesięcy od ostatniego pobytu . Ale .... Fundusz małopolski ( nie mam wiedzy o innych ) , dodatkowo stawia wymóg , że skierowanie ma być po weryfikacji . Wiem to z "pierwszej reki" ... właśnie przez to przechodziłam ..
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

małopolskim funduszu aby otrzymać zwrot nie tylko musi upłynąć 18 miesięcy od powrotu,skierowanie jeszcze musi być po weryfikacji.

Natoniast osoby które składaja wniosek np. po pół roku od powrotu, teoretycznie mogłyby ubiegać się przed weryfikacją.U nas to niemożliwe.
To są dwie zupełnie różne informacje.Z pierwszej nie wynika to co napisałaś w drugiej.
Odniosłam się do tego wpisu.
Awatar użytkownika
VVENUS
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 mar 2016 19:56
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: VVENUS »

Witam :kwiat:
Nie wiem czy są odgórnie wyznaczone przepisy czy zwrot może być przed weryfikacją czy po.Jestem obecnie w pokoju z koleżanką z tego samego funduszu i jej powiedzieli, że musi być po weryfikacji i była w sanatorium 3 lata temu . Ja bylam 18 miesiecy od ostatniego pobytu, ale jeszcze przed weryfikacją i bez problemu dostałam zwrot.
Czasem trudno to wszystko pojąć :shock:
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Post autor: violet58 »

Zwroty nie mają nic wspólnego z weryfikacją i na odwrót.
Ze zwrotów, czyli wyjazdu do sanatorium wcześniej niż to wynika z "kolejki", nie można skorzystać wcześniej niż przed upływem 18 miesięcy od powrotu z poprzedniego pobytu. ( § 2. 1. pkt. 2 )ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 7 lipca 2011 r. w sprawie kierowania na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową
Zaś weryfikacji podlega skierowanie wraz z aktualnymi wynikami badań oraz kartą informacyjną z leczenia szpitalnego, w przypadku gdy leczenie uzdrowiskowe jest kontynuacją leczenia szpitalnego, po 18 miesiącach, licząc od dnia jego wystawienia. ( § 7.2. ) cytowanego rozporządzenia.
p-siak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 cze 2013 20:36
Podziękowano: 10 razy

Post autor: p-siak »

Witam, czyli zwykłe skierowania do sanatorium nie powinny być weryfikowane?
A podobnież są odsyłane wszystkie do przychodni, która je wystawiła.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

violet58 pisze: 25 paź 2017 23:04 Zwroty nie mają nic wspólnego z weryfikacją i na odwrót.
Ze zwrotów, czyli wyjazdu do sanatorium wcześniej niż to wynika z "kolejki", nie można skorzystać wcześniej niż przed upływem 18 miesięcy od powrotu z poprzedniego pobytu. ( § 2. 1. pkt. 2 )ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 7 lipca 2011 r. w sprawie kierowania na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową
Zaś weryfikacji podlega skierowanie wraz z aktualnymi wynikami badań oraz kartą informacyjną z leczenia szpitalnego, w przypadku gdy leczenie uzdrowiskowe jest kontynuacją leczenia szpitalnego, po 18 miesiącach, licząc od dnia jego wystawienia. ( § 7.2. ) cytowanego rozporządzenia.
Czyli fundusz małopolski łamie prawo :?: :roll: .. ja po upływie 18 miesięcy nie mogłam wyjechać ... musiałam czekać , do "po weryfikacji" .. czyli prawie dwa lata od ostatniego pobytu :?
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

VVENUS pisze: 25 paź 2017 22:28 Witam :kwiat:
Nie wiem czy są odgórnie wyznaczone przepisy czy zwrot może być przed weryfikacją czy po.Jestem obecnie w pokoju z koleżanką z tego samego funduszu i jej powiedzieli, że musi być po weryfikacji i była w sanatorium 3 lata temu . Ja bylam 18 miesiecy od ostatniego pobytu, ale jeszcze przed weryfikacją i bez problemu dostałam zwrot.
Czasem trudno to wszystko pojąć :shock:
Z jakiego funduszu była koleżanka :?:
ciekawi mnie , czy oprócz małopolski , ktos jeszcze stosuje taki wymóg :?
Awatar użytkownika
Wienia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 01 lis 2015 16:00
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Wienia »

Drodzy forumowicze :)
Jesteśmy tu po to aby sobie pomagać a nie udawadniać na siłę kto ma rację.
Nie było by problemu,gdyby w każdym funduszu były jednakowe przepisy a nie są.
Dotyczy to nie tylko wyjazdów ze zwrotów.
Również terminy składania kolejnych wniosków są różne w poszczególnych funduszach.Jedne wymagają karencji 1 roku,inne 6 inne 3 miesiecy a w innych można składać na drugi dzień po powrocie z sanatorium.Również czas oczekiwania jest bardzo zróżnicowany .
Nam pozostaje póki co dostosować się do wymogów,albo wybrać komercję.
Pozdrawiam :) :kwiat:
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Staż sanatoryjny: 15
Podziękowano: 12 razy

Post autor: violet58 »

Przepisy są jednakowe, Rozporządzenie Ministra Zdrowia obowiązuje wszystkie oddziały NFZ tylko interpretacja tych przepisów bywa różna. Niestety my jako pacjenci w konfrontacji z tą biurokratyczną machiną czasami jesteśmy bez szans. Co nie znaczy, że nie należy walczyć o swoje prawa.
Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Alicja1691
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 kwie 2015 20:12
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Alicja1691 »

GIENIA pisze: 26 paź 2017 08:53 Z jakiego funduszu była koleżanka :?:
ciekawi mnie , czy oprócz małopolski , ktos jeszcze stosuje taki wymóg :?
Gieniu w dolnośląskim też o wyjazd ze zwrotów można się starać dopiero po weryfikacji
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