Ustroń - Róża od 20.02.2018

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Awatar użytkownika
Maryann
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 kwie 2017 17:42
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 4
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Re: Ustroń - Róża od 20.02.2018

Post autor: Maryann »

W tym roku bylam w Ustroniu w Danielu, w Rozy bylam w 2015.
b-a-s-i-a
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 29 lis 2017 19:16
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: b-a-s-i-a »

Maryann pisze: 01 gru 2017 11:45 W tym roku bylam w Ustroniu w Danielu, w Rozy bylam w 2015.
hej Maryann, napisz proszę o warunkach i zasadach panujących w róży bo zupełnie nic nie mogę znaleźć! dzwoniłam i wiem, że nie ma jedynek i nie można zarezerwować parkingu - to wiem.
Awatar użytkownika
Maryann
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Witaj Basiu... Jest tu chyba na forum temat o Rózy... Jak ja byłam to był parking bezpłatny... Teraz jest płatny.. jak wszędzie zresztą widziałam szlabanik jak byłam we wrześniu... Mój pobyt wspominam z wielkim sentymentem.. Trafiłam na wspaniałych ludzi... Jeśli chodzi o rehabilitację to nie mam większych zastrzeżeń, chociaz gimnastyka indywidualna była lepsza w Danielu.. bardziej "dopasowana" indywidualnie do schorzeń.... Na parkietoterapię chodziliśmy do Malwy i Złocienia (po sąsiedzku).. i do Zapiecka (chyba najfajniej)... Zapiecek trochę dalej i wyżej. Róża jest położona najbliżej centrum. Wizyta pielęgniarki prawie codziennie o 22.00, obiadki całkiem dobre (dla panów może być troszkę za mało). Czajnik w pokoju.Wi-fi w całym budynku. Jeśli masz bardziej szczegółowe pytania to pytaj... :D
b-a-s-i-a
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Dzięki bardzo, teraz parking 160 zeta i kto pierwszy ten się załapie - więc muszę jechać na 7 rano - trochę wcześnie, no właśnie najważniejsza fajna ekipa....:) i współspaczka tego się obawiam, bo np jestem niepaląca....;) na pewno jeszcze będę miała do Ciebie pytanka!
Awatar użytkownika
Maryann
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Nie martw się na zapas.... Jeśli chodzi o palenie to wszędzie jest zakaz w budynku i na balkonach, z tym, że wiadomo również, iż niektórzy zakazu nie przestrzegają i na balkonach palą... Nie mniej jednak zdecydowana większość schodzi do palarni.
Awatar użytkownika
Maja1912
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 sty 2015 11:32
Staż sanatoryjny: 17

Post autor: Maja1912 »

b-a-s-i-a
Witam Basiu.
Jak byłam na przełomie marca i kwietnia 2015 r, ale myślę, że od tego czasu niewiele się zmieniło. ;)
Nie wszystkie pokoje są dwuosobowe, są też pokoje typu studio 2+1, 2+2. Zdecydowanie polecam jedynkę z pokoju studio.
Najlepiej być w dniu rozpoczęcia o godz. 7.00. Jest tam jeden pokój 2+1 o bardzo dużym metrażu, co prawda na wschód i trochę chłodno, ale w razie czego jest tam grzejnik. Jest on przerobiony z mieszkania właścicieli tak że wiesz.... naprawdę spory. Widoki piękne są w pokojach na 4 piętrze np pokój 405. Fajna łazienka w dwójce pokój nr 204. Generalnie pokoje są trochę zróżnicowane, ale każdy ma balkon tylko strona zachodnia ma wejście przez parapet co jest uciążliwe, ale da się ogarnąć. Najlepsze i bardzo słoneczne są pokoje od strony wejścia głównego. Z szafami to zależy jak trafisz, generalnie szału nie ma poza tym pokojem 138 i jedynkami ze studia gdzie masz swoją. Bo ta dwójka to ma jedną wspólną w przedpokoju i to małą. Z jednej strony wieszaki i z drugiej krótsza wieszaki i trzy półki oraz komódka w pokoju, ale z jedną półką. Niektóre pokoje mają tylko takie komody. Na lekarza nie masz wpływu bo w zależności do jakiej grupy jesteś zakwalifikowana czy neuorologicznej, ortopedycznnej itd. (są na to odpowiednie kolory oznaczeń )to cała taka grupa ma swojego lekarza, który przyjmuje o swoich godzinach. Na wyposażeniu talerzyk, szklanka,łyżeczka. Ale brałyśmy jak była potrzeba ze stołówki i kupowałyśmy jednorazówki na napoje. ;) Lampkę każdy ma przy łóżku albo stojącą na nocnym stoliku - w dwójce, albo nad łóżkiem - w jedynce i półka wisząca. Półek w łazience nie ma tylko mała pod lustrem ale w niektórych są duże parapety wykorzystywane spokojnie jako półki. Na starcie dostajesz ręcznik i prześcieradło na zabiegi. Pościel i prześcieradło wymieniają raz w turnusie, ale musisz się upomnieć u pani sprzątającej. Ręcznik można częściej ale też musisz poprosić. Są kąpiele solankowe we wannie jak ci przyznają taki zabieg i gimnastykę w wodzie, choć ciężko taki zabieg dostać. My chodziliśmy grupą do Złocienia. Tam można sobie zarezerwować basen na 5 osób lub więcej i wykupić karnet - wychodzi taniej. Jest solankowy z masażami. Są tam tez po kąpieli dobre drinki i tańce ;) Wyżywienie było wystarczające, smacznie doprawione niemniej był problem z konkretna dietą. Można wybrać niskokaloryczną, cukrzycową i niskopurynową choć co do jej jakości to dużo by mówić bo u nas jeden miał przy stoliku i mało
z niej było produktów prawidłowych. Takich typu 1000 kalorii nie ma.
Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Dzięki za opis szkoda ,że nie w dziale ""oceń sanatorium "" tutaj zginie wraz z wyjazdem koleżanki w lutym :( a odszukać potem będzie trudno :)
Awatar użytkownika
Maja1912
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 sty 2015 11:32
Staż sanatoryjny: 17

