Ogólnopolskim wymogiem jest upływ 18 miesięcy od ostatniego pobytu . Ale .... Fundusz małopolski ( nie mam wiedzy o innych ) , dodatkowo stawia wymóg , że skierowanie ma być po weryfikacji . Wiem to z "pierwszej reki" ... właśnie przez to przechodziłam ..
Wyjazd ze zwrotów
- GIENIA
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 18 maja 2016 10:12
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 16
- Podziękował: 256 razy
- Podziękowano: 137 razy
Re: Wyjazd ze zwrotów
Ogólnopolskim wymogiem jest upływ 18 miesięcy od ostatniego pobytu . Ale .... Fundusz małopolski ( nie mam wiedzy o innych ) , dodatkowo stawia wymóg , że skierowanie ma być po weryfikacji . Wiem to z "pierwszej reki" ... właśnie przez to przechodziłam ..
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
małopolskim funduszu aby otrzymać zwrot nie tylko musi upłynąć 18 miesięcy od powrotu,skierowanie jeszcze musi być po weryfikacji.
To są dwie zupełnie różne informacje.Z pierwszej nie wynika to co napisałaś w drugiej.Natoniast osoby które składaja wniosek np. po pół roku od powrotu, teoretycznie mogłyby ubiegać się przed weryfikacją.U nas to niemożliwe.
Odniosłam się do tego wpisu.
- VVENUS
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 17 mar 2016 19:56
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 4
Nie wiem czy są odgórnie wyznaczone przepisy czy zwrot może być przed weryfikacją czy po.Jestem obecnie w pokoju z koleżanką z tego samego funduszu i jej powiedzieli, że musi być po weryfikacji i była w sanatorium 3 lata temu . Ja bylam 18 miesiecy od ostatniego pobytu, ale jeszcze przed weryfikacją i bez problemu dostałam zwrot.
Czasem trudno to wszystko pojąć
- violet58
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 14 sty 2012 20:26
- Staż sanatoryjny: 15
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 12 razy
Ze zwrotów, czyli wyjazdu do sanatorium wcześniej niż to wynika z "kolejki", nie można skorzystać wcześniej niż przed upływem 18 miesięcy od powrotu z poprzedniego pobytu. ( § 2. 1. pkt. 2 )ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 7 lipca 2011 r. w sprawie kierowania na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową
Zaś weryfikacji podlega skierowanie wraz z aktualnymi wynikami badań oraz kartą informacyjną z leczenia szpitalnego, w przypadku gdy leczenie uzdrowiskowe jest kontynuacją leczenia szpitalnego, po 18 miesiącach, licząc od dnia jego wystawienia. ( § 7.2. ) cytowanego rozporządzenia.
A podobnież są odsyłane wszystkie do przychodni, która je wystawiła.Pozdrawiam.
- GIENIA
- Przyjaciel forum

Czyli fundusz małopolski łamie prawoviolet58 pisze: 25 paź 2017 23:04 Zwroty nie mają nic wspólnego z weryfikacją i na odwrót.
Ze zwrotów, czyli wyjazdu do sanatorium wcześniej niż to wynika z "kolejki", nie można skorzystać wcześniej niż przed upływem 18 miesięcy od powrotu z poprzedniego pobytu. ( § 2. 1. pkt. 2 )ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 7 lipca 2011 r. w sprawie kierowania na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową
Zaś weryfikacji podlega skierowanie wraz z aktualnymi wynikami badań oraz kartą informacyjną z leczenia szpitalnego, w przypadku gdy leczenie uzdrowiskowe jest kontynuacją leczenia szpitalnego, po 18 miesiącach, licząc od dnia jego wystawienia. ( § 7.2. ) cytowanego rozporządzenia.
- GIENIA
- Przyjaciel forum

Z jakiego funduszu była koleżankaVVENUS pisze: 25 paź 2017 22:28 Witam![]()
Nie wiem czy są odgórnie wyznaczone przepisy czy zwrot może być przed weryfikacją czy po.Jestem obecnie w pokoju z koleżanką z tego samego funduszu i jej powiedzieli, że musi być po weryfikacji i była w sanatorium 3 lata temu . Ja bylam 18 miesiecy od ostatniego pobytu, ale jeszcze przed weryfikacją i bez problemu dostałam zwrot.
Czasem trudno to wszystko pojąć![]()
ciekawi mnie , czy oprócz małopolski , ktos jeszcze stosuje taki wymóg
- Wienia
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 01 lis 2015 16:00
- Staż sanatoryjny: 5
Jesteśmy tu po to aby sobie pomagać a nie udawadniać na siłę kto ma rację.
Nie było by problemu,gdyby w każdym funduszu były jednakowe przepisy a nie są.
Dotyczy to nie tylko wyjazdów ze zwrotów.
Również terminy składania kolejnych wniosków są różne w poszczególnych funduszach.Jedne wymagają karencji 1 roku,inne 6 inne 3 miesiecy a w innych można składać na drugi dzień po powrocie z sanatorium.Również czas oczekiwania jest bardzo zróżnicowany .
Nam pozostaje póki co dostosować się do wymogów,albo wybrać komercję.
Pozdrawiam
- violet58
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 14 sty 2012 20:26
- Staż sanatoryjny: 15
- Podziękowano: 12 razy
Pozdrawiam
- Alicja1691
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 30 kwie 2015 20:12
- Oddział NFZ: Dolnośląski
- Staż sanatoryjny: 5
Gieniu w dolnośląskim też o wyjazd ze zwrotów można się starać dopiero po weryfikacjiGIENIA pisze: 26 paź 2017 08:53 Z jakiego funduszu była koleżanka![]()
ciekawi mnie , czy oprócz małopolski , ktos jeszcze stosuje taki wymóg![]()
Pozdrawiam