Po jaki czasie od powrotu można złożyć wniosek ?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
renialek
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 04 paź 2012 15:58

Re: Po jaki czasie od powrotu można złożyć wniosek ?

Post autor: renialek »

Usia112 ale mnie zmartwiłaś.Przyjechałam z sanatorium w połowie lutego akurat upłyneło 24 miesiace od złożenia wniosku.Myśle sobie nie złoże nowego wniosku zaraz po powrocie aby nie pojechać znowu zimą a tu masz "babo placek" :okres oczekiwania się wydłużył i teraz znowu muszę troche odczekać aby teraz pojechać w cieplejszym okresie.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
madzia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 lut 2013 14:19
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: madzia »

no jasne,szybko zalatwiajcie wnioski to razem pojedziemy.
Awatar użytkownika
krisss0070
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 lut 2013 20:29
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 2
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: krisss0070 »

witam wszystkich :) własnie założyłam wątek NA KAŻDY TEMAT i tak poszperałam troszkę i znalazłam odpowiedz tutaj :) ja własnie też w sprawie złożenia wniosku z KRUS-u a byłam w sanatorium w kwietniu ale lekarz rodzinny wypisał mi następne i tak się zastanawiałam czy złożyć czy jeszcze nie :) co się tu doczytałam to widzę że mogę składać :) nie wiem ile będę czekać ale niech sobie tam leży :D zobaczę jaką dostane odpowiedz pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
madzia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 lut 2013 14:19
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: madzia »

witaj :) ja tez zlozylam wniosek i juuuuż czekam,
Awatar użytkownika
krisss0070
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

witam ponownie :) jak już pisałam wyżej złożyłam skierowanie do sanatorium.... i miła pani zadzwoniła do mnie i powiedziała ze byłam już w tym roku w sanatorium i należy się dopiero po roku i odesłali skierowanie z powrotem do mnie :shock: :shock: i żebym złożyła skierowanie do NFZ i zalecono mi skorzystania z rehabilitacji ambulatoryjnej.... i masz ci babo placek :)
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 70 razy

Post autor: darek »

krisss0070 pisze:witam ponownie :) jak już pisałam wyżej złożyłam skierowanie do sanatorium.... i miła pani zadzwoniła do mnie i powiedziała ze byłam już w tym roku w sanatorium i należy się dopiero po roku i odesłali skierowanie z powrotem do mnie :shock: :shock: i żebym złożyła skierowanie do NFZ i zalecono mi skorzystania z rehabilitacji ambulatoryjnej.... i masz ci babo placek :)
Skoro Pani tak powiedziala ,poczekaj ,aż Ci odesla a Ty odeslij im wraz z informacja ,która kest na naszym portalu dotyczaca częstotliwości a na ktora wiele osob sie powoluje.A pismo adresuj na Dyrektora oddziału plus kopia do Ministerstwa Zdrowia bo to oni sygnowali pismo z 2012 roku
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

darek pisze:
krisss0070 pisze:witam ponownie :) jak już pisałam wyżej złożyłam skierowanie do sanatorium.... i miła pani zadzwoniła do mnie i powiedziała ze byłam już w tym roku w sanatorium i należy się dopiero po roku i odesłali skierowanie z powrotem do mnie :shock: :shock: i żebym złożyła skierowanie do NFZ i zalecono mi skorzystania z rehabilitacji ambulatoryjnej.... i masz ci babo placek :)
Skoro Pani tak powiedziala ,poczekaj ,aż Ci odesla a Ty odeslij im wraz z informacja ,która kest na naszym portalu dotyczaca częstotliwości a na ktora wiele osob sie powoluje.A pismo adresuj na Dyrektora oddziału plus kopia do Ministerstwa Zdrowia bo to oni sygnowali pismo z 2011 roku
a oto przytoczone paragrafy...

"W związku z wejściem w życie przepisów Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 lipca 2011 r. w sprawie kierowania na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową (Dz. U. z dnia 8 lipca 20111 r. Nr 142, poz. 835) Łódzki Oddział Wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia przypomina, że zalecana częstotliwość korzystania z leczenia uzdrowiskowego wynosi „nie częściej niż raz na 18 miesięcy”, co oznacza, że osoba dorosła zachowuje prawo do świadczeń lecznictwa uzdrowiskowego w warunkach stacjonarnych nie częściej niż raz na 18 miesięcy.

Tym samym informujemy, że system informatyczny został dostosowany do przepisów ww. rozporządzenia i Oddział Wojewódzki NFZ nie ma możliwości wyznaczenia daty rozpoczęcia leczenia uzdrowiskowego wcześniej niż 18 miesięcy po zakończeniu poprzedniego leczenia uzdrowiskowego.

Powyższa zasada nie dotyczy leczenia w szpitalu uzdrowiskowym (dla dorosłych i dla dzieci) i leczenia w formie rehabilitacji uzdrowiskowej w szpitalu uzdrowiskowym oraz w uzdrowiskowym leczeniu ambulatoryjnym. Jeśli lekarz uzna, że leczenie w szpitalu jest konieczne, wystawi wniosek."
I tego się trzymajmy
Awatar użytkownika
krisss0070
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

witam Darku :) no własnie odesłali i mam go przed sobą i jeszcze na dodatek z pieczątką lekarza i tak się własnie zastanawiam co zrobić ehh ale skoro lekarz rodzinny wypisał mi skierowanie bez żadnego kombinowania to dlaczego mi go odesłali :shock: :) takie procedury nie dozrozumienia :lol: :lol:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Osobiscie jestem osoba konsekfentna -kupuję Rozporządzenie Ministra czy też kopijuje i wraz z nim odsyłam do swojego NFZ a kopię do Ministerstwa sa dwie opcje ,alo przyjma lub Bardzo się uprą i dostanisz cos z tzw odrzutu wterminie ustawowym.
Wszak pracownicy NFZ utrzymywani sa z NASZYCH podatkow -Budżetowka i to Oni sa dla Nas nie my dla NICH my ich ..utrzymujemy
Czy się mylę
czy zawsze bedziemy zalezni od czyjegoś widzi misie !!
Awatar użytkownika
krisss0070
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Jak najbardziej zgadzam się z tobą Darku ;) tylko że ja składałam wniosek w KRUS to oni mi odrzucili i kazali złożyć w NFZ i tak się jeszcze zastanawiam co zrobić czy odesłać ale już zostałam poinformowana ze oni go odrzuca... :)
ODPOWIEDZ