Post autor: Maja1912 »

Dałam tutaj dla koleżanki, bo to jednak było dwa lata temu i nie wiem czy jest do końca aktualne... ;)
Zawsze można zacytować w innym dziale, chciałam żeby koleżanka sobie przeczytała, bo nowicjuszka i mogłoby się "zagubić" dla niej :D
Dopisuje resztę:
Jeśli chodzi o bazę zabiegową to to sanatorium w oddziałach ZUS było i jest oblegane ze względu na bardzo dobrych rehabilitantów, którzy naprawdę indywidualnie podchodzili do pacjenta. Osobiście się o tym przekonałam i daję 6 z plusem. Nawet z racji problemów zdrowotnych, które doszły w trakcie pobytu dostałam ponadlimitowe zabiegi a to się rzadko zdarza. :D
b-a-s-i-a
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Maja1912 pisze: 02 gru 2017 19:22 Dałam tutaj dla koleżanki, bo to jednak było dwa lata temu i nie wiem czy jest do końca aktualne... ;)
Zawsze można zacytować w innym dziale, chciałam żeby koleżanka sobie przeczytała, bo nowicjuszka i mogłoby się "zagubić" dla niej :D
Dopisuje resztę:
Jeśli chodzi o bazę zabiegową to to sanatorium w oddziałach ZUS było i jest oblegane ze względu na bardzo dobrych rehabilitantów, którzy naprawdę indywidualnie podchodzili do pacjenta. Osobiście się o tym przekonałam i daję 6 z plusem. Nawet z racji problemów zdrowotnych, które doszły w trakcie pobytu dostałam ponadlimitowe zabiegi a to się rzadko zdarza. :D
Maju Jesteś Wielka!! Dziękuję Ci bardzo, napisz skąd jesteś to przyjeżdżam z kawą na kawę!! Hi Hi !! wiesz może czy tylko jedna jedynka jest na obiekt czy więcej? a kto o tym decyduje, że dostajesz jedynkę? O to mi najbardziej chodzi bo mam stresa mieszkać z kimś właściwie zupełnie obcym prawie miesiąc - nieskromnie powiem, że ja nie jestem uciążliwa i wolałabym na taką samą osobę trafić. Mam jeszcze Maju prośbę - czy mogłabyś polecić mi jakieś dobre zabiegi oprócz tych kąpieli solankowych, które już sobie zapisałam. Ja jadę na kręgosłup. Z góry dziękuję, jestem nie tylko nowicjuszką na forum ale sanatoryjną też. Uciekam do pracy , zajrzę po południu!! Pozdrawiam pa
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Jeżeli jest to turnus z ZUS to każdy ośrodek tak i Róża musi mieć jedynki. Zawsze podpisywana jest umowa z ośrodkiem i ten musi takowe zapewnić . W jednym ośrodku jest ich 6 na turnus (każde schorzenie ,narząd ruchu ,kardiologia itp) ma swoje jedynki. Róża też je ma pewnie potrzebne jest zaświadczenie od lekarza rodzinnego ale w większości ośrodków żądają już od specjalisty (spora część osób wykorzystywała nie należnie )ze wskazaniem ,że taką potrzebuje osoba skierowana na turnus. musi być schorzenie predysponujące .Trzeba często odpowiednio wcześniej rezerwować przesłać mailem skan zaświadczenia . Choć różnie w ośrodkach takie zaświadczenia rozpatrują .
ODPOWIEDZ