Wyjazd ze zwrotów

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Mirabella
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 lut 2012 20:55
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 10

Re: Wyjazd ze zwrotów

Post autor: Mirabella »

Trzeci raz byłam w sanatorium ze zwrotów.....
Zależało mi aby wyjazd był nad morze .....wrzesień- październik.
Dzwoniłam przez dwa tygodnie we wrześniu.
Były zwroty w góry w centrum Polski...... a nad morze tylko raz Świnoujście.
Nie dostałam morza.....wybrałam Ciechocinek.
To był wspaniały pod każdym względem wyjazd....jestem baaaaardzo zadowolona z tej decyzji.
Polecam wszystkim wyjazdy ze zwrotów bo sami wybieracie ośrodek i termin wyjazdu.....
Awatar użytkownika
Bogutka5
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 lis 2014 13:28
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 7
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Bogutka5 »

Mirabella pisze: 31 paź 2017 13:33 .............
Polecam wszystkim wyjazdy ze zwrotów bo sami wybieracie ośrodek i termin wyjazdu.....
......jak oczywiście jest z czego wybierać. Ja zwrotu nie wydzwoniłam. Było tylko morze a ja potrzebowałam w góry. Nad morzem mieszkam. Ale tez polecam dzwonić, pytać bo można skrócić czas oczekiwania. Czasami naprawdę wpadają ludziom perełki ze zwrotów.
Pozdrawiam
Bogutka
Awatar użytkownika
Pancernz
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 kwie 2017 17:11
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: Pancernz »

Potwierdzam można naprawdę coś wybrać bo godzić się nie musimy bo sami dzwonimy z pytaniem co jest i to jest ten plus :)
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 maja 2016 09:00
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 11

Post autor: alien »

Pancernz pisze: 30 paź 2017 09:23 Wielkopolska na bank od kilku nawet lat i ba chyba oni nawet wprowadzili ta modę na roczną karencje po poprzednim pobycie ,potem nawet lekarze nie chcieli wypisywać kolejnych bo wnioski wracały odrzucone no czyli jak zwykle każdy NFZ interpretuje po swojemu to hehe akurat nic nowego :) teraz właśnie złożyłem kolejny było tydzień do roku może nie odrzucą :( bo chyba do miesiąca mają tam czas na to prawda ale to już zobaczymy co dalej
I tutaj znowu wykładnią są przepisy : (fragment artykułu z Dziennika Zachodniego)

I. Rozporządzenia ministra zdrowia z 7 lipca 2011 roku w sprawie kierowania na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową (Dz.U.142.835) według którego: Lekarz ubezpieczenia zdrowotnego wystawia skierowanie na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową, zwane dalej "skierowaniem", biorąc pod uwagę: 1. wskazania i przeciwwskazania do leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej określone w przepisach wydanych na podstawie art. 19 ust. 3 ustawy z 28 lipca 2005 r. o lecznictwie uzdrowiskowym, uzdrowiskach i obszarach ochrony uzdrowiskowej oraz o gminach uzdrowiskowych (Dz. U. Nr 167, poz. 1399, z późn. zm.3);
2. w przypadku dorosłych - zalecaną częstotliwość korzystania z leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej, nie częściej niż raz na 18 miesięcy.
Przepisu punktu 2 nie stosuje się do leczenia uzdrowiskowego w szpitalu uzdrowiskowym i leczenia uzdrowiskowego w formie rehabilitacji uzdrowiskowej w szpitalu uzdrowiskowym oraz w uzdrowiskowym leczeniu ambulatoryjnym.
Przepisy rozporządzenia ministra zdrowia z 7 lipca 2011 roku w sprawie kierowania na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową określają zatem zalecaną częstotliwość korzystania z leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej, [b]nie częściej niż raz na 18 miesięcy (oznacza to, że w ciągu 18 miesięcy możemy skorzystać z jednego zakresu leczenia w warunkach uzdrowiskowych)[/b], stanowiąc jednocześnie, że zalecenie to stosuje się do dorosłych i nie dotyczy leczenia uzdrowiskowego w szpitalu uzdrowiskowym i leczenia uzdrowiskowego w formie rehabilitacji uzdrowiskowej w szpitalu uzdrowiskowym oraz w uzdrowiskowym leczeniu ambulatoryjnym. Nie dają jednak podstawy do ograniczania możliwości wystawiania skierowań przez lekarza ubezpieczenia zdrowotnego, składania tych skierowań w oddziale wojewódzkim NFZ celem rozpatrzenia przez lekarza specjalistę w dziedzinie balneologii i medycyny fizykalnej zasadności leczenia w danym przypadku, jak też nie stanowią przeszkody dla lekarza oceniającego skierowanie w uznaniu celowości kierowania danej osoby do leczenia uzdrowiskowego. Warto jednakże pamiętać, że na okres oczekiwania na wyjazd do sanatorium mają także wpływ zarówno długość kolejki oczekujących, jak również możliwości finansowe oddziału wojewódzkiego.

Wynika z tego,że 18 miesięcy musi minąć między pobytami (wliczając to czas oczekiwania,ale i tak decyzja przyjęcia skierowania zależy od widzimisię w funduszu). Wtedy najlepiej złożyć wniosek o skierowanie z ZUS (dla pracujących jedynie)
Awatar użytkownika
Maria K
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 maja 2015 14:34
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: Maria K »

Witam, a mnie jeszcze nigdy nie udało się wyjechać ze zwrotów, nigdy nic dla mnie nie mieli.
Wydzwaniałam po kilkadziesiąt telefonów dziennie, a teraz wyjeżdżam z przydziału.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Wienia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 01 lis 2015 16:00
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 1 raz

Post autor: Wienia »

MarioK :kwiat: fakt trzeba być nieugiętym i trochę szczęścia w tych zwrotach.Jednak z przydziału masz Kołobrzeg :D grtuluję :kwiat:
U nas bardzo rzadko trafiają się nadmorskie ze zwrotów .

Zainteresowani mogą dzwonić ,teraz sporo osób zwraca terminy około świąteczne.
Życzę aby się udało wydzwonić fajne miejsce :)
Awatar użytkownika
Bogutka5
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 lis 2014 13:28
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Bogutka5 »

Wienia2 pisze: 02 lis 2017 08:24 U nas bardzo rzadko trafiają się nadmorskie ze zwrotów .
Życzę aby się udało wydzwonić fajne miejsce :)
... jak ja wydzwaniałam to ze zwrotów były tylko nadmorskie: Dąbki, Świnoujście, Kamień Pomorski ... ot przewrotność losu. Wyczekałam na przydział i pojechałam do Dusznik Zdroju jak chciałam.
Bogutka
Awatar użytkownika
Wienia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 01 lis 2015 16:00
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 1 raz

Post autor: Wienia »

U nas zaś najczęściej ze zwrotów Krynica,Wysowa,Muszyna ,Żegiestów,Swoszowice,ale to tak bywa,że Ci z nad morza chcą góry i odwrotnie.
O dziwo nigdy nie spotkałam,żeby Szczawnicę oferowano ze zwrotów :o
Awatar użytkownika
Pancernz
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 kwie 2017 17:11
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: Pancernz »

Tak sam kiedyś oddałem skierowanie nad morze(przypadek losowy)i to do Sopotu do MSWIA no ale co zrobić ktoś skorzystał ,niestety by cieszyć się mógł ktoś inny oddający (raczej) ma powody do zmartwienia no ale skierowanie przesunięto o 2 m-ce znowu był to Sopot ale po drugiej stronie do Perły (nawet ta sama ulica),powodzenia w wydzwanianiu o zwroty
ela-ela
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 mar 2011 13:30
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: ela-ela »

Dzisiaj w pomorskim nie było dla mnie nic ze zwrotów nie wiem co jaki czas trzeba dzwonić? :kwiat:
ODPOWIEDZ